Onko ”liikalihava” kirosana?

Näemmä läskijutut jatkuu tänäänkin. Juorulehtien aatelistoon kuuluva Daily Mail kertoo meille:

”You can call her chubby, chunky but not obese.”

Saa sanoa pullukka, saa sanoa paksu tai tanakka. Mutta EI saa sanoa että liikalihava.

”Arguing that while euphemisms like curvy, chunky and chubby are descriptive, adjective like obese and overweight are loaded with suggestion that a person does not live up to standards set unfairly by society.”

Jahans. Kurvikas, tanakka ja paksu ovat kuvaavia termejä, joten niitä saa käyttää. Liikalihva ja ylipainoinen taas sitten antavat ymmärtää, että henkilö ei vastaa yhteiskunnan epäreilusti asettamia standardeja. 

article-2173288-140b6122000005dc-488_468x319.jpeg

Itsehän olen sitä mieltä, että jokainen saa ja jokaisen pitäisi olla ylpeä omasta itsestään. Huolimatta ihonväristä, tukan pituudesta tai painosta. Jos kuvan nainen on ylpeä itsestään niin hienoa. Minua ottaa ihan suunnattomasti päähän se, että näitä ”minä olen liikalihava, mutta olen ylpeä siitä!” -naisia (kyllä, erityisesti naisia) tuppaa joka lehdestä silmille. 

Lihavuus on terveysriski. Lihavuudesta ei kannata olla ylpeä. Ei kannata ylpeillä sillä että ei mahdu huvipuistolaitteeseen koska on liian iso. Eikä ne vaateteollisuuden tyypit salaa tee vaatteita, jotka eivät enää mahdu kun malleille. 

Nopeana kertauksena, lihavuuden aiheuttamat sairaudet:

 • sydän- ja verisuonitaudit
 • aineenvaihduntasairaudet
 • keuhkosairaudet
 • uniapneaoireyhtymä
 • maha- ja suolikanavan sairaudet
 • nivelsairaudet
 • syöpäsairaudet

Siinä listaa yhteiskunnan epäreiluista standardeista. Että olis kiva, jos ihmisille ei tulisi tuollaisia sen takia, että se ruoka maistuu enemmän kun kannattaisi. On se rankkaa.

Artikkelin nainen puhuu ”läskivihasta”. Onko se vihaa, jos sanotaan että ”lihavuus aiheuttaa aikuisiän diabeetesta”? Nainen painaa itse 107kg (kun viimeksi malttoi tarkistaa) ja sanoo että ”jotkut ihmiset vain ovat isompia kuin toiset”. Kyllä, pitää paikkansa. Jotkut ovat pitkiä ja jotkut lyhyitä. Mutta se vararengas vyötärölle tulee kyllä vain siitä, että syö liikaa ja liikkuu liian vähän. (Poislukien nyt muutamat sairaudet, mutta niistä kärsivät harvemmin huutelevat lehdissä läskivihasta.)

Satuin näkemään eräänä päivänä uimarannalla ehkä noin 10 – 12 -vuotiaan tyttölapsen, joka oli jo sairalloisen ylipainoinen. Miksi? Sen ikäinen syö, mitä kotona annetaan. Muutama ylikilo sinne tai tänne, ihan sama. 40kg ylipainoa ja asialle pitää jo tehdä jotain. Eikä heittää hanskoja tiskiin että ”hei, yhteiskunta sä oot niin perseestä ja epäreilu, mä en oo ylipainoinen siis niinq yhtään”.

Ylpeä itsestään saa olla, mutta ehkä ne pahimmat harhat voisi silmien edestä pyyhkiä ja olla rehellinen itselleen. 

Alkuperäinen juttu ja kuva.

ps. tämän jutun kirjoittaja ei ole itsekään mikään keijukainen, mutta kun suututtaa niin piti avautua 😀

Kommentit (31)
 1. Tuossa joku mainitsi, etteivät lihavat varmaan tykkää niistä läskeistään. Kuitenkin monet niistä lukevat artikkeleita, joissa väitetään että lihavan pitäisi olla ylpeä kropastaan, jonka jälkeen omaksuvat asenteen ”läskiys on normaalia, ei minun tarvitse hankkiutua läskeistäni eroon”. ”Ei ole läski vaan olen kurvikas”. Se 50kg ylipainoa ei oo kurvikasta, se ei ole myöskään hottia eikä kaunista. Se on lyllyvää läskiä, josta ei kukaan pidä. Jos tilaisuus tulisi, ottaisi jokainen läski taikapillerin, jolla paino putoisi samantien 50kg. Myös siis ne, jotka väittävät, että läski kannattaa olla. Ei kukaan tosissaan ole kroppaansa tyytyväinen ylipainoisena. Ihminen vain on sellainen

  Itse olen sangen hoikka, mutta en kuitenkaan väitä että hoikat ja luisevat ihmiset olisivat hyvännäköisiä ja parhaita ihmisiä. En ole täysin tyytyväinen kroppaani, sen takia urheilen 3-5 kertaa viikossa. Tällä parannan itseäni henkisesti ja fyysisesti.

  Sanotaan aina, että terveiden elämäntapojen noudattaminen vaatii uhrauksia. Tunnen itseni pirteämmäksi kuin koskaan, nyt kun aloin aktiivisemmin urheilemaan. Mielestäni ylipaino vaatii paljon enemmän uhrauksia: Lyhyempi elinikä, jatkuvat nivelviat yms. Pelkästään nämä kaksi asiaa jotka joutuu ottamaan taakakseen ylipainoisena, ovat mielestäni niitä, jotka eivät vain ole yksinkertaisesti niin pieniä juttuja, että viitsisi ne kymmenen kakunpalaa syödä.

  Ihmetellään myös monesti miksi läskejä vihataan anonyymisti internetissä, eikä julkisesti viitsitä. Se johtuu lähinnä siitä, että yhteiskunta tukee ylipainoisia. Jos jokin henkilö pitäisi puheen normaalipainoisten puolesta väittäen, että ylipainoisuus ei välttämättä ole hyvännäköistä, tulisi sairaalloista paskaa hänelle niskaan. Kuitenkin läskipropagandistit pystyvät puhumaan liikalihavien puolesta, samalla mollaamalla fitnesskisailijoita ja huippuunsa treenattuja urheilijoita, ilman seuraamuksia. On jännä miten nykyään kilpaurheilijoita miltei haukutaan heidän treenatun ulkonäkönsä takia, kun taas läskejä pidetään normaalina, ja hyssytellään, heti kun joku on haukkumassa.

 2. Jep, tosiaan varmaan olemme pitkälti täysin samaa mieltä (kuten 95% muista ihmisistä) siitä, että iso ylipaino on kiistämättömästi iso terveyshaitta. Tätä faktaa ei tulisi peitellä, enkä usko niin tekevän kuin melkoisessa itsepetoksessa elävän ihmisen.

  Itse olinkin ehkä pöyristynyt lähinnä siitä, että tämä todella toisista tuntuu lihavuuden representoimista ympäröivistä luuuuukuisista ongelmista siltä ärsyttävimmältä. Jos tosiaan olet vilpittömästi huolestunut kansanterveydestä, niin hienoa, sen parempi. Itse tosiaan edelleenkin uskon, että vastakkainen viesti (=lihava nainen on juuri-ja-juuri yhteiskuntakelpoinen, eikä ainakaan viehättävä tai herra paratkoon seksikäs, mitä nyt ehkä koomisessa valossa) on sata kertaa voimakkaampi kuin nuo muutamat ylensyönnin ihanuutta saarnaavat naisraukat. Ehkä siksi en mitenkään pysty ärsyyntymään muutamasta vastakkaisesta, ehkä jotakuta voimauttavasta (joo anteeksi ällötermi) äänestä.

  ”Mä en missään kohtaa sano, että on olemassa joku painoraja, jonka jälkeen pitää vihata itseään. Vai sanoinko?” Etpä toki. Otin ihan retorisia vapauksia tässä, kun puhetta oli niin paljon siitä tärkeästä erosta ”normaalien” ylipainoisten ja niiden ihme läskifanaatikkojen suhteen, jota ilmeisesti joka lehden sivuilla nykyään komeilee…

  Mut joo nyt jätän blogistiparan rauhaan ja meen varmaan syömään tai jotain. 🙂 Mutta kiinnostava keskustelu, tänks siitä!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *