Vinkkejä kesäiseen Turkuun

Oi hellettä!

Tässä parvekkeella istuessani totesin, että on viimein aika toteuttaa postaus, jota olen pidemmän aikaa (huimat 2 viikkoa :D) suunnittelut. Aihe on niinkin ihana kuin tämän hetkinen kotikaupunkini Turku! Tässä postauksessa tulen jakamaan vinkkejä teille kaikille Turkuun päin suuntaaville, toivottavasti saatte näistä iloa ja ideoita. Vinkit ovat oikeastaan aika ympärivuotisia, joten jos satut lukemaan tätä jossain tulevaisuudessa syksyn jo kääntyessä talveksi, voit huokaista helpotuksesta ja kerätä silti vinkit talteen.

Aluksi haluan todeta, että en ole paljasjalkainen turkulainen vaan muutin tänne vuonna 2016. Tämä postaus onkin toteutettu mentaliteetilla ”mitä itse en tiennyt Turusta ja mikä olisi ollut kiva tietää” ja kyseessä ei ole millään asteella kaupallinen yhteistyö – ainoa syy kirjoitukselle on halu jakaa vinkkejä 🙂 Kaikki linkit joita olen tähän kerännyt, on kerätty omin pikku kätösin eikä suosituksiin vaikuta mikään muu kuin oma kokemus.

Aloitetaanpas sitten! Mitä siellä Turussa oikein voikaan tehdä? 

Missä majoittua?

Okei, sanotaan nyt heti alkuun, että Turun majoituksista minulla ei ole kokemusta kuin ainoastaan Sokos Hotel Kupittaasta, jossa vietin ystäväni kanssa Euroviisu-viikonlopun. Tiedän kuitenkin majoitusten sijainnit suhteellisen hyvin ja itselleni se jos mikä on olennainen asia suunnatessani uuteen kaupunkiin eli lähestyn tätä sijainti-kulmalla.

Saapuminen Kupittaan rautatieasemalle

Yllä mainittu Sokos Hotel Kupittaa (yllä olevan kuvan maisemat) sijaitsee aivan Kupittaan rautatieaseman vieressä. Näin ollen jos saavut esimerkiksi Helsingistä, on hotelli sijainniltaan uskomattoman helppo – jokainen todennäköisesti tietää tunteen, kun raahaa laukkuja kaupungin halki helteisessä kesäpäivässä, hikikarpalot otsalla valuen. Noh sitä tunnetta ei tule jos täällä majoittuu ja juna pysähtyy Kupittaan rautatieasemalla. Jokirannasta alias aivan Turun ytimestä matkaa on noin 2 kilometriä eli ei sen kauempana ja matka sujuu nopeasti kun ei ole painavia laukkuja kannettavana. Tästä hotellista tosiaan on itselläni kokemusta ja pakko sanoa, että oli varmaan yksi mukavimmista kokemuksista Suomessa. Olettaisin, että autollakin helpoin valinta.

Saapuminen päärautatieasemalle/ linja-autoasemalle

Lähempänä Aurajokea, ja näppäriä jos saavut esimerkiksi linja-autoasemalle tai päärautatieasemalle, ovat muun muassa Sokos Hotel Seurahuone (ja Wiklund), Radisson Blu Marina Place ja Scandic Plaza Turku. Näistä ei ole itselläni kokemusta, mutta tuttujani on noissa edellä mainituissa yöpynyt ja jokainen on ollut positiivinen kokemus. Helppoja majoituksia nämäkin 🙂 Lisäksi linja-autoaseman aivan kupeessa on Hotelli Helmi.

Extra: Mukavasti paikallinen 

Henkilökohtaisesti jos itse viettäisin nyt staycationin Turussa, suuntaisiin uuteen Hotel Kakolaan. Hotelli on yksityinen ja tyyliltään boutique-henkinen, sijaiten vanhalla Kakolanmäen vankila-alueella. Alueen historia on todella kiehtova ja rehellisesti – Kakolanmäeltä löytyy nautiskelijalle aivan kaikki ravintoloista paikalliseen panimoon. Lisäksi tästä hotellista pääsee kokemaan (ehkäpä turkulaisille surullisen) kuuluisan funikulaarin kyydin, jolla pääsee suoraan jokirannan hieman rauhallisemmalle puolelle.

Matkaa päärautatieasemalta noin 1,5 kilometriä ja tästä tosin on pakko sanoa, että ei-turkulaisena voi tuntua hieman seikkailulta etsiä tänne paikan päälle jos ensimmäinen kerta Turussa. 😀 Mutta perille löytää varmasti, Google Maps on ystävä (tai taksikuski) 😉

Ravintolat ja terassit

Ravintoloita Turusta löytyy vaikka millä mitalla ja vähemmästäkin iskee valinnan vaikeus. Mutta jos nyt vedetään karusti mutkat suoriksi niin omat suositukseni menevät tällä kertaa kokemuksieni perusteella  Kakolan Ruusulle (kuten sanottu, nautiskelijalle kaikki löytyy Kakolanmäeltä :’D), E.Ekblomille ja Karu Izakayalle alias Ravintola Karulle (japanilainen keittiö). Jos tähdet osuvat kohdilleen ja saat pöydän Ravintola Kaskiksesta, suuntaa sinne ehdottomasti – olet yksi onnekkaista, ravintola on yleensä aina täyteen buukattu! 😀 On kuitenkin hyvä huomioida Kakolan Ruusun taustalla hääräilevän samat henkilöt kuin Kaskiksessa, mutta tyyliltään Kakolan Ruusu on hieman… rouheampi? Jos taas pizzaa tekee mieli niin ehdottomasti Pub Niskaan mars!

Kasvisruokien osalta suuntaisiin Hüggeen, Ravintola Kuoreen tai lounaalle/brunssille kauppahallin Roots Kitcheniin. Lisäksi VG Wok tarjoaa monipuolista kasvisruokaa edulliseen hintaan, ketjun ravintoloita löytyy niin Kupittaalta kuin keskustan Forum-keskuksesta.

Kesällä on toki myös kiva suunnata terassille. Omat suosikkini ovat nykyisin Kirkkopuiston terassin alue, joka nimensä mukaisesti sijaitsee Tuomiokirkon edustalla ja Panimoravintola Koulun takapihan terassi. Jos haluaa tarkastella Turkua hieman korkeammalta, kannattaa suunnata torin kupeessa sijaitsevan Sokos Wiklundin Walo Rooftop Bar:n maisemiin.

Ja toki sitten aina Turusta ja kesästä puhuttaessa on sanottava jokilaivat. Se nyt on toki pakko kokea ja jos oikein hurjastelee, kannattaa hypätä Jakke Jokilautan kyytiin. 🙂

Pako luontoon – luontokohteet lähellä

Joskus sitä kaipaa hieman irtiottoa keskustan hälinästä. Henkilökohtaisesti suosittelisin suuntaamaan (mieluiten aamulla) Katariinanlaakson luonnonsuojelualueelle (kuvat yllä 1-2), joka sijaitsee vajaan 5 kilometrin päässä keskustasta. Fölin bussilla numero 9 tai 13 pääsee näppärästi perille – bussi numeron 13 viimeinen pysäkki on aivan luontopolkujen alussa. Samalla voi käydä vaikka Ispoisten uimarannalla (kuva yllä 4) tai jos haluaa hieman pidemmän lenkin heittää niin Vaarniemen lintutornille pääsee pitkospuita pitkin myös jos kulkee Katariinanlaakson polkuja Kaarinan suuntaan (kuvassa 3 näkyy reittiä, aidan kohdalta alkavat pitkospuut). 

Yllä olevat kohteet ovat hyviä myös lapsiperheille. Niin lasta kuin lapsenmielistä yli-ystävälliset oravat viihdyttävät varmasti Katariinanlaakson poluilla. Lisäksi viime aikoina olen havainnut myös sorsien kävelen pitkin polkuja ihmisten tavoin 😀

Myös Ruissalon luontoon pääsee helposti bussilla numero 8. Itse en ole tuolla suunnilla yhtä paljoa ollut, mutta kaunista seutuahan sekin toki. Keskustasta pääsee kävellen helposti Halistenkoskelle (kuva yllä). Kävelee vain jokirantaa pitkin (Tuomikirkon suuntaan, ei siis Turun linnalle päin) kunnes saapuu hiekkapolulle. Kokonaisuudessaan tuo polku on noin 5 kilometriä. Kuuluisa ylioppilaskylä tulee sivuttua siinä samassa 😀

Lisäksi jos autoilee niin toki Salon suunnalla Teijon kansallispuisto ja Mathildedalin kylä ovat hyviä vierailupaikkoja. Itselläni nämä ovat listalla tänä kesänä 🙂 

Muuta tekemistä

No sitähän riittää! Kunhan vain tietää oikeat paikat, itselleni oli ainakin hieman epäselvää ennen Turkuun muuttoa, että mitä muuta täällä voi tehdä kuin istua jokilaivoilla 😀 Mikä toki on varsin jees heh.

Yksi loistava aktiviteetti on vuokrata Låna-vene (kuva 1) ja ajella Aurajokea edestakaisin. Veneen ideana on siirtää piknik-vesille, eikä tarvitse suunnata edes risteilijöiden piknik-risteilylle 😉 Eli eväät mukaan ja kauniista säästä nauttimaan hyvässä seurassa!

Turun linna ja Aurajoen varrella sijaitseva Apteekkimuseo (kuvat yllä 3-4) puolestaan tarjoilevat historiaa tämän nälkäisille. Sopivat myös lapsille, mutta ihan näin kaverinkin kanssa kohteissa käyneenä ehdottomasti hyviä kokemuksia molemmat. Jos suuntaa kävellenkin Turun linnalle kannattaa ajella  ilmaisella Föri-lautalla joen yli ja kävellä toista puolta takaisin keskustaan. Keskustasta löytyy myös niin hohtogolfia (Hohtogolf West Coast) kuin keilausta (esim. Bowler).

Tapahtumien puolesta kannattaa tsekata muun muassa Uittamon Paviljongin sivut, siellä sillon tällöin järjestetään kaikenlaista ohjelmaa (esim. live-esiintyjiä ja tanssia). Bussilla 9 taas pääsee näppärästi eli samalla bussilla kuin Katariinanlaaksoon 🙂

Lisää vinkkejä suosittelen lukemaan muun muassa Kissmyturku-sivustolta. Siellä todella kattavasti ideoita unelmien Turun visiitille ja lähikuntiinkin!

Näihin turkumaisiin tunnelmiin on hyvä lopettaa vinkkien jako. Mielessä olisi vielä vaikka mitä, mutta jätetäänpä nämä vaikka sitten ensi kertaan 😀 Ja hei tuttuun tapaan – jos on jotain omia vinkkejä jaettavaksi niin näitä vain rohkeasti kommenttiboksiin! 🙂 Lisäksi jos teillä on jokin ihan ehdoton lemppari kaupunki Suomessa kesällä (tai miksei muutenkin), niin otan lämpimästi suosituksia vastaan näistäkin.

Nyt kuulkaas on myös sellainen juttu, että pidän todennäköisesti nyt pientä kesälomaa blogista, joten jos on täällä hiljaista niin nautiskelen lomasta jossain yllä olevissa kohteissa. Toivotankin teille kaikille ihanaa kesää – nauttikaa lämpimistä päivistä ja tarvittaessa varjoon piiloon paistetta, jäätelön ja jääkylmän juoman kera. Muistakaa aurinkorasva! <3

Haleja!

xx Krista

Nyt soi: In The Heights-soundtrack – When The Sun Goes Down (suosittelen myös tätä musikaalia, tullut juuri elokuvateattereihin!)

Lue myös:
Turun saaristo; Pieni Rengastie päivässä (autolla)
Täydellinen kesäpäivä
Tunteista kauhein on… kateus?

Kommentit (2)
  1. Hyviä vinkkejä! Kahviloista suosittelen aina Café Artia, Café qwenselia tai Kirjakahvilaa (kaikki vegaanista). Sit tietty kesällä parhaita ajanviettopaikkoja on Kupittaan puisto (siellä mm maauimala, seikkailupuisto lapsille, liikennepuisto, eläimiä) ja samppalinnan puisto ja maauimala. Ja kirppistelijöille löytyy ihan keskustasta vaikka kuinka monta kivaa kirppistä (esim maanantaimarket alkaa olla klassikko). T: paljasjalkalainen turkulainen joka edelleen rakastaa Turkua koko sydämestään 😀

    1. Hei jee, kiitos vinkeistä! Kiva saada paljasjalkaisen turkulaisen näkökulmaa ja ”sisäpiiritietoa” suosituksiin 🤩 Noista kahviloista menikin pari omalle listalle, mm. Kirjakahvilassa en oo koskaan käynyt!

      Huippua kesää sulle Emppu 😊

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *