Kyssäkaalia ja garam masalaa endottarille

IMG_20151007_155127.JPG

 

Löysin kaupasta hauskan näköisen kasviksen, kyssäkaalin. Ostin sen ja ihmettelin miten sitä syödään. Kuorin ja pilkoin sen tikuiksi, jotka oli kivoja rouskutettavia. Se kävisi hyvin dippikasviksena ja kuulin ystäviltä, että pannulla voisi myös paistaa tai uunissa vuohenjuuston kanssa. Ne kuulosti hyviltä, mutta tyydyin raakana vetelemään koko kaalin, en kuitenkaan kerralla. 

Kyssäkaalissa on paljon C-vitamiinia ja myös kaliumia. C-vitamiinilla on tulehduksia lievittävä vaikutus sekä paranemista nopeuttava vaikutus, se voi helpottaa stressioireita ja auttaa allergioissa (Potilasopas endometrioosia sairastavalle). Kaliumin hyödyt taas liittyvät verenpaineeseen. Kaliumilla on natriumin kanssa vaikutusta verenpaineeseen, usein siitä syystä, että natriumia on liikaa ja kaliumia liian vähän. Siis vähennä suolan käyttöä ja lisää kaliumpitoisia ruokia ruokavalioosi, kuten kyssäkaalia.

Kaliumia saadaan monesta elintarvikkeesta riittävästi, mutta ei aivan optimaalisesti. On siis aivan eri asia saada kaikkia ravintoaineita riittävästi, jotta välttyy puutostaudeilta tai saada kaikkia ravintoaineita optimaalisesti, joka edistäisi terveyttä. Endottarilla on erilaisia tarpeita ravintoaineiden suhteen, mutta yksi asia kannattaa muistaa, jos syö lääkkeitä (hormoni-, kipulääkitystä) niin ne kuluttavat noin kolmasosan saaduista vitamiineista ja kivennäisaineista, jos lisäksi harrastat liikuntaa, tarve on 100% enemmän. Minimi ei siis meille endottarille ollenkaan riitä. Lievässä puutoksessa ei ole selviä oireita, joista pystyisi päättelemään, mitä puuttuu. Lievä puutos aiheuttaa todennäköisesti lisärasitusta elimistölle ja se voi vaikuttaa vastustuskykyyn ja terveyteen (kirjasta Liikuntaravitsemus). 

Endottarilla on usein väsymystä ja se on merkki siitä, että elimistö kaipaa ainakin lepoa, vettä, ehkä kehon puhdistusta ja optimaalista ravintoaineiden saantia. Aina ei voi kuitenkaan vain nukkua, mutta veden juominen on hyväksi koko elimistölle. Laske huvikseen kuinka monta lasillista vettä menee päivässä. Pitäisi mennä ainakin kahdeksan. Kehon puhdistukseen on olemassa erilaisia kuureja ja ruoka-aineksia, jotka auttavat puhdistuksessa, niistä lisää toisella kertaa. Optimaalista ravintoaineiden saantia on vaikea tarkkailla. Monivitamiinivalmisteet ovat siihen hyviä apukeinoja. Varmista, että ne ovat luontaisia, ei luontaisen kaltaisia, joka tarkoittaa kemiallista valmistusmenetelmää. Luontaistuotekaupan tuotteet eivät ole kaikki luontaisia, siihen ei voi luottaa. Joskus jokin vitamiini tai mineraali on turvallisinta kuitenkin ottaa muuna kuin luontaisena, jotta vältytään raskasmetalleilta. Elimistö pystyy parhaiten siis kuitenkin hyödyntämään luontaiset. Yksittäiset vitamiinit eivät ole hyviä, koska elimistö tarvitsee kaikkia tasapuolisesti tai oman määrän kutakin, jotta ne imeytyvät ja toimivat hyvin yhdessä. Jonkin yksittäisen vitamiinilisän tankkaaminen voi haitata toisen vitamiinin tai mineraalin imeytymistä elimistön käyttöön, siksi aina siis yhdessä. Varmistathan kuitenkin ensin, että suolisto on vastaanottavainen. Suolistossa on kiloittain bakteereita, jos ne ovat huonoja, ravintoaineiden imeytyminen heikkenee. Hyvillä bakteereilla ravintoaineiden imeytyminen tehostuu. Maitohappobakteerit ovat in. 

Tästä ei nyt saanut mitään aasinsiltaa garam masala kananpojan paistileikkeille, mutta mainitsenpa niistä nyt vielä kuitenkin. Oli laiska päivä ja ostin kananpojan paistileikkeitä. Kunpa löytäisin jostain luomua. Paistileikkeet laitoin vuorattuun uunivuokaan ja garam masalaa (valmis maustesekoitus, jota löytyy lähes joka kaupasta) niin paljon kuin vaan kehtaa laittaa, nokare voita tai öljyä päälle, eikä muuta! Sitten vain uuniin 200 astetta ja 20 minuuttia. Pussissa pyöritellen mausteet olisi ehkä saanut tasaisemmin, mutta hyvää tuli näinkin, mehukkaita, hyviä ja helppoa!

 

DSC_0533.JPG

DSC_0534.JPG

Tykkään porkkanasta, syön sitä joka päivä, yleensä raakana, mutta nämäkin maistui, kun pannulla öljyssä ja chilimausteseoksessa pyörittelin. Miltähän maistuisi kyssäkaali-porkkanaraaste..

DSC_0543.JPG

Sydämellistä syksyä endottarille, nauttikaa aurinkoisista päivistä  <3

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *