Suomalaiset ja ovifetissi

Suomalaiset tunnetusti kaipaavat paljon omaa tilaa. Henkilökohtaisen tilan raja menee noin parissa metrissä*, ja joskus voi olla järkevää pitää etäisyyttä vieläkin enemmän. Tämä tulee hyvin esille kun jonotetaan vaikka bussiin. 

bussi.png

Vierekkäin ei voi seistä ja etäisyyttä toiseen on pidettävä noin 1-2 metriä (sanoo Suuri Suomalainen Etikettikirja, painos 2). Mutta annas olla kun suomalaiselle näytetään ovi. Hissin ovi, junan ovi, bussin ovi, mikä tahansa ovi mistä suomalainen haluaa mennä sisälle. Tilanne on suurinpiirtein tämä:

ovi.png

Nenän pitää jumalauta olla kiinni siinä ovessa ettei vaan jää vahingossa sitten menemättä ovesta sisälle. Ihan sama vaikka ensin olisi järkevää päästää ihmiset ulos (esim. hissi, juna, bussi). Se voi unohtua mitä piti tehdä jos ovi ei kolahda nokkaan kun se avataan!

*mahdolliset viittaukset tutkimuksiin ovat oikeasti hatusta heitettyjä lukuja, kun ei jaksanut googlata mitään tutkimuksia oikeesti

Kommentit (31)
 1. Ja sitten se vasta riemu repeää, kun soppaan lisää parit vaunut/rattaat..

  Eräälläkin mammalla oli niin kiire ehtiä ekana vaunujen kanssa bussiin, että jyräsi esikoisensa kumoon, jolloin raukka putosi bussista pihalle. Onneksi ehti kiivetä takaisin kyytiin!

  1. Niillä vaunuilla on myös tosi näppärä tavarataloissa blokata hissit ettei hissistä vaan pääse kukaan pihalle ensin.

   1. Joo, mistähän tulee tää ajattelu, ettei vaunujen kanssa tartte väistää ketään?  Tai siis ottaa ketään huomioon.

    1. Varmaan samasta kun se että ostoskärryillä voi tökkiä jonossa edelläolevaa selkään 🙂

 2. Ah. Tämä aihe koskettaa minua lämpimästi, ja olen pohtinut asiaa paljon. Täällä armaassa isämmaassa väestöntiheys neliökilometrille on n. 18 henkilöä, Britanniassa sama luku on 251 henkilöä. Ei siis ihme jos läheisyys ahistaa.
  Tästä johtuukin varmaan osaksi oville rynniminen. Kyse ei olekaan ehkä hetkellisestä läheisyyden kaipuusta kanssamatkustajien kanssa vaan siitä, että saadaan itselle varmistettua paikka, mieluiten ikkunan vierestä tyhjältä riviltä. Viimeiseen asti koitetaan välttää sitä, että joutuisi vapaiden paikkojen puutteessa olemaan se henkilö, joka istuu toisen ihmisen viereen. Luulevat vielä hulluksi tai jotain.

  Itse olen joskus painiskellut sen seikan kanssa, että istun ruuhkabussissa käytäväpaikalla ja seuraavalla pysäkillä bussi tyhjenee lähes kaikista matkustajista. Onko epäsopivaa siirtyä istumaan vapautuneelle ikkunapaikalle, vai tekeekö se minusta juntin muiden silmissä ”ei pysty ees istuun tolleen toisen vieressä, heti alkaa ahdistaan, se on varmaan maalta” tai pahoitanko ikkunapaikalla istuvan mielen, viittaako poistumiseni ikkunapaikalle esim. hänen pettääneestä hygieniastaan?

  Muutenkin on jotenkin ahdistavaa, että suomalaisten sulkeutuneisuudelle naureskellaan ja nyt kun ollaan niin globaalia että, niin täälläkin pitäisi alkaa seisoskelemaan pysäkillä tiiviimmin. Ärsyttävintä on ehkä verrata suomalaista paikallisbussia johonkin Italian/Espanjan/tms. vastaavaan, että ”siellä kaikki puhui toisilleen ja ukulele soi ja sitten vedettiin sponttaanina yhteislauluna Macarena, ihihih”. No kuule kiva juttu ja onhan se hienoa lomalla päästä tutustumaan eri maiden kulttuureihin, mutta kuinka paljon huvittaisi siinä vaiheessa kun olet marraskuussa työmatkalla ruuhkabussissa ja joku alkaisi spontaanisti vetämään Aikuista naista epävireisesti ja toisella puolella se onnekas paskiainen joka on ehtinyt ikkunapaikalle alkaisi virittelemään keskustelua huonekasvien hoidosta.

  Onneksi tänä talvena on ollut vähän lunta ja oma pyörä alla.

  *kommentti sisältää kärjistyksiä ja yleistystä, ja on kaikesta huolimatta erittäin joukkoliikennemyönteinen

  1. Itsehän siirryn siitä käytäväpaikalta pois jos bussissa käy niinko kuvailit. Että jos teet noin niin mä en ainakaan paheksu!

   Enkä mäkään halua että mun pitäs muuttua avoimeksi ja globaaliksi ja ties millaiseksi. Haluun sulkeutua ruuhkabussissakin omaan pikkukuplaan ja olla koskematta tuntemattomiin ihmisiin.

  2. Siellä Italiankaan ruuhkabussissa mikään ukulele soi. Tai joo soi, mut sit ne haluaa myös rahaa. Ja on kuumaa ja hikistä ja ihmiset tuuppii ja tungeksii ja joskus pervot kähmii. Noin niin kuin tosi kärjistettynä. Että on suomalaisessa bussikulttuurissa kyllä puolensa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *