Ylenemisen Kaivo: Brandon Sanderson (kirja-arvostelu)

Vuosi sitten arvostelin Brandon Sandersonin kirjan: Viimeisen Valtakunnan.

Kyseinen teos oli ensimmäinen osa kirjailijan huippusuosittua Mistborn-trilogiaa ja Arthouse Jalava käänsi sen suomen kielelle 2017. Viimeinen Valtakunta yllätti lukijat, sillä se lumosi ja järkytti samanaikaisesti. Vuonna 2018 ilmestyneessä jatko-osassa on tiedossa samaa tunnelatausta kuin aikaisemmin vain sillä erotuksella, että kirjan toinen osa pureutuu syy-seuraussuhteisiin kääntäen kaiken luetun ja opitun päälaelleen. Ylenemisen Kaivo (Mistborn: The Well of Ascension) tuo hämmennyksen mukanaan, sillä lukija huomaa kallistuneensa pahuuden puolelle. 

IMG_20180602_190437.jpg

IMG_20180602_190442.jpg

Ylenemisen Kaivo jatkuu siitä, mihin tarina Viimeisestä Valtakunnasta jäi. Lyhykäisyydessään toinen osa kertoo sotanäyttämöstä ja ajasta Kelsierin kuoleman jälkeen. Tarinassa vanha kopla kokoontuu jälleen ja ystävykset jatkavat yhdessä taistelujaan pimeyden voimia vastaan. Läheltä seurataan niin henkilöhahmojen kehittymistä kuin Vinin kasvukertomustakin. Hänestä on vuosien saatossa kasvanut varsin merkittävä nainen. Kopla kuitenkin muistelee hyviä menneitä aikoja ja vertaa tuon tuosta Kelsieriä, hermostuneeseen Viniin. Itseensä pettyneenä Vin pakenee omiin maailmoihinsa vain usvamörkö seuranaan. Luottamuksessa on opittavaa puolin ja toisin…Samaan aikaan Elend alkaa ymmärtämään kuinka hänen suojattu ja etuoikeutettu elämänsä on estänyt häntä aikuistumaan. Asiat sisäistäneenä hän alkaakin ottamaan elämässään uutta vastuuta, jopa kasvattaen valtapiiriään ja haastamalla jopa isänsä. Eunukki Sazed jatkaa yhä tutkimuksiaan yhteisen hyvän puolesta ja selvittääkin pian jotain merkittävää. Kertomukseen tulee mukaan myös uusia henkilöhahmoja, jolloin tarinan nopea tempo saakin lukijan haukkomaan henkeään kerta toisensa jälkeen. Miten kaikki henkilöt sitten sulautuvat tarinaan? Entä miten hahmot toimivat yhdessä, nyt kun Hathsinin selviytyjä on poissa ja kaikki on raunioina? Miten Vinin käy, kun Kelsieriä ei enää ole? Kuka nousee Terrisin uudeksi valtiaaksi? Kuka puolustaa viattomia? Miten jatkuu Elendin ja Vinin rakkaus? Entä kuka on kumma muukalainen varjoissa, joka tarkkailee Viniä? Tästä sopasta onkin moneksi.

IMG_20180602_190509.jpg

Sain äskettäin arvosteltavaksi tämän mainion kirjasen. Kyseessä on tarina ja henkilöhahmot, joihin monet kirjasarjan seuraajat ovat ensilukemalta samaistuneet ja siten haksahtaneet, joten ennakko-odotukseni jatko-osasta olivat luonnollisesti melko korkeat. Koinkin pientä pettymystä, kun kirja ei heti lähtenytkään odotetulla tavalla liikkeelle. Onneksi tunne häipyi vatsan pohjalta yhtä nopeasti kuin tulikin. Nimittäin seuraavassa kappaleessa kertomus sai lukijan taas otteeseensa ja tämän jälkeen se olikin sitten menoa. Sivu sivulta kertomus eteni salamavauhtia, eikä vessassa käyntikään enää tuntunut relevantilta.  Entä mitä sitten tapahtui?

…Ei niin mitään, sillä tarina oli jo ohi…jättäen jälkeensä taas yhden haaveilijan. Täytyy sanoa, että on näissä kirjoissa yksi ongelma: ne nimittäin ovat liian hyviä. Kerrassaan täydellisiä <3 <3

Arvosanaksi annan kiitettävän.

 ”Tämä ei ole vielä ohi. Se ei ole vielä edes alkanut. Lordihallitsija…hän oli pelkkä viivytys. Pieni ratas isossa koneistossa. Nyt kun hän on poissa, meillä on enää vähän aikaa jäljellä.”

Yhteistyössä blogini kanssa: Arthouse Jalava

https://kauppa.tietosanoma.fi/epages/tietosanoma.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/Tietosanoma/Products/9789518875461lava

 

 

kulttuuri suosittelen kirjat suosittelen
Kommentit (1)
  1. Huom!

    Lukijoiden pyynnöstä en kirja-artikkeleihin laita enää liikaa spoilereita. Jätetään loppu siis mielikuvituksen varaan. ️

     

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *