Opi uusi kieli nopeasti

Mainitsin jo aikaisemmin sivumennen täällä blogissa, että olen alkanut opiskella venäjää. Ajattelin pitää aiheen pimennossa ensimmäisen kuukauden ajan, jos projekti osoittautuukin farssiksi ja innostus loppuu. Vaan ei loppunut, karttui vain.

Olen käytännössä kasvanut toinen jalka Venäjän puolella, mutta tähän mennessä olen kieltäytynyt opettelemasta edes alkeita. Ihan mini-ihmisenä kuvittelin, että venäjä on englantia, mutta vain oudoilla kirjaimilla kirjoitettuna. Että halutessaan kielen oppisi tunnissa, kunhan vain osaisi englantia ja sitten vaivautuisi ottamaan selvää mitkä kirjaimet venäjässä edustavat englannin vastaavia.

Plot twist: venäjä on ihan toinen kieli ihan toisilla kirjaimilla.

Nyt olen opiskellut venäjää kuukauden ajan joka päivä. Kuulostaa hurjalta, mutta kaikki on tapahtunut melko vaivattomasti ja ennen kaikkea hauskasti. Herään ennen kuutta, teen nopeat aamutoimet ja istun sohvalle kahvin kanssa. Aamujeni ylimääräinen luksustunti kuluu kieliopinnoissa.

Käytän oppimiseen Duolingo-nimistä appia, joka on ilmainen kielisovellus. Siellä on valittavissa kieliä italiasta esperantoon ja hindistä klingoniin – mukaan lukeutuu myös yksi intiaanikieli! (Ja vinkki kaikille, jotka katsovat Game of Thronesia: Duolingo tarjoaa kurssin myös high valyrianille.)

Itse olen ladannut ruotsin, espanjan ja venäjän, joista jälkimmäistä opiskelen joka ikinen päivä vähintään tunnin ajan. Duolingo kannustaa käyttämään kielen opiskeluun vähintään 15 minuuttia päivässä, mikä on aivan supervähän hereilläoloajasta. Kuka tahansa pystyy siihen.

Sovelluksessa pääsee opettelemaan lukemista, kirjoittamista, kuuntelemista ja jopa puhumista. Tykkään monipuolisesta tehtävävalikoimasta, vaikka toisinaan harjoitukset alkavat toistaa itseään. Pointtina on kai hokea samoja sanoja ja ilmaisuja niin kauan, että ne porautuvat syvälle kalloon. Sovelluksessa on myös skippaustesti, jonka läpäisemällä voi hypätä suoraan seuraavalle tasolle.

Jokaisesta harjoituksesta saa pisteitä, mikä kannustaa osaltaan pelaamaan. Itse ainakin haluan kartuttaa korkean pistesaldon ja saavuttaa mahdollisimman monta kultaista kiekkoa. Nämä kultalätkät ovat merkkinä siitä, että on suorittanut jonkin osa-alueen loppuun (esimerkiksi prepositiot tai matkailuaiheisen sanaston). Voit asettaa itsellesi päiväkohtaiset pistetavoitteet, ja sovellus muistuttaa sinua, jos et ole vielä suorittanut päivän harjoituksia.

Ja mikä jännittävintä, Duolingossa pääsee stalkkaamaan kavereiden kehitystä. Sovelluksessa voi lisätä kavereita, joiden profiileissa sitten näkyy heidän opiskelemansa kielet sekä ansaitut pistemäärät. Tämä on ainakin minulle kannustin, joka pitää motivaation ja pistesaldon korkealla. Kaksi työkaveria on jo lähtenyt mukaan tähän venäjäprojektiin, ja ainakin tällä hetkellä minulla on vielä eniten pisteitä. Let’s keep it that way. Toinen heistä tulee kylläkin kannoilla kuin verikoira..

Tämä koko ruljanssi lähti liikkeelle tulevasta Siperian matkasta. Olen kuullut huhuja, ettei Siperian asukkaat puhu tai ymmärrä englantia. Ja että varsinkin junalippujen ostaminen englanniksi voi tuottaa vaikeuksia, puhumattakaan Baikal-järven bussista. (Olen myös kuullut paljon muita mielenkiintoisia huhuja Venäjästä, mutta ehkä jätän ne nyt tässä kohta kertomatta.)

Tartuin haasteeseen ja päätin opetella kielen alkeet puolessa vuodessa. Selvitytymisviettini on suuri ja Venäjällä voi joutua ties minkälaisiin hankaluuksiin – muutama ystävällinen sana venäjäksi varmasti auttaa selviämään pinteestä. Olen oppinut jo paljon kaikkea hyödyllistä, esimerkiksi “Et ole minun isäni” ja “Missä on sirkus?”. Selviytymistodennäköisyydet sen kuin kasvavat sana sanalta..

Tämän postauksen pointti ei suinkaan ollut suitsuttaa omaa venäjämaniaani, vaan saada sinut kieliopintojen ääreen. Olen tästä sovelluksesta vieläkin niin sairaan innoissani, etten malta olla kannustamatta sinuakin lataamaan! Duolingon avulla voit oppia uuden kielen perusteet helposti, eikä se vie kuin puolisen tuntia päivästäsi. Ehdit suorittamaan harjoitukset vaikka aamupalan ääressä, bussimatkalla kouluun tai odotellessasi, että kylppäri vapautuu.

Mitä kieltä sinä opiskelisit?

Postauksessani on myös pieni koukku. Ladattuasi sovelluksen, lisää minut kaveriksi. Haluan päästä (stalkkaamaan) kannustamaan sinua opiskelussa. Oma nimimerkkini on Essi488366 – nähdään Duolingossa!

Tämä teksti linkittyy ovelasti edellisiin Siperia kutsuu -postaussarjan teksteihin. Edelliset osat voit lukea täältä:

Osa 1. Siperia kutsuu
Osa 2. Yhdensuuntainen lentolippu

-Essi

kulttuuri suosittelen opiskelu
Kommentit (6)
  1. Kiitos vinkistä! Löytyihän sieltä gaelikin. Kutsuvat sitä irlanninkieleksi…

    1. Jes, että löytyi kiinnostava kieli! (Vaikka oli siinä varmaan väärällä nimellä hakemista.) Nyt vaan pisteitä näpyttelemään 🙂 

  2. Innolla odotan tarinaa siitä, miten meni, ko sanoit ekalle venäläiselle äijälle, ettei hän ole isäsi.

    Oikeasti hatunnosto moiselle projektille, tulet navigoimaan Venäjän läpi vaikka vasemmalla käellä!

    1. Eikä hahah, pakko kokeilla jollekki sanoa! Mutta kiitos kannustuksesta <3 En meinaa pysyä aloillani kun niin onnessa mietin että mihinköhän pulaan Venäjällä päädyn ja millä fraasilla pääsen tilanteesta ulos!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *