Endottaren vältettävien listaa

 

HUgs.jpeg

 

Hei taas rakkaat kanssasisaret! Saan paljon kyselyitä ravitsemukseen liittyen, niinpä päätin jatkaa blogin kirjoittelua. Toivottavasti näistä on apua edes jollekin. Ruokavalion muokkaaminen itselle sopivaksi on vaikeaa ja toisaalta helppoa. Vaikeaa silloin, kun motivaatio ja asenne eivät ole kohdillaan. Helppoa se voi olla aloittamalla vaikkapa tästä vältettävien listasta. Ehdoton ihminen jättää kaiken kerralla pois, toisille on helpompaa jättää yksitellen asioita pois ja huomata niiden vaikutukset.

Tee kuitenkin jotain jo heti tänään, älä jätä asiaa hautumaan. Aloita edes yhdestä pienestä asiasta. Minulle on joskus vaikea tarttua toimeen, kun jotain pitäisi tehdä ja jos se ei tunnu heti mukavalta ajatukselta. Silloin vain otan mekaanisesti ensimmäisen askeleen kohti sitä toimintaa. Muistan jo opiskeluajoilta tehneeni niin, kun jokin kirjoitustehtävä tuntui ylitsepääsemättömän vaikealta, että aloitin kirjoittamalla ensin oman nimeni tehtävän alkuun ja sitten tehtävän nimen ja sitten ensimmäisen lauseen, joka tuli mieleen tehtävän aiheesta. Pikkuhiljaa vastaus alkoi muotoutua ja sain sen tehtyä. Välillä kun ei huvita lähteä viemään roskia, avaan ulko-oven ensimmäiseksi ja eihän sitä ovea voi pitää auki huvin vuoksi. Sitten vain roskapussi kainaloon ja kengät jalkaan. Ymmärrät varmaan mitä tarkoitan. Tartu toimeen. Tässä voi olla avain myös sinun hyvinvointiin.

 

avain.jpeg

 

Vältettäviä elintarvikkeita:

Sokeri, nimenomaan lisätty sokeri. 
Tutkimusten mukaan sokeriset elintarvikkeet lisäävät kuukautiskramppeja ja muita PMS oireita, hiivaa sekä hormonien epätasapainoa. Liiallinen sokeri aiheuttaa immuunijärjestelmän heikkenemistä. Elimistö käyttää tärkeitä vitamiineja sekä hivenaineita insuliinin tuotannon yhteydessä. Tyhjennä kotisi karkeista ja kekseistä. Kun niitä ei ole, niitä ei voi heikkona hetkenä myöskään syödä. Hedelmistä saatavaa sokeria voi olla hyvä myös vähentää, jos on usein hiivatulehdusta. Esim. 1 hedelmä päivässä on silloin maksimi.

Vehnää ei ollenkaan, muita viljoja myös vähemmän, mieluiten luontaisesti gluteenitonta. 
Vehnä voi aiheuttaa ummetusta, päänsärkyä, väsymystä, jopa ongelmia hedelmällisyydessä ja erilaisia suolisto-oireita. Monilla endottarilla on todettu kipujen vähenevän jättämällä vehnän pois. Jättämällä kaiken gluteenin pois kivut ovat vähentyneet todella paljon. Monilla endottarilla on myös IBS, ärtyvän suolen oireyhtymä, sekä hiivaa, joihin vehnä on myös yhdistetty. Minulle tuntuu sopivan tavallinen 100% kauraleipä, vaikka se ei olisikaan gluteenitonta. Täydellinen gluteenittomuus vaatisi sen, että samalla tuotantolinjalla ei valmisteta muita tuotteita, joissa on gluteenia, se lienee haastavaa ellei valmistaja ole täysin keskittynyt gluteenittomiin tuotteisiin.

Punaista lihaa vain vähän, mieluiten luomua. 
Punainen liha lisää huonojen prostaglandiinien tuotantoa kehossa. Ne ovat osittain vastuussa lihaskrampeista ja inflammaatiosta, tulehduksesta. Luomulihassa ei pitäisi olla kuitenkaan hormoneja, antibiootteja ja muita ei-toivottuja kemikaaleja, joten se on parempi vaihtoehto kuin tavallinen liha, silloin kun haluaa syödä punaista lihaa. Syön itse punaista lihaa pari kertaa viikossa pitääkseni rautatasot kohdillaan.

Maitotuotteita voi olla hyvä välttää. 
Maitotuotteet aiheuttavat tulehdusta kehossa ja voivat aiheuttaa lisäksi ummetusta tai ripulia, muita ruuansulatushäiriöitä sekä alentunutta hedelmällisyyttä. Varsinkin, jos on atopiaa (atooppista ihottumaa, allergista nuhaa, astmaa) voi olla hyvä vältellä maitotuotteita. Atooppista sairautta sairastavat endottaret varsinkin voivat hyötyä maidottomuudesta.

Joillekin laktoosittomat tuotteet kuitenkin sopivat ja probioottisista tuotteista on enemmän hyötyä kuin haittaa. Itse käytän joka aamu laktoositonta itsetehtyä probioottista jugurttia, koska se tuntuu hyvältä vatsassa. Kun välillä jätän sen pois viikoksi tai pariksi huomaan ja muistan taas miksi sitä käytän. Mm. hiivatulehdukset ovat historiaa.

Kahvi, musta tee, energiajuomat.
Enemmän kuin kaksi kuppia kahvia päivässä voi nostaa estrogeenitasoja ja pahentaa endometrioosin oireita sekä rintojen arkuutta. Mitä sitten tilalle, on monien kysymys. Yrttiteet ovat hyviä, kahvillekin löytyy luontaistuotekaupoista korvikkeita kysymällä. Itse jätin kahvin pois kokonaan kauan sitten, siksi en ole niin perehtynyt sen korvikkeisiin. Tee on ollut heikkouteni aina, mutta tavallinen musta ja vihreäkin tee on helppo vaihtaa yrttiteehen. Esim. piparminttutee aamuun ja kamomillatee iltaan.

Alkoholi
Optimaalinen maksan toiminta on välttämätöntä ylimääräisen estrogeenin poistamiseksi, joka auttaa hallitsemaan endometrioosia sekä immuunijärjestelmää. Alkoholin poistaminen kehosta vie maksalta paljon voimavaroja ja silloin estrogeenin ym. myrkyllisten ainesosien poistaminen estyy. Alkoholi häiritsee myös B12 vitamiinin imeytymistä.

Margariinit
Margariineissa on prosessoituja kasviöljyjä. Prosessoinnissa niille tehdään lämpö- ja kemiallisia käsittelyjä saadakseen öljy siemenistä, sen puhdistamiseksi ja deodoroimiseksi. Tämä prosessi muuttaa öljyn rakennetta ja keho kohtelee sitä kuin haitallista kemikaalia sekä poistaa sen tuottamalla erityisiä entsyymejä. Margariinit voivat vaikuttaa haitallisesti immuunijärjestelmään ja siten ne voi myös vaikuttaa haitallisesti endometrioosiin. Käytä vain luonnollisia, kylmäpuristettuja öljyjä.

Listan olen kerännyt endon potilasohjeesta sekä endo-resolved -sivustolta ja osa on omia kokemuksiani, kuten olen teksteissä maininnut. En ole totaalikieltäytyjä kaikista listan elintarvikkeista, mutta kun pääasiassa vältän niitä, niin poikkeus silloin tällöin ei haittaa. Nyt kun pääsin vauhtiin, niin ajattelin jatkaa taas pian ja seuraavan kirjoituksen aiheena onkin endottarille suositellut elintarvikkeet. 
Aurinkoa päivääsi!

 

hyvinvointi terveys liikunta hyva-olo
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *