Kesätöistä hauskimmat

Toimituksen kesätyöjuttu toi mieleen ne ajat, kun  itse piti vääntää kesätöitä. Nythän olen siitä onnellisessa asemassa että voin lomailla kesällä palkallisesti (ja lähettää tekstareita rannalta niille kavereille jotka eivät ole lomalla), mutta kyllä ne kesätyöt silti jotenkin mielessä ovat yhä. Kaikenlaista sitä on kyllä tullut tehtyä, kun tässä asiaa oikein pohti.

1. Mansikanpoiminta. Mansikanpoimintaa jaksoin ehkä viikon tai kaksi. Palkka oli oikeasti aika kehno, mutta mansikoita sentään sai syödä. Mikä sitten taas vähän vähensi sitä palkkaa. Ihan parasta hommassa oli, että menin veneellä töihin.

2. Perunan nosto. Mansikkapellolta otin loparit ja vaihdoin lennosta työt perunan nostoon. Ah, maaseudun iloja. Aamulla painettiin paikalle mopolla kaksi päällä, kumppari jalkaan ja eikun käsin nostamaan sitä perunaa mullasta ämpäriin. Tässä hommassa parasta oli se perunaisäntä, joka tiettyyn aikaan iltapäivästä alkoi olla tarpeeksi soseessa että kaatuili pitkin peltoa. Mutta se aina toi nuorisolle kaupasta karkkia ja limpparia. Päivät olivat aika pitkiä, mutta palkka oli hyvä. Ja hauskaa oli, paitsi kun traktorin radiosta soi Suurlähettiläiden Kuka voisi kellot seisauttaa (opin muuten vasta yli 25-vuotiaana että biisin nimi ei olekaan Ketä voisi kellot seisauttaa).

3. Pakasteiden pakkaus. Useampi kesä meni tehtaalla liukuhihnan ääressä pakaten pakastepusseja laatikoihin. Työ oli suoraan sanottua kamalan tylsää, mutta toisaalta palkka oli enemmän kuin loistava, työkaverit oli kivoja, ja työ ei ollut vaikeaa. Liukuhihnahommassa yksi taitteli pahvilaatikon, toinen täytti sen, ja kolmas pakkasi laatikot kuormalavalle. Trukkikuski sitten haki lavat pois. Ralli jatkui päivästä toiseen täsmälleen samana. Työkavereille piti tietty tehdä aina jäyniä. Eräs ikilemppari oli kun laitettiin pakattavien laatikoiden joukkoon yksi tyhjä. Siinä sitten riittikin nauramista kun se laatikoiden nostelija oletti nostavansa painavan laatikon mutta laatikko olikin höyhenen kevyt. Seisokaa itse liukuhihnan ääressä 8 tuntia päivässä, niin kyllä tuokin alkaa naurattaa…

4. Guesthousen hoitaminen Islannissa. Ehkä jännin kesätyö löytyi Islannista, jossa mun alunperin piti mennä vaan siivoamaan huoneita Guesthouseen, mutta lopulta päädyin omistajan ja toisen työntekijän lomailujen vuoksi pyörittämään koko mestaa itse. Tai siis otin vieraat vastaan, siivosin huoneita ja tein aamupalat. Ja vastailin sujuvasti (not) puhelimeen ja hoidin varauskirjaa. Opettelin tietyt lauseet islanniksi (ja yritin koko ajan sitten oppia lennosta kieltä lisää). Yleensä puhelimen päässä se asiakas hämmentyi kovasti, kun sanoin että ”Ég talar ekki svo mikið íslensku, kann þu tala ensku?” Mutta hyvin se meni. 

5. Keittiöapulainen (tiskaaja) vanhainkodinkeittiössä. Islantiin jäi pieni palo, joten suuntasin sinne Nordjobbin kautta toiseksekin kesäksi. 10 päivää astioiden tiskaamista ja iltapalan valmistelua, 4 päivää vapaata riekkumista kavereiden kanssa. Työ oli ihan kivaa. Keittiön kokki Einar puhui mulle vaan islantia, joten kielitaito karttui helposti. Keittiössä oli lisäksi töissä thaimaalainen Tóta, jonka kanssa sitten solkotimme islannin ja englannin sekoitusta. Tóta kutsui mua usein heille syömään ja lisäksi käytiin bingossa (mutta ei kerrottu Tótan miehelle siitä). Tuon kolmen kuukauden jälkeen ei kala maistunut hetkeen, sillä käytännössä joka päivä tuli syötyä kalaa eri muodoissaan. Kalavanukas oli ainoa, mikä epäilytti, mutta suostuin silti maistamaan sitäkin ihan vähän. Tuo kesä oli kyllä hieno muutenkin, sillä asuin yhden paikallisen kaverini nurkissa. Kaveri aina roudasi mua mukaansa ties minne, esimerkiksi parille mökkireissulle. Ja yhden pikkukylän kyläjuhliin, jossa poliisit löytyivät kaljalta baaritiskiltä ”tilannetta vahtimassa”.

6. Kesäharjoittelija matkapuhelinvirmassa. Oikea eka oman alan työ löytyi Nokialta, ja muutinkin työn perässä sitten Helsinkiin kesäksi. Työ vahvisti että joo, tämä on se juttu mitä haluan tehdä, ja taisi jäädä viimeiseksi kesätyöksi. Sen jälkeen onkin sitten oltu töissä ihan oikeasti, yliopistolla ja parissa firmassa.

Jotenkin ehkä parhaat kesäduunit olivat noi mitä tein Islannissa. Ehkäpä vaan sen takia, että sain viettää ns. normaalia arkea toisessa maassa.

Loppuun sitten se blogimaailman vastine luennoijan ”Olisko jollain jotain kysyttävää?”-kysymykseen: Mitä kesätöitä teillä on ollut?

Kommentit (8)
  1. Paras kesätyöpaikka oli ehdottomasti lasten uimakoulujen leikinohjaaja. 

    1. Kuulostaa kyllä hauskalta hommalta 🙂 Ainakin pääsi melskaamaan veteen 🙂

  2. Pääsääntöisesti vahdin muksuja tai toisia teinejä leireillä kesäisin, mutta muut ajat olin töissä paikallisessa divari/videovuokraamossa. Olihan se nuorelle tytölle kokemus, ku irstaat maatalon isäntämiehet kävi hakemassa pornolehtiä perjantai-iltaisin.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *