Saanko esitellä uudet tuttuni, mangoldi ja kähäräendiivi

Täällä maalla (ja varmaan toki muuallakin) toimii kätevä lähiruokapiiri. Facebookissa ensin tuottajat huutelevat että mitä on tarjolla ja siihen perään sitten kuitataan että mitä ottaa ja paljonko. Hauskan (niin, mulla on aika pieni elämä just nyt ja pienet ilotkin sitä kautta) tästä hommasta tekee sen että joka viikko voi valita kasviksen josta ei ole ikinä edes kuullut. Niinkon mangoldin tai kähäräendiivin.

Hassunnimisten kavereiden lisäksi ostin kurkkua, perunaa, kennon kananmunia ja saaristolaisleipää. Kuvasta puuttuu perunarieska, koska se syötiin jo eilen (oli niin tosi hyvää että kaikki meni heti). 

Ei sillä että kiroaisin ketjukauppoja tai massatuotettuja juttuja, mutta jotain symppistä tässä on että kerran viikossa jonotetaan vihanneskasseja ja munakennoja ja vaihdetaan pari sanaa ihan tuntemattomien kanssa. Eiköhän kohta ala ne tuottajatkin käymään tutuksi, eikä tarvi enää lunttilappua että mitä tuli tilattua keneltäkin.

Kähäräendiiviä tuli tuupattua salaattiin (hyvää oli, joskin aika tymäkän makuista), samoin kurkkua (aivan törkeän hyviä). Mangoldista teen kaalikääryleitä (oli pakko googlettaa kun en tiennyt yhtään mihin sitä voi käyttää) ja kananmunia kuluu liuta teennäisterveellisessä keittiössä (siitä lisää huomenna). Mutta hauska ja kiva tuo lähiruokapiiri. Tulee tuettua lähiseutujen tiloja ja ehkä jopa opittua itsekin jotain uusia asioita. Ja kokeiltua uusia ruokia.

Kommentit

tanjatanja
Ei Beigeä

Ihanaa! Olen kateellinen! Täällä ei ihan vielä tuollaista ruokarinkiä ole. Toi naapuri kerran nauriin joka kyllä olikin mielettömän hyvän makuinen. 

sanumaria

Mää oon ihan lapsellisen innoissani tästä! Ja aion opettaa tytötkin heti alusta asti että keskiviikkosin käydään kasviksia hakemassa :D

sanumaria

Me käydään hakee keskiviikkosin 18:45 - 19:15, onkohan naapurikylä?

Saara S.
Saara Sarvas

Uuuuuu hei mangoldi toimii tosi hyvin myös höysteenä kevyesti voissa paistettuna! Pohjalle vähän sipulia ja valkosipulia karamellisoitumaan ja sitten mangoldit pariksi minuutiksi pyörimään kavereiden kanssa <3__<3 

sanumaria

Mahtavaa, sitä nimittäin on noin muovikassillinen :D "Nippu" on hieman laaja käsite etten sanois.. Mutta kokeilen tuota kans, kiitos!

Suvi K.
Sisunainen

Mä just laitoin tänään liittymispyynnön paikalliseen lähiruokapiiriin. :D Innolla ekaa tilausta odottaen...

Ihan mahtava!

Oon asunut perheeni kanssa jonkin aikaa Prahassa (ja ollaan varmaan pari vuotta vielä), täällä parasta ovat maalaistorit joilta saa vihanneksia suoraan tuottajilta! Esimerkiksi meidän lähitorilla on tällainen mahdollisuus joka toinen päivä, joten mielummin sinne kuin kaupan vihanneshyllylle. :)

sanumaria

Toi on tavallaan niinko Prahan mittakaavalla epätori, mutta samaa kivaa ajatusta siinä kuitenkin on. Oikeestihan olis hauskinta just tollanen torihaahuilu, tykkään siitä aina kun on mahdollisuus. Siinä on jotain rauhottavaa kyllä, ja tulee sellanen hyvä-ihminen-olo vaikka ei ostaiskaan mitään :)

CougarWoman
CougarWoman

Mä olen kanssa tuohon kähäräendiiviin mieltynyt. Salaatissa se on minunkin mielestä aika tujun makuista, olen lisännyt sitä lämpimiin ruokiin; esimerkiksi tavan perunamuusi saa uusia ulottuvuuksia, kun heittää sekaan vähän (pannulla paistettuja) pekonisuikaleita ja tuota endiiviä. Sen jälkeen vielä muusi miedolle tulelle ja vähän juustoraastetta sekaan kunnes tulikuumaa ja juusto sulanut; samalla endiivi pehmenee vähän. Kiloon perunoita n. 200 g endiiviä. 

sanumaria

Noni, jo toinen resepti. Täytyy ens kerrallakin kertoo mitä tuli ostettua, jos näin hyviä vinkkejä tulee :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Tää olikin tosi kivaa paikallistietoa. Me ollaan muutettu kesällä samoille huudeille ihan muualta eikä olla hirveästi ehditty näitä uusia kotikulmia tutkimaan. Nyt kun on tuo velttoilun veruke poistunut (lue: laiska odottaja on kirjaimellisesti ODOTTANUT turvallisesti sohvalla) ja äiteen työnantaja saatettu maailmaan, niin vaunuttelun merkeissä on lähdettävä vaikka sitten lähiruuan perään :)

sanumaria

Uu! Missä päin asustat? Olis kiva saada sitä vaunutteluseuraa vaikka :) 

Vierailija (Ei varmistettu)

Vauvutteluseura olis tooosi kiva juttu!

Mä laitan sulle mailia tulemaan, nyt tai myöhemmin, ihan miten tuo minipäällikkö nyt vaan suo aikaa moiseen :) Vauvan vaisto kun tahtoo olla tarkkana siitä, milloin palvelusväki keskittää huomionsa johonkin muuhun kuin itse asiaan :D

sanumaria

Kiva, jatketaan meilitse sitten tätä!

Hertta
Lilou's Crush

Onpa ihan hurjan hauska juttu, ja hyvä sinä, että rohkeesti tartuit kähäräendiiviä sarvista (se kuulostaa siltä, että sarvet siltä löytyy!). Kuulin leikkipuistossa että meillä täällä on kanssa vastaava, mutta en vielä entänyt asiaan perehtyä. Ehkä ens syksynä, talvella ei vissiin kasviksia hurjasti tule. Paitsi ehkä se kähäräendiivi selviää tupakista pakkasistakin.

sanumaria

Talvella voi shoppailla vaikka villisikaa tai highlandernautaa tai leipää tai niitä munia! Ja kesällä sit taas mangoldia kavereineen :D

Seregi
Sekaisin Seregistä

Täälä päin pyörii parikin luomupiiriä. Ongelmalliseksi työssäkäyvälle osoittautuu piiri, johon aiemmin kuuluin, siitä syystä, että jäsenen pitäisi olla jakoapuna muutaman kerran vuodessa ja lisäksi tilaus pitäisi kyetä hakemaan virka-aikaan. Yhyy.

sanumaria

Tää piiri hoitaa ton ruuanhakutilaisuuden illalla, ehtii mainiosti töistäkin. Ja ruuan jakaa autoista suoraa ne toimittajat.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.