millaista tyttöä kasvatan ja miten?

Meillä asuu tällä viikolla viisi kuukautta täyttävä neitokainen.

Millaista tyttöä kasvatan?

Huumorintajuista, iloista, tyytyväistä. Hymyileväistä, kikattelevaa, kainaloon painautuvaa.

Juttelusta pitävää, aktiivista höpöttäjää. Äidin pierujutuille nauravaa, äidin kanssa laulavaa, äidin vierellä jumppaavaa.

Viimeisen kuukauden aikana vauvassa on tapahtunut hurja muutos. Voisinkin sanoa, että meillä ei enää asu vauvaa vaan vaapero. Meillä kieritään ympäri, mennään navan ympäri niinkuin kellotaulua konsanaan, kiskotaan sukkia jalasta ja nauretaan varpaille. Meillä käännytään vaipanvaihtoalustalla sekunnin sadasosassa mahalleen ja vaipanvaihdosta onkin tullut hämäys- ja nopeustaistelu. Täällä on kokeiltu kiinteitä, huonolla menestyksellä. (Viimeisimpänä banaani, josta näyttäisi tulevan vähiten mitään haittareaktioita. Ensi viikolla ajattelin kokeilla puuroa. Jotain, jonka teen alusta asti itse, koska maito. Kaikissa kaupan velleissä ja puuroissa on maitoa. Se on ihan epäreilua tämmöisen allergiavauvan vanhemman näkökulmasta. Jos korvikkeiden kanssa on hakattu päätä seinään, niin nyt hakataan kiinteiden. Sivuhuomiona tämä.)

Vauva puhuu paljon. Laulaa mukana. Kahta ihan tunnistettavaa säveltä, piiiitkiä säveliä. Osaa hallita kädessään marakassia ja ksylofonin malletti heiluu myös mallikkaasti. Loruleikit, hypytyslaulut ja kutittelu kiinnostavat koko ajan enemmän.

Kasvatan sylissä ja silityksillä. Silityksillä, kuten tiedetään, on valtava voima. Hyvän voima. Ne tekevät näkyväksi. Vahvistavat kehonkuvaa. Minäkuvaa. Hellä kosketus kertoo: minä riitän. Minä kelpaan. Minä olen aivan hyvä juuri näin.

Kasvatan rakkaudella. Niin suurella, ettei sitä meinaa käsittää. Sellaisella, joka olisi valmis taistelemaan maailman tappiin asti, jotta tytöllä olisi hyvä olla. Rakkaudella kasvattaminen tarkoittaa rajoja. Vielä tyttö on niin pieni, että rajoja ei juurikaan ole. Hellästi ohjaan minua läpsivän tai raapivan käden toisaalle, silitän tyttöä ja hänen kädellään itseäni. Sanoitan, miten pitäisi koskettaa muitakin.

Kasvatan rohkaisulla. Lapsi oppii parhaiten osallistumalla. Kokeilemalla. Tekemällä. Monesti siihen tarvitaan rohkaisua ja vierestä tsemppiä. Uuden taidon oivallettuaan tai opittuaan hän on kaiken kannustuksen ja hyvän palautteen arvoinen. En rajoita liikaa, mutta huolehdin turvallisista rajoista. En halua hänen loukkaavan itseään. Sitten, kun hän on hieman vanhempi ja alkaa kiivetä, niin kiivetköön. Töissäkin minulla on ollut se periaate, että lapsi saa liikkua ja mennä – saa kiivetä vaikka puuhun, mutta sieltä on itse uskallettava tulla (turvallisesti) alas.

Kasvatan mahdollistamalla. Tarjoan sopivasti virikkeitä. Tämänikäiselle riittää syli, matto, kirjat, helistimet ja musiikki. Aktivointileluja ei tarvitse olla miljoonaa. Äänikirjat ovat ihan parhaita, samoin lorumuotoiset kirjat, joihin voi liittää liikettä tai kosketusta. Tarjoan myös hetkiä itsekseen. Silloin vauva löytää varpaansa, kiepsahtaa mahalta selälleen ja takaisin, tutkii aktiivisesti ympäristöään, havainnoi minun tekemisiäni ja koiraveljen läsnäoloa. Lähellä sydäntäni on montessoripedagoginen ajatus siitä, että minä olen lapselle mahdollistaja. Autan häntä tekemään itse, en tee puolesta enkä valmiiksi. No tottakai vielä vauvavaiheessa paljonkin puolesta, mutta vähitellen osallistan vauvaa entistä enemmän.

Kasvatan läsnäololla. Koen tärkeäksi sen, että olen fyysisesti ja henkisesti läsnä. Antaudun aktiiviseen vuorovaikutukseen, höpötän vauvajuttuja, katson silmiin, keskustelen (vauva jaksaa keskustella piiiiitkiäkin aikoja putkeen, kun innostuu) ja annan hänen vastauksilleen tilaa. Uskon varhaisen vuorovaikutuksen merkityksellisyyteen myöhemmän kasvun ja kehityksen kannalta.

Millaista lasta toivon kasvattavani? Sellaista, joka uskaltaa kokeilla. Joka ei lannistu ja anna heti periksi, vaan rohkaistuu yrittämään. Toivon kasvattavani tyttöä, jonka ei tarvitse hävetä olevansa tyttö. Sillä tytöt pärjäävät aivan yhtä hyvin kuin pojatkin. Toivon hänen kasvavan yhtä itsepäiseksi, mitä hän jo on.  Toivon, että voimme vahvistaa tyttömme itsetuntoa ja kehokäsitystä niin, että hänestä kasvaa itsevarma, itsensä hyväksyvä ja oman kehonsa ystävä. Kehotunnekasvatushan on aloitettu jo synnytyslaitoksella ja sitä tehdään hamaan tulevaisuuteen asti.

Toivon, että tytöllä on jonain päivänä vahvat juuret ja kantavat siivet. Että hän tietää, mistä tulee ja millaisessa kulttuurissa hän kasvaa. Toivon, että perheemme arvot ja asenteet siirtyvät häneen ja suojaavat häntä myrskyisimmissä hetkissä hänen matkallaan isoksi.

Tällä hetkellä katson lattialla leikkimatolla kiekuvaa viisikuukautista. Hän heiluttaa kädellään roikkuvaa apinaa, jokeltaa ja hihkuu. Katsoo minuun, väläyttää suloisimman hampaattoman hymynsä, minkä tiedän niin, että silmätkin leimuavat riemusta. Sitten hän kallistaa päätään veikeään katseeseen. Aivan kuin hän tietäisi, millaista käsikirjoitusta hänen elämänsä tulee noudattamaan. Ja ilkikurisesti virnistää, että äitipä ei tiedäkään – äidin ja isän on maltettava lukea luku kerrallaan.

Totisesti. Jokainen luku, jokainen jae on pysähtymisen ja lukemisen arvoinen!

Kommentit (2)
 1. temple of ocean king 2nd visit
  12.3.2019, 18:01

  There is a saying in AA that goes such as this.”Join us we trudge the route to a happy destiny.” I
  thought this was a great invitation for many some time.
  I have been told as I grow I will change my attitude about many things.
  Today I read where you can not achieve Happiness, but Happiness will be the way.
  This statement has set me off on an outing of discovery that I’d love
  to mention today.

  There kinds who conisder that you make use of the off-season to build up Morrow’s
  arm and mentality for your starting purpose. The Yankees don’t buy that argument for Joba Chamberlain. Nc is beginning to take steps for Chamberlain to transfer to the rotator.
  It’s a similar disposition. Both teams already have quality closers.

  Chamberlain and Morrow become the setup blokes.
  Both have been starters previously. Both of these are needed from a
  slumping rotation.

  This is the most important aspect of an upper cervical patient newsletter, or any newsletter as an example.
  It doesn’t matter should a newsletter just 3×5 postcard, if that’s all you want to do, cause
  be confident you send it out promptly every 30 period.

  But you have to build and care for that army
  that takes lots of time. Affiliates are people just like everyone else and although
  a great product and fat commissions can go a long way,
  they are also on the lookout for something extra. That extra
  item might be tools, training or a ”real” business model.

  Your Presentation is poor: Still within a bid conserve
  cost, vehicle will cut corners on talk. Simply popping a few chocolates in any envelope together with joker123 best slot will just not cut that it.

  Be sure to get exact costing for that designer feel.

  Even if it must go within envelope, make it a nice coloured one by using a personalised close off.

  Let them know they are worth it. Avoid sending
  a gift that says eat the chocolate and acquire my lotion. No.
  You’re trying to build trust so your message ought to I think you’re worth it.
  So, always ask for high quality presentable materials.
  If you ask your personalised chocolates designer, carried out able planning to register a wide range of lovely cost efficient
  options such as colourful favour boxes.

  The ladies date, extra dates are bad, if they are
  she’s alone and you will she wants a good man in the life, the harder desperate she becomes.
  Very few women are efficient enough to camouflaging
  all of this. In their gaze, in their strategy for speaking a
  few guy and in their associated with clinging,
  somewhere, somehow that desperate little streak seeps in.

  Did you comprehend up to 80% of all new sales and business people who fail inside their first year you
  should do so because of cold call reluctance? Imagin if I
  could a person an easy to follow, easy to employ
  a system that took the ”cold” out of cold calling? http://forum.2dar2.de/index.php?action=profile;u=159293

 2. Allergia- ja herkkyysasioihin saat apua ja vertaistukea FB:n Allergialapset vertaistukiryhmässä, liitythän sinne 🙂 Lapsen allergiat tai yliherkkyydet tekevät arjesta tosi rankkaa, ei sitä kannata yksin tarpoa läpi.

  Isoimmista Cittareista yms. löytyy Holle-merkkisiä vauvanpuurojauheita maidottomina, myös Ruohonjuuren nettikaupasta tilattavissa. Esimerkiksi hirssi on suhteellisen hyvin siedetty. Riisipuurojauhetta löytyy myös. Allergialasit päässä löytyy vaihtoehtoja joita ei ensinäkemältä hoksaa. Tsemppiä ja jaksamista!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *