mitä olisin halunnut tietää?

Mitä olisin halunnut tietää ennen synnytystä synnytyksestä ja vastasyntyneestä? No olisin halunnut tietää, että :

Käynnistys voi kestää pitkään ja jo auenneet paikat voivatkin mennä kiinni. Kun ballonki laitettiin, sillä saatiin ensimmäisellä kerralla kohdunsuu aukeamaan 4cm. Ja sitten, kun erikoistuva lääkäri ei uskaltanut puhkaista kalvoja yötä vasten, niin aamuun mennessä se oli kuroutunut kiinni. Kyllä ärsytti.Toinen kerta sitten toimi paremmin.

Kalvojen puhkaisu ei tee kipeää. Vesien valuminen tuntuu lähinnä epämiellyttävältä. Kuin laskisi alleen. Sitä tulee ja tulee ja tulee ja tulee ja parasta kaikessa on se, että lapsivettä muodostuu koko ajan kohdussa lisää.

Paras tapa saada synnytys kunnolla käyntiin voikin olla lepo, eikä jumppapallon päällä maanisena pomppiminen tai pitkin sairaalaa juokseminen (lyllertäminen). Mun synnytys otti jättiloikan, kun oksitosiini oli tauolla ja nukuin unet. Myös Miehen paluulla kotoa koiranulkoilutuksesta saattoi olla oma osansa asiaan – oli turva vieressä.

TENS ei kaikilla lievitä kipua. Jos sinulla on esimerkiksi fibromyalgia tai kipukokemuksesi on jostain muusta syystä keskivertoihmisestä poikkeava, niin TENS saattaa tuntua miellyttävän sijaan äärimmäisen epämukavalta. Minusta se tuntui siltä, kun kymmenet ampiaiset olisivat pistelleet nahkaani kipeästi. Ja niistäkin on kokemusta.

Supistuksia mittaava anturi voi olla viallinen. Se, että supistuksia ei piirry, ei tarkoita sitä, että niitä ei olisi. Hetki ennen tositoimiin siirtymistä minä soitin kelloa ja pyysin kipeisiin supistuksiin lääkettä, kun sattui ihan älyttömästi. En meinannut pysyä sängyssä, kun oli niin tukala olo. Kätilö hymyili ja selitti, että kun ei monitoriin piirry supistuksia. Minä karjaisin, että ***** niitä tulee silti! Armollisesti hän lupasi kuitenkin kurkistaa tilanteen. Sitten hän sanoikin, että hupsista keikkaa,  pää näkyy jo ja saan ponnistaa, jos tuntuu siltä. No tuntui. Se ketutuksen määrä oli ääretön. Minua ei uskottu, kun anturi oli viallinen! Tekniikka voi pettää, mutta oma kokemus ei petä.

Kivunlievitystä saa pyytää, se ei välttämättä hidasta synnytystä vaan auttaa kehoa rentoutumaan niin, että synnytys etenee. Epiduraali voi kuulostaa pelottavalta, mutta se on yllättävän toimiva. Sen kanssa ei voi  mennä suihkuun, suihkuttele siis koko rahan edestä ennen sen ottamista.

Ponnistusvaihe voi olla koko homman helpoin vaihe. Voi olla. Meillä se kesti vajaan vartin.

Episiotomia ei välttämättä ole paha ratkaisu eikä siitä toipumiseen mene välttämättä pitkää aikaa. Minä pyysin sitä itse. Vauva tulikin ulos lähes välittömästi sen leikkaamisen jälkeen. Toipumista edesauttaa jatkuva suihkuttelu ja löysät vaatteet. Ja ei, eppari ei ole vaikuttanut seksielämään.

Vauva voi tuntua syntymänsä jälkeen yhtä aikaa niin tutulta ja samalla täysin vieraalta. Näyttää tutulta, omalta.

Vauva voi olla synnytyksen jälkeen sininen ja joutua elvytettäväksi. Luota omiin vaistoihisi, jos tulee tunne, että vauvalla ei ole kaikki hyvin! Sano ajatuksesi ääneen, sillä kukaan salissa ei ole ajatustenlukija. Mies huomasi hätääntyneisyyteni ja pian myös vauvan voinnin.

Istukka voidaan joutua irrottamaan leikkurissa. Onneksi äiti humautetaan ällimäelle ja heräämössä saa valita, minkäväristä pillimehua sitä haluaakaan. (Taitavat samalla tarkistella tajunnantasoa ja sitä, onko tarpeeksi tässä todellisuudessa siirtyäkseen vauvan luo..)

Kohtutulehduksen voi saada jo sairaalassa. Jos kohtu on kohtuuttoman kipeä (siis tuntuu siltä, kun siellä räjähtelisi kranaatteja kerta toisensa jälkeen tai kun joku kiskoisi sitä kaksin käsin eri suuntiin), niin se ei ole normaalia synnytyksen jälkeistä olotilaa. Toki tietty arkuus on normaalia, onhan sieltä juuri tullut ulos kolmen kilon lottopotti. Jos olotila on päivästä toiseen huonompi, niin se on (kaiketi) merkki siitä, että jotain saattaa olla pielessä. Äidin vointi tosin on toissijainen. Vauva tulee ykkösenä ja kun vauva on kunnossa, niin sairaalasta pääsee kotiin, vaikka oma vointi olisikin vielä – no- hutera juurikin kohtutulehduksen ja virtsatietulehduksen takia.

Virtsatietulehduksen voi saada katetrista, jos käy huono tuuri. Katetri laitetaan esimerkiksi sen istukan irrotuksen yhteydessä.

Kätilöltä voi pyytää apua alapesun tekemiseen, jos olet liian heikko nousemaan sängystä. En älynnyt pyytää, kunnes yksi ihana kätilö toi pesulaput ja kylmän jääsiteen. Se pesun jälkeinen olotila oli jotain aivan taivaallista.

Imetys voi epäonnistua jo synnärillä. Voi olla, että maito ei ollenkaan nouse. Se ei ole sinun syysi. Et ole yhtään sen huonompi äiti, vaikka ruokkisit vauvasi korvikkeella ensimmäiset viikot, kuukaudet tai koko vauva-ajan!

Imetys voi tehdä ihan helvetin kipeää.Niin kipeää, että tuntuu, kuin saman puolen käsi räjähtäisi irti ja pää tempautuisi ulkoavaruuteen kivusta ja samalla tekisi mieli tempaista vauva irti tissistä ja lähettää Miehen kanssa maatakiertävälle radalle. Ihan oikeasti, minusta tuntui siltä. Vihasin kipua ja sitä, että imetys ei onnistu. Vihasin sitä, että vauvan oli imettävä voidakseen saada ravintoa. Inhosin hetken jopa omia ajatuksiani. Silloin kannattaa pyytää jotain tarkistamaan vauvan imuote eikä tyytyä kätilöiden lauseisiin ”kyllä se siitä varmaan lähtee”. Aina ei lähde. Joskus vauvalla voi myös olla niin kova imu, että se tekee kipeää. Jos nännit ovat verillä, niin jotain voi olla vialla.

Epätodellisen huonon olon syy voi olla synnytyksen aikana menetetystä verestä johtuva alhainen hb. Sen voi pyytää tarkistettavan. Ja jos se on alhainen, niin veritankkausta kannattaa taistella sen sijaan, että syö vuoden rautaa ja yrittää saada hb:n nousemaan yli 100.

Vauvalle voidaan joutua teholla antamaan tutti, johon (ylipäätään tuttiin) vauva muodostaa tiukan siteen koko vauva-ajaksi. Tutti ei ole turmiollista.

Pieni vastasyntynyt voi kärsiä koliikista, refluksista ja allergioista. Koliikkiin auttaa ILU- hieronta ja refluksivauva nukkuu parhaiten pääty kohotettua. En ymmärrä, miksi kätilöt eivät ohjeista vauvahierontaa, jos se on pääosalle kuitenkin tuttua huttua. Etolasta saa edullisia kiilatyynyjä. Kiilatyynyjä kannattaa laittaa vaunukoppaankin, niin vauva ei oksenna kaaressa joutuessaan selälleen. Refluksi/koliikkivauva ei välttämättä tykkää olla vatsa vasten mitään, sinuakaan. Koska maha on kipeä. Huuto ei johdu sinusta, vaan kipeästä mahasta. Ja kyllä, vatsakipuinen vauva, jota ei pidetä vatsallaan vauva-aikana juurikaan, oppii ihan normaalissa tahdissa liikkumaan ja nostamaan päätään.

Pienen vauvan kokoaikainen itku ei ole normaalia. Olet oman lapsesi asiantuntija. Mene yksityiselle, jos neuvola ei ota huoltasi todesta.

Maitoallergiasta kärsivä vauva saattaa oikean korvikkeen löytymisen jälkeen nukkua jo 2kk iässä 8h putkeen, kun vatsaan ei satu.

Harjoittele aivastamista, niistämistä ja yskimistä armollisesti synnytyksen jälkeen – lantionpohjan lihakset toipuvat hitaammin, kuin ehkä oletit. Samoin ensimmäinen virtsanäytteen antaminen saattaa olla eksoottinen kokemus, kun et saa virtsasuihkua pysähtymään keskivirtsan kohdalla, vaan lorotat kuin rikkinäinen vesipumppu. Harjoitus tekee mestarin, tässäkin. Lantionpohjan lihaksia voi kuntouttaa kotona.

Vastasyntyneen vaippoja vaihtaessa kannattaa seistä mielellään hieman sivussa, varsinkin, jos vauvalla on vatsavaivoja. Tai jos seisot suoraan vasten, niin aseta kuiva vaippa märän vaipan alle ja vetäise märkä vaippa välistä vaan pois. Pissasuihku ei tunnu niin ilkeältä kuin tykin suusta satasen tuntivauhtia sinkoava kakkaohjus, joka leviää neliömetrin levyiselle alueelle. Joskus kakkaa saattaa olla silmälaseissa, hiuksissa ja seinässä.

Aika kultaa muistot, synnytyksestä myös.

Sinulla on kaikki oikeus ja lupa olla itsestäsi ylpeä. Olet saattanut maailmaan uuden ihmisen, oman vauvasi. Hän on sinun, teidän lapsenne ja te olette hänen vanhempansa. Juuri teidät on kutsuttu ainutlaatuiselle matkalle hänen kanssaan. Matka voi olla töyssyistä, mutta ne ovat vaan vaiheita. Koliikki on vaan vaihe-Se ei kestä koko loppuelämää. Allergiat ovat vaiheita, ne helpottavat jossain vaiheessa tai sitten opit elämään niiden kanssa. Samoin hampaiden tekeminen, liikkeelle lähtö, yöhulinat, kiinteiden aloituksen kommervenkit.. Ne ovat vaan vaiheita. Ja kaikki sen vaivan, kivun, pelon ja epävarmuuden arvoista. Oma elävä vauva on parasta, mitä maailmassa voi olla. ♥️

perhe parisuhde raskaus-ja-synnytys
Kommentit (1)
  1. *Juulianna*
    12.5.2019, 15:28

    Vai olisitko sittenkään halunnut tietää? Oliko sittenkin parempi oppia tietämään nuo itse? Kasvaa omaa tietä äidiksi ja äitiyteen, joka on ihan muuta, mitään ikinä osasit odottaa. Hyvässä ja pahassa. Hyvää äitienpäivää!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *