Chicken korma (laktoositon, gluteeniton, suolaton)
Tykkään intialaisista ja nepalilaisista ruuista, mutta ravintolassa ruuassa voi olla laktoosia, vehnäjauhoja ja varmastikin on suolaa. Endottarille ei useinkaan sovi tavallinen maito ja vehnäjauhot ei sovi kellekään ja suola vain turvottaa. Kaikkea suolan käyttöä ei kuitenkaan ole syytä lopettaa. Jodioitu suola on hyvä lisä, kun sitäkin käyttää maltilla. Sen sijaan endottarille tekee hyvää valkosipuli, inkivääri ja eläviä maitohappobakteereita sisältävä jugurtti, ne tekevät kaikki hyvää immuunijärjestelmälle (http://www.endo-resolved.com/diet.html). Jugurtti, jota käytän, on itsetehtyä laktoosittomasta maidosta ja valmiista jugurttijauheesta. Se sisältää maitohappobakteereita, jotka ovat hyviä suolistollemme. Tämä resepti ei sovi endottarien kivuttoman kuukauden kuurille, kookoskerman ja riisin takia, mutta sen jälkeen aivan oivallinen.
Eräänä päivänä siis intialaisen/nepalilaisen ruuan himo jälleen iski ja surffailin netistä ohjeita. Löytyi jamieoliver.com, jonka keskusteluforumissa oli ”Chicken korma recipe EVER”. Se kuulostaa jo riittävän hyvältä ja muut keskustelijat myös kiittelivät hyvää reseptiä, siis kokeiluun. Jätin ohjeessa olleet mantelit pois ja jostain reseptistä olin varmaan bongannut tomaatinkin, mutta sitä tähän ei siis tullutkaan, kuvasta huolimatta.
Chicken Korma
480g kananpojan fileitä
peukalon kokoinen pala tuoretta inkivääriä
1 valkosipulin kynsi
1dl itsetehtyä jugurttia (tai turkkilaista, laktoositonta jugurttia)
1/2 tl kuivattua chiliä
1 sipuli
1/2 tl korianteria (kuivattu, jauhettu siemen)
ripaus mustapippuria
1/2 tl kurkumaa
1 tl garam masalaa
1-2dl kookoskermaa
sitruunan mehua
Leikkaa fileet suupaloiksi. Raasta inkivääri ja valkosipuli ja sekoita ne jugurttiin pussissa, johon laitat myös kanan fileepalat marinoitumaan. Mulla ne ehti marinoitua ehkä tunnin, mutta mureampaa ja varmasti maukkaampaakin tulee, kun marinoi yön yli jääkaapissa. Sitten, kun marinointi on ollut riittävää, pilko sipuli ihan pieneksi muhjuksi ja lisää siihen kuivattu chili, sekoita esim tehosekoittimessa, jotta saat ne soseeksi. Laita pannulle reilusti öljyä ja lisää kuumaan öljyyn mausteet: korianteri, mustapippuri, kurkuma ja garam masala. Anna minuutin tekeytyä miedolla lämmöllä. Lisää vähän lämpöä ja laita sipuli-chiliseos mausteöljyyn muutamaksi minuutiksi. Lisää kana marinadeineen ja paista, kunnes kypsää. Lisää kookoskerma ja vettä sen verran, että kanat peittyy, sekoita tasaiseksi ja kuumenna niin, että kiehahtaa lyhyesti. Vähennä lämpöä, peitä kannella ja anna muhia miedolla lämmöllä puolisen tuntia. Valmista sillä aikaa riisi ja raikas raitakastike. Riisin keitinveteen lisäsin kanelia ja kurkumaa, tulee väriä ja kiva tuoksu. Raitakastike on helppo. Sitä ei ollut tuolla sivustolla, löysin sen jostain muualta.. milloinkohan oppisin laittamaan reseptisivut ylös..
Raitakastike
1-2 dl jugurttia
kurkkua
1/2 tl minttua
Raasta 5-10 sentin pala kurkkua muhjuksi, kaada helposti erottuva neste pois, ei tarvitse ruveta painelemaan kaikkea nestettä pois, kuten tsatsikissa. Sekoita itsetehtyä tai turkkilaista jugurttia, kurkkumuhju sekä kuivattu minttu (tai jos on tuoretta, niin muutama lehti pilkottuna sekaan). Tulee ihanan raikas lisä mausteisen kastikkeen seuraksi. Nyt kun kanakin on jo muhinut puoli tuntia, niin purista siihen vielä hieman sitruunan mehua ja eikun nauttimaan itämaisesta tuoksusta. <3