Tavoitteet vuodelle 2019

Tapanani ei ole tehdä varsinaisia uudenvuodenlupauksia, mutta aina vuoden vaihtuessa yleensä kuitenkin mietin realistisesti tulevaa vuotta eteenpäin, ja mitä haluaisin sen aikana kokea tai saada aikaiseksi. Refluksitaudin puhkeaminen ja jatkuvissa kivuissa eläminen on ymmärrettävästi pistänyt asioita vähän eri tärkeysjärjestykseen kuin aiemmin. Vuonna 2019 laitankin terveyteni etusijalle. Kaikki muu on vain lisättyä bonusta.

Tässä siis vuoden 2019 tavoitteet (aika isossa) pähkinänkuoressa.

 
Terveys & ruoka

1. Vatsa ja kurkku kivuttomiksi. Eli saada refluksitauti hallintaan niin, ettei se enää vaikuta elämänlaatuuni heikentävästi. Toivon pääseväni ruokatorven tähystykseen mahdollisimman pian, jotta saan vastauksia taudin kehittymisen syihin. 

2. Jatkaa enimmäkseen kasviperäisellä ruokavaliolla pitäen huolta riittävästä proteiinin, vitamiinien, hivenaineiden ja muiden ravintoaineiden saannista. Eli tavoitteena välttää puutostiloja. Muun muassa kalsiumin, raudan ja B12-vitamiinin saanti on turvattava.

3. Nostaa painoa muutaman kilon. Olen sillä tavalla onnekas, etten ole koskaan joutunut taistelemaan painon kanssa, vaan se on pysynyt aika samoissa lukemissa suunnilleen lukiosta lähtien. Nyt sairauden myötä se on kuitenkin heilahtanut sinne oman normaalin alarajoille, mikä kyllä tuntuu olossa. Olen tuntenut itseni viime viikkoina tosi heikoksi ja väsyneeksi, verenpainekin on tosi matala. Tavoitteena olisi siis terveellisen ruoan avulla saada painoa nostettua.

 

Gradu & opiskelu

1. Suorittaa kevättalven aikana kaikki pakolliset kurssit. Ei ole kuitenkaan tarkoituksena vetää itseäni ihan piippuun, kuten meidän alan opiskelijoilla valitettavasti on tapana, vaan pitää huolta riittävästä levosta ja palautumisesta. Tarpeen vaatiessa olen valmis vaikka vähän hidastamaan opiskelutahtia ja madaltamaan vaatimustasoa, jotta vältyn liialta stressiltä. 

2. Saada gradun aineisto kerättyä kevättalven aikana, ja johdanto-osuus kirjoitettua deadlineen mennessä. Kesä olisi tarkoitus pitää täysi tauko opiskelusta ja vain ansaita rahaa kesätöissä. Tällöin syksylle jäisi vain gradun tulososion ja pohdinnan kirjoittaminen. Gradun palautus olisi mahdollista loka-marraskuun aikana.

 

Kulttuuri & matkailu

1. Tehdä yksi isompi ulkomaanreissu. Kunpa saisin refluksitaudin niin hyvään hallintaan, että pystyisin lähtemään huhti-toukokuussa vähän pitempään reissuun johonkin itseäni kiinnostavaan maahan. Annan itselleni luvan tehdä yhden ulkomaanmatkan vuodessa, jonka jälkeen vain lähimatkustelen, koska onhan lentäminen nyt ihan valtavan kuormittavaa ympäristölle.

2. Lukea enemmän fiktiota. Siitäkin huolimatta, että joudun lukemaan gradua varten valtavasti tutkimuskirjallisuutta. Jos edes 20 minuuttia päivässä pystyisi omistamaan pelkästään romaaneille. Tätä varten voisi hyödyntää vaikka bussi- ja junamatkat ja hetket hampaidenpesun ja nukkumaanmenon välillä. Siinäkin ajassa lukumäärät alkavat kertyä, kunhan sitä vain tekee säännöllisesti.

Hyvinvointi Mieli Terveys Opiskelu

Makeannälkä ja kokeiluja kikhernejauhoilla

Suklaasta ja muista makeista ja suolaisista herkuista vieroittautuminen on sujunut yllättävän hyvin. Se johtuu tosin täysin kivuliaista refluksioireistani – elleivät kipu ja palan tunne kurkussa muistuttaisi jatkuvasti siitä, että jotain on vialla tuolla ruokatorvessa ja se vain pahenee, mitä huonommin syö, olisin varmaan mässyttänyt taas koko joulun suklaata ja joulutorttuja.

Mitä sitten olen syönyt makeannälkään, kun normaalit arkiherkkuni ovat olleet pannassa?

Hunajameloni on kuulemma yksi niistä turvallisista, ei-happamista herkuista, jota voi syödä refluksista kärsiväkin. Se on makeaa, ja se tuo mukavasti nesteytystäkin. Olen nauttinut sitä jälkkäriksi aina silloin tällöin. Harmi vaan, että siinä on kyllä makeutta, mutta siitä puuttuu se eniten tyydyttävä rasvan ja sokerin pyhä yhdistelmä.

Luonnollinen, suolaamaton maapähkinävoi on myös aika hyvä taittamaan pahinta makeannälkää, varsinkin sellaista illallisen jälkeen iskevää. Joku reilu teelusikallinen hitaasti nautittuna tepsii ainakin minulla aika hyvin.

Uusi tuttavuus keittiössäni ovat kikherne- eli gramjauhot, joita ostin yhtenä päivästä aasialaisesta marketista. Koostumukseltaan ne ovat hieman hienompia ja ”pölisevämpiä” kuin puolikarkeat vehnäjauhot. Niissä on erinomaiset ravintoarvot: runsaasti muun muassa proteiinia, rautaa, magnesiumia ja kalsiumia. Niistä voi tehdä muun muassa burmalaista tofua (itse tein tällä helpolla ohjeella) tai vegaanista munakasta, mutta yllättäen se soveltuu mainiosti myös makeisiin herkkuihin.

Olen tehnyt nyt pari kertaa banaanipannareita kikhernejauhoilla, ja molemmilla kerroilla onnistuivat tosi hyvin. Pannareista tuli yllättävän kuohkeita jopa ilman kohotusaineita. Ne eivät banaanin lisäksi kaipaa yhtään lisämakeutusta.

Ohjeeni on melko summittainen ja silmämääräinen. Reseptiin tulee 1 banaani muussattuna, noin 1-1,5 dl kikhernejauhoja, 0,5-1 dl kaurahiutaleita ja sen verran kauramaitoa (tai muuta kasvimaitoa), että tuloksena on suht. notkea taikina. Sen sitten vaan kaataa öljytylle tai rasvatulle pannulle ja paistaa pari kolme minuuttia per puoli. Koska kikhernejauhot ovat hienompaa tavaraa kuin vehnäjauhot, ne ruskistuvat ja palavat hieman herkemmin (ainakin oletan sen johtuvan siitä), minkä vuoksi kannattaa olla tarkkana paiston aikana.

Eilen kokeilin ekaa kertaa, miten onnistuisivat kikhernejauhoista tehdyt keksit. Sovelsin tätä suklaahippukeksien ohjetta niin, että korvasin kikherneet kikhernejauhoilla, kaurajauhot kaurahiutaleilla, lusikoin taikinan joukkoon liotettuja chiansiemeniä ja lisäsin silmämääräisesti (hieman alle 2 dl) kauramaitoa, jotta sain aikaiseksi melko kiinteän, tahmean taikinan. Suklaan jätin pois ja korvasin muutamalla rouhitulla parapähkinällä. Jäiköhän alkuperäisestä reseptistä oikeastaan jäljelle mitään muuta kuin sokeri? (Ja intiaanisokerinkin korvasin ruskealla sokerilla…) Annoin jäähtyä 20 minuuttia jääkaapissa ja paistoin noin 200 asteessa hieman alle 10 minuuttia, alkoivat jo sen verran ruskettua pohjasta. Keksit eivät olleet rapeita, enemmänkin pehmeitä kökkäreitä, mutta maku oli kohdillaan. Hunaja ja parapähkinä toivat niihin hieman kitkeryyttä, mikä ei ainakaan itseäni haitannut yhtään.

kikhernekeksit.jpg

(Tämä on vähän tällaista shitty food porn -matskua, mutta pitäähän sitä ruokablogissa nyt joku kuva olla.)

Jatkan varmasti tämäntyyppisiä kokeiluja tästä eteenpäinkin, yrittäen aina mahdollisuuksien mukaan korvata sokerin luonnollisella makeutuksella.

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta