Endottaren synttärikakut
Nyt se kuuma kesä alkoi, ihanaa! Monesti syksy on uudistumisen aikaa ja siihen voi valmistautua nauttimalla auringosta ja keräämällä energiaa varastoon. Työt, vapaa-aika ja harrastukset voi olla ylivoimainen yhdistelmä syksyn pimeydessä, mutta ei välttämättä. Kun myös ravitsemus on kunnossa sitä jaksaakin paremmin. Jos ei pysty tekemään kerralla kunnon ruokaremonttia, voi aloittaa ensin muutamasta asiasta ja opetella olemaan alkuun vaikkapa ilman vehnäjauhoja ja vähentää suolaa.
Tein synttärikekkereille kanasalaattia. Kasviksissa on kuitua, joilla suolisto saadaan toimimaan ja myös vitamiineja ja hivenaineita, jotka on tärkeitä immuunijärjestelmälle ja ne voivat auttaa myös toipumaan leikkauksista nopeammin. Siis kasviksia vain napaan, niin paljon kuin vain jaksaa syödä. Ja jos ei ehdi syödä riittävästi myös kasviksia ja oikeastaan siitä huolimattakin, niin lisäravinteista otetaan apuja. Se ei ole häpeä käyttää lisäravinteita vaan häpeä on olla käyttämättä, varsinkin jos tietää, mistä voisi olla helposti apua.
Löysin tämän kanasalaatin reseptin netistä, se oli jokin ruokavideomainos. Kirjoitin siitä kauppalistaan tuotteet, joita tarvitsen. Sitten tuli ruoan valmistuksen aika ja etsin kuumeisesti videota, josta reseptin bongasin, mutta en enää muistanut mitä se mainosti, joten sen löytäminen oli vaikeaa. Jos tiedät kenen mainoksesta on kyse, otan tiedon kiitollisuudella vastaan.
Ainekset oli siis kasassa, tai ne, jotka kauppalistassa oli.. joten ei kun pohtimaan mitä siinä videossa tehtiinkään.
Kanasalaatti (10 hengelle)
Ohuita kanafileitä 700g
Korianteria puolikas ruukullinen
Minttua puolikas ruukullinen
Kesäsipuli varsineen
Chiliä
(mulle tuli rouheena, mutta tuore varmasti parempi)
Mustapippuria maun mukaan
1/2 dl oliiviöljyä
2 paprikaa
Pirkan sesonkisalaattisekoitus 200g
(pussi oli kyllä tosi iso, mutta kuvassa lukee 200g, niin kai se sitten oli vain sen verran)
Siemeniä ja pähkinöitä maun mukaan
Sekoita korianteri, minttu, chili, sipuli, mustapippuri ja oliiviöljy tehosekoittimessa ja sivele kanapihvien päälle. Pihvit paistetaan uunissa, leivinpaperista tehdyn pussin sisällä 200 asteessa 20 min. Leivinpaperin reunat taittelin ylöspäin aika tiiviisti, etteivät ne aukea uunissa. Pihvit sai vähän väriä, mutta pysyi mehukkaana. Sitten vain jäähdyttelin kanat ja pilkoin ne salaattiin.
Salaattipohjana oli jäävuorisalaattia ja Pirkan valmis salaattisekoitus sekä paprikaa. Ostin ensimmäistä kertaa valmista salaattisekoitusta. Se maksoi alle kolme euroa ja teki salaatista näyttävän pelkän jäävuorisalaatin sijaan. Sekoituksessa oli erilaisia punaisia salaatteja, punamangoldia, lollo rossoa, baby pinaattia, rucolaa ym. erilaisia salaatteja. Olen aiemmin ollut epäileväinen valmiita salaattisekoituksia kohtaan, mutta tämä yllätti minut iloisesti ja aion varmasti jatkossakin hyödyntää näitä. Salaatit oli kaikki freessejä ja hyvän makuisia. Erikseen niiden ostaminen olisi ollut monin verroin kalliimpaa.
Kastikkeeksi tuli yksinkertaisesti oliiviöljystä ja sitruunaomenaviinietikasta ja mustapippurista tehty sekoitus, joka toimii aina. Öljyä ja etikkaa yhtä paljon ja haarukalla vispataan sekaisin. Päälle vielä siemeniä ja pähkinöitä. Tällä kertaa tuli auringonkukansiemeniä, kurpitsansiemeniä ja cashew pähkinöitä valmiiksi paahdettuna, ilman suolaa tietenkin.
Sokeri on kyllä myös yksi, josta kannattaisi luopua ja vaikka olen sanonutkin sen olevan pahasta, niin kerran vuodessa synttärikekkereille voi tehdä jotain sokeristakin. Ohjeen nappasin ruokala.net:stä. Se on Tomi Björkin mustikkapiirakkaohje. Tuplasin ohjeen annostukset, koska se oli alun perin tehty neljälle ja tarvitsin vähän enemmän. Tosin lopulta päädyin jakamaan taikinan kahteen vuokaan ja toisesta tulikin kirsikkapiirakka.
Gluteeniton ja laktoositon piirakka (10 annosta)
240g mantelijauhoa
200g tomusokeria
200g laktoositonta voita
6 munaa
150g mustikoita toiseen piirakkaan
ja
150g kirsikoita toiseen piirakkaan
(koristeeksi jätin toiset 150g kirsikoita)
Anna voin pehmentyä pöydällä tunti, paloittele voi pienemmiksi siivuiksi, niin pehmenee paremmin. Sitten vatkaa voi ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi. (mun mielestä siitä ei tullut vaahtoa, mutta vatkasin kyllä aika pitkään ja lopputulos oli silti hyvä) Lisää yksitellen munat ja vatkaa aina välissä ja lopuksi mantelijauhot vatkataan sekaan. Kaada seos voideltuun vuokaan, joka on vuorattu leivinpaperilla tai ainakin jauhota vuoka gluteenittomalla jauheella, muutoin se tarttuu tiukasti kiinni vuokaan. Kaada lopuksi päälle mustikat (ja toiseen vuokaan halkaistut kirsikat, kuten minä tein). Paista uunissa 175 asteessa 20 minuuttia (jos kaikki taikina menee samaan vuokaan, niin paistoaika lienee pidempi, 30min…). Tomi Björk teki piirakan kanssa vielä mustikkamaitoa, mutta mun mielestä se ei kaipaa mitään kostuketta tai maitoja mukaan. Jos et tarjoile heti, kuten minä vasta seuraavana päivänä, niin anna jäähtyä ennen kuin laitat kelmua suojaksi, joka pitää myös kosteuden piirakassa. Säilytin jääkaapissa. Koristekirsikat laitoin vasta juuri ennen tarjoilua. Ylemmässä kuvassa näkyvät kirsikan puolikkaat upposi taikinaan kokonaan paistuessa, siksi päätin laittaa päälle koristeeksi myös kirsikoita, joista kaikista poistin siemenet vain siivuttamalla kirsikan kolmeen osaan, keskimmäisen osan jätin siemenineen pois.
Tein synttäreille myös gluteenitonta mutakakkua mansikoilla, mutta siitä unohdin ottaa kuvan valmistusvaiheessa. Nyt seuraavana päivänä, siitä oli jäljellä vain tämä yksi pala. Ohjeen nappasin Kauhaa ja rakkautta blogista, kun googletin vehnättömiä herkkuja. Muokkasin hieman ohjetta. Ohjeessa mainitaan erikseen, että ei maitosuklaata vaan tummaa suklaata, muuten tulee liian makeaa, mutta mulla oli kaapissa vain Brunbergin laktoositon maitosuklaa, niin siitähän se sitten valmistui ja imelääkin oli kuin mikä.
Gluteeniton ja laktoositon mutakakku
150g laktoositonta suklaata (tummaa tai maitosuklaata)
200g laktoositonta voita
3 dl sokeria
5 kananmunaa
2 rkl mantelijauhoa
Pilko suklaa ja voi kattilaan ja sulata miedolla lämmöllä, sekoittele koko ajan. Lisää sokeri ja sekoita tasaiseksi. Poista liedeltä ja sekoita joukkoon munat yksitellen. Lisää lopuksi mantelijauho. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat. Paista 200 asteessa 30 min. Kakku jää keskeltä höllyväksi, se kuuluu asiaan samoin kuin se, että kakku lässähtää pian uunista oton jälkeen. Anna jäähtyä ja laita jääkaappiin tekeytymään yön yli. Koristele mansikoilla tms.
Herkkuhetkiä endottarien synttäreille ja muille kekkereille <3