mitäs sitten laulettaisiin?

Meillä lauletaan paljon. Tai siis minä laulan. Ja soitan. Musiikki on paitsi iso osa minua ja minun vapaa-aikaani, niin merkityksellistä myös lapsen kehityksen kannalta. Se vahvistaa minun ja vauvan vuorovaikutusta ja vaikuttaa suotuisasti myös lapsen kielen kehitykseen. Sanojen erottelu,kielellinen muisti, äänteiden käsittely ja jopa lukutaito vahvistuvat musiikin, varsinkin lauletun kautta. Vauva saa myös osallistua. Laulan paljon laululeikkejä, jotka ovat olleet hyvin suosittuja. Liike ja ääni tuntuu innostavan vauvaa osallistumaan.

”Mitä tehdään, mitä tehdään pikkuinen L?Mitä tehdään, mitä tehdään pikkuinen L? Hypytellään, hypytellään, pikkuinen L. Hypytellään, hypytellään, pikkuinen L.”

Siirtymätilanteissa (uloslähtö, vaipanvaihto, pukeutuminen, pullon lämmitys) musiikki toimii erinomaisesti. Se vie ajatukset pois itse tapahtumasta ja hämää vauvaa. Positiivisella tavalla. Loruttelen paljon. Ja joka asiasta voi tehdä itsekin laulun. Lallatuksia löytyy niin vaippojen vaihtoon, sukkien pukemiseen kuin lusikan suuhun tuloonkin.

”Silakkapihvit ja pottumuusi sukkelasti suuhun sujahtaa, silakkapihvit ja pottumuusi sukkelasti suuhun sujahtaa. Lusikoin näin ja lusikoin noin, sukkelasti  sukkelasti sujahtaa.” 

”Maitoa massuun, maitoa massuun, maitoa massuun L:lle.” 

Laulut ovat olleet aina iso osa myös omaa työtapaani päiväkodissa. Ehkä siksi ne kulkevat niin vahvasti nyt täälläkin.

Laulut ovat pääsääntöisesti lastenlauluja. Meillä kuunnellaan monenlaista musiikkia  mutta koen luontevimmaksi laulaa mieluummin Pikku Papu puutarhurista tai Hiiren mittaavan maailmaa kuin Antti Tuiskun Hiihdän tai Juha Tapion Ohikiitävää. Minun suosikkejani ovat Pikku Papun laulut, Karvakorvan laulupurkki, Vauvan vaaka ja Piilometsän säveliä. Niistä ammentaa pitkään. Ja mitä tutummiksi laulut vauvalle tulevat, sen enemmän hän osallistuu musisointiin. Ja mitä enemmän vauvalle laulaa, sen enemmän hänkin soittaa ja nykyään myös laulaa itse itseään uneen. On liikuttavan ihanaa kuunnella,, kun vaunuissa alkaa hyräily. Tällä hetkellä vauva osaa hyräillä kolmea säveltä.

Iltalauluina on potpuri neljästä omassa lapsuudessani merkityksellisestä laulusta. Aloitan laulamalla laulun, jossa lapsi on kukkanuppu, kultakerä, äidin/isin silmäterä. Sitten tulee Levon hetki nyt lyö, Tule kanssani, Herra Jeesus ja viimeisenä Ilta pimenee. Yleensä L nukkuu jo tyytyväistä unta viimeisen laulun kohdalla.

perhe hyva-olo vanhemmuus lapset
Kommentit (1)
  1. Mä keksin aikoinaan uudet sanat yhteen lauluun hampaita pestessäni ja se oli meillä käytössä monta vuotta. 😄

    https://naissanelioissa.wordpress.com

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *