Endottaren keittiössä

Endottarien tulee ottaa huomioon monta asiaa kokkailussa, mutta kun muutaman perusasian oppii, niin ei se ole niin vaikeaa. Ruoan tulee olla monipuolista ja terveellistä ja energiamäärän tulisi pysyä kohtuullisena, kuten kaikilla muillakin, mutta erityisesti endottarilla, koska liiallinen rasvakudos tuottaa matala-asteista tulehdusta. Endopesäkkeet aiheuttavat myös kroonisen tulehduksen ja sitä ei pidä lisätä aiheuttamalla itse lisää kehon tulehdustilaa ja kipua. Jo olemassa olevan ylimääräisen rasvakudoksen häätämisestä olen kertonut edellisessä postauksessani.

Näissä alla olevissa ruokaohjeissa on tulehdusta vähentävää kalaöljyä, immuunipuolustuta vahvistavaa A-vitamiinia sekä tulehdusta vähentävää C-vitamiinia. Oliiviöljyllä on toisaalta tulehdusta vähentävä vaikutus, mutta se on myös estrogeeninen, joten sitä ei välttämättä suositella suuria määriä kerrallaan, toisaalta tuota kalaa ei tule kerralla syötyä kokonaan eikä kesäkurpitsoissakaan paljoa ole, jos ei kaikkia yksin syö. Lisättyä suolaakaan näissä ei ole. Natriumia kyllä tarvitsemme hieman, mutta sitä on kuitenkin jo kalassa itsessään, joten lisättyä suolaa ei tarvita. Tämä lohiruoka sopii myös edellisessä postauksessa mainitsemaani tiukkaan ruokavalioon, samoin kuin kesäkurpitsat.

 

Lohi salsa verde 

Lohta

ruukullinen basilikaa

tilliä vähän vähemmän

keitetty kananmuna

2 valkosipulin kynttä 

1 rkl sitruunanmehua 

tehosekoittimessa ensin nämä soseeksi

ja lisää puoli desiä oliiviöljyä

ja taas sekoita. 

pesto.jpg

pesto valmiina.jpg

Lohen päälle mustapippuria,

vihreää mössöä paksu kerros

 uuniin 200 astetta 25-30 min (riippuen kalan paksuudesta ja uunin tehokkuudesta)

ja kyllä tuli hyvää ja mehukasta, eikä lainkaan lisättyä suolaa.

lohi pestolla uunissa.jpg

Lohen kanssa valmistin marinoituja kesäkurpitsaviipaleita. Kesäkurpitsa on vähäenerginen ja sisältää hyviä ravintoaineita, kuten C- ja E-vitamiinia, jotka molemmat helpottavat tulehdusreaktiota ja koska sitä ei paisteta, vitamiinit säilyvät. Kannattaa valita kaupasta noin 15 sentin pituinen, pienehkö kesäkurpitsa, joka on maukkaampi kuin iso, joka voi helposti olla myös puumainen.

 

Marinoidut kesäkurpitsaviipaleet.

Kuva napattu netistä, mutta omat oli ihan samannäköisiä, unohtui vaan kuva ottaa 

 1 kesäkurpitsa alle puolen sentin viipaleiksi 

oliiviöljyä 1/2 desiä 

etikkaa pari rkl (esim sitruunavalkoviinietikkaa) 

1 valkosipulinkynsi ja mustapippurirouhetta 

Anna marinoitua esim. pussissa jääkaapissa pari tuntia tai yön yli,

ripottele ennen ruokailua päälle basilikaa, jos muistat

ja syö sellaisenaan, ei siis paisteta. 

Kesäkurpitsaa.jpg

 

Jälkiruoaksi tein jäätelöt. Kookosmaito on parempi kuin tavallinen maito, koska monella endottarella on maitoyliherkkyys. Tässä kookoksella on myös  suuri makuvaikutus, siksi kookosmaitoa (ja kuvassa näkyvään ei ole lisätty mitään ylimääräistä, kuten joihinkin muihin on lisätty). Lisättyä sokeria ei ole, sillä tämä ei sitä tarvitse, mutta myös siksi, että se on epäravintoaine, josta ei ole kuin haittaa. Ananaksesta voi olla hyötyä endottarien oireisiin, sen vaikutuksia itsellä kannattaa testata.

 

Pina Colada -jäätelöt

Kookosmaitoa pieni tölkki

banaani

ananasta (mieluiten tuoretta)

Sekoita ainekset hienoksi soseeksi tehosekoittimessa ja kaada seos jäätelömuotteihin ja pakasta

Sitruunan tai limen mehu sopisi tähän myös tuomaan raikkautta.

 

Palaan pian uusilla resepteillä, maukasta päivää endottarille <3

Pina colada jäätelöt.jpg

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *