Endottaren keittiössä
Endottarien tulee ottaa huomioon monta asiaa kokkailussa, mutta kun muutaman perusasian oppii, niin ei se ole niin vaikeaa. Ruoan tulee olla monipuolista ja terveellistä ja energiamäärän tulisi pysyä kohtuullisena, kuten kaikilla muillakin, mutta erityisesti endottarilla, koska liiallinen rasvakudos tuottaa matala-asteista tulehdusta. Endopesäkkeet aiheuttavat myös kroonisen tulehduksen ja sitä ei pidä lisätä aiheuttamalla itse lisää kehon tulehdustilaa ja kipua. Jo olemassa olevan ylimääräisen rasvakudoksen häätämisestä olen kertonut edellisessä postauksessani.
Näissä alla olevissa ruokaohjeissa on tulehdusta vähentävää kalaöljyä, immuunipuolustuta vahvistavaa A-vitamiinia sekä tulehdusta vähentävää C-vitamiinia. Oliiviöljyllä on toisaalta tulehdusta vähentävä vaikutus, mutta se on myös estrogeeninen, joten sitä ei välttämättä suositella suuria määriä kerrallaan, toisaalta tuota kalaa ei tule kerralla syötyä kokonaan eikä kesäkurpitsoissakaan paljoa ole, jos ei kaikkia yksin syö. Lisättyä suolaakaan näissä ei ole. Natriumia kyllä tarvitsemme hieman, mutta sitä on kuitenkin jo kalassa itsessään, joten lisättyä suolaa ei tarvita. Tämä lohiruoka sopii myös edellisessä postauksessa mainitsemaani tiukkaan ruokavalioon, samoin kuin kesäkurpitsat.
Lohi salsa verde
Lohta
ruukullinen basilikaa
tilliä vähän vähemmän
keitetty kananmuna
2 valkosipulin kynttä
1 rkl sitruunanmehua
tehosekoittimessa ensin nämä soseeksi
ja lisää puoli desiä oliiviöljyä
ja taas sekoita.
Lohen päälle mustapippuria,
vihreää mössöä paksu kerros
uuniin 200 astetta 25-30 min (riippuen kalan paksuudesta ja uunin tehokkuudesta)
ja kyllä tuli hyvää ja mehukasta, eikä lainkaan lisättyä suolaa.
Lohen kanssa valmistin marinoituja kesäkurpitsaviipaleita. Kesäkurpitsa on vähäenerginen ja sisältää hyviä ravintoaineita, kuten C- ja E-vitamiinia, jotka molemmat helpottavat tulehdusreaktiota ja koska sitä ei paisteta, vitamiinit säilyvät. Kannattaa valita kaupasta noin 15 sentin pituinen, pienehkö kesäkurpitsa, joka on maukkaampi kuin iso, joka voi helposti olla myös puumainen.
Marinoidut kesäkurpitsaviipaleet.
Kuva napattu netistä, mutta omat oli ihan samannäköisiä, unohtui vaan kuva ottaa
1 kesäkurpitsa alle puolen sentin viipaleiksi
oliiviöljyä 1/2 desiä
etikkaa pari rkl (esim sitruunavalkoviinietikkaa)
1 valkosipulinkynsi ja mustapippurirouhetta
Anna marinoitua esim. pussissa jääkaapissa pari tuntia tai yön yli,
ripottele ennen ruokailua päälle basilikaa, jos muistat
ja syö sellaisenaan, ei siis paisteta.
Jälkiruoaksi tein jäätelöt. Kookosmaito on parempi kuin tavallinen maito, koska monella endottarella on maitoyliherkkyys. Tässä kookoksella on myös suuri makuvaikutus, siksi kookosmaitoa (ja kuvassa näkyvään ei ole lisätty mitään ylimääräistä, kuten joihinkin muihin on lisätty). Lisättyä sokeria ei ole, sillä tämä ei sitä tarvitse, mutta myös siksi, että se on epäravintoaine, josta ei ole kuin haittaa. Ananaksesta voi olla hyötyä endottarien oireisiin, sen vaikutuksia itsellä kannattaa testata.
Pina Colada -jäätelöt
Kookosmaitoa pieni tölkki
banaani
ananasta (mieluiten tuoretta)
Sekoita ainekset hienoksi soseeksi tehosekoittimessa ja kaada seos jäätelömuotteihin ja pakasta
Sitruunan tai limen mehu sopisi tähän myös tuomaan raikkautta.
Palaan pian uusilla resepteillä, maukasta päivää endottarille <3