5 x harrastelijan vinkkiä, miten liikunnasta tulee (ja tuli) rutiini
Huom. Liikun omaksi ilokseni, en kisojen yms. vuoksi tämä sanottakoon heti alkuun. Tarkoituksena ei ole opettaa miten sinusta tulee huippu-urheilija vaan tarjota keinoja rutiineiden luomiseen.
Aloitetaan pienellä liikuntahistoriikillani; kuten aiemmissa postauksissa olen todennut, en ole aina innostunut liikkumisesta. Lapsena ja teininä vietin aikani mieluummin kirjojen, musiikin ja kuvataiteen parissa. Olin luova lapsi, joka ei odottanut koulun liikuntatunteja kuin kuuta nousevaa muttei myöskään kauhulla (paitsi pesäpalloa haha). Vapaa-ajallani kävin kyllä silloin tällöin juoksemassa, äidin kanssa kävelyillä tai kunnan järjestämillä ryhmäliikuntatunneilla. Mutta siinäpä se, urheilu ei ollut minulle ensisijainen vaihtoehto mitä vapaa-aikaan tuli. Harry Potter ja muut menivät heittämällä ohi. Onnekseni olin kuitenkin perus ok liikunnassa ja selvisin tunneista ilman suurempaa kipuilua. Tiedän, että toisille tunnit olivat ja ovat täyttä tuskaa.
Aloin liikkua aktiivisemmin vasta lukiossa, mutta rehellisesti sanottuna tuolloin liikkumiseni meni yli. Tasapainon löytäminen onnistui vasta 20 ikävuoden hujakoilla ja alunperin kuntosalin kautta. Lopulta ajauduin täysin Les Millsin ryhmäliikuntojen ihmeelliseen maailmaan ja näissä merkeissä menikin useampi vuosi. Rakastin BodyCombatia, BodyAttackia ja BodyStepiä – oli mahtavaa kun joku toinen kertoi sinulle mitä piti tehdä. Vasta noin 3 vuotta sitten palasin kuntosalille aikataulujen vuoksi ja aloin nostelemaan raskaampia painoja useamman kerran viikossa.
Nykyisin urheilen viikossa noin 4-5 kertaa. Näistä 2-4 ovat kuntosalitreenejä ja 1-2 ryhmäliikuntaa riippuen täysin omista aikatauluistani. Tähän päälle sitten kävelylenkit, mutta nämä ovat sellaista leppoisaa tallustelua ja omien ajatusten pyörittämistä. Nykyinen liikunta rytmitys ei siis todellakaan ole peruja lapsuudesta, vaikka vanhempani yrittivätkin minua kuskata erilaisiin urheiluharrastuksiin. Kuulemma olin niin arka ja mahdoton kiukuttelija, etteivät yritykset kantaneet hedelmää :’D Pahoittelut tästä heille haha. Ehkä jotain on jäänyt kuitenkin takaraivoon koulun liikuntatunneista.
Summa summarum: halusin kirjoittaa tämän postauksen, koska tiedän millaisen tuskan takana uusien rutiinien luominen on. Annankin muutaman amatöörivinkin, jotka nykyisin motivoivat itseäni liikkumaan viikosta toiseen ja vuoden ympäri. Näiden avulla myös itse sain luotua toimivan rytmin omaan arkeeni. Osa vinkeistä on varmasti monelle perus kauraa, mutta toisto on opintojen äiti eikö vain? 😉
Kuva yhtä tärähtänyt kuin treenaajakin tuona päivänä.
1.Vaihtelu ja oman jutun löytäminen
Fakta omalla kohdallani on, että kyllästyn samoihin kaavoihin. Toki tietty pohja treenaamisella on hyvä olla, jotta urheilun saa pidettyä säännöllisenä sellaisinakin aikoina, kun ei ihan oikeasti vain kiinnosta ja sohva houkuttelisi enemmän kuin vaikka kuntosali. Vaihtelu kuitenkin virkistää! Kuntosalilla vaihdan liikkeitä epäsäännöllisen säännöllisesti, mutta perus pohja on pysynyt suht vakiona. Esimerkiksi näin viimeisimpänä vaihdoin takakyykyt etukyykkyihin, sai mukavaa uutta haastetta treeniin. Ryhmäliikuntoja vaihtelen oman maun mukaan, mutta yleensä jumahdan pitkäksi aikaa samoihin (tällä hetkellä BodyJam ja Sh’bam). Tärkeintä itselleni on pitää treenaaminen mielenkiintoisena ja pääsääntöisesti hauskana.
Testaile myös rohkeasti eri urheilulajeja ja mikäli esimerkiksi ryhmäliikunnat eivät yhtään kinnosta niin älä mene. Löydä se liikuntamuoto josta itse nautit ja luo sen ympärille rutiini. Rutiinia on vaikea muodostaa sellaisen lajin ympärille, joka saa pulssin kohoamaan ärtymyksestä. Henkilökohtaisesti tiedostan, että jos jatkuvasti tekisin samaa kuntosalitreeniä tylsistyisin ja heittäisin hanskat tiskiin. Kun pidän treenin vaihtelevana, kulkee motivaatio ja liikkumisen ilo mukana.
2. Hae inspiraatiota muilta
Itse rakastuin kuntosalitreeniin totaalisesti vasta Whitney Simmonsin myötä – hänen kauttaan ymmärsin, että kuntosalitreenin ei tarvitse juosta samaa oravanpyörää. Salilla treenaus voi olla samalla sekä monipuolista ja hauskaa, että suunnitelmallista ja rankkaa. Löydä siis oma mentorisi, kuka tuo sinulle inspiraatiota ja laiskoina päivinä nappaa häneltä vinkit treeniin! Itse esimerkiksi otan usein Simmonsin instagramista jonkin treenin, mikäli oma motivaatio on täysin nolla.
Mentori voi olla ihan joku lähipiiristäsikin, mutta varaudu tällöin nielemään ylpeytesi. Simmonsin ohella toinen mentorini on herra aviomieheni. Ja hänen kanssaan jouduin nielemään ylpeyteni alkuun useasti. Hän on se ”piiskuri” kuka opetti mitä tarkoittaa kyykätä 90 asteen kulmaan tai milloin lisätä kunnolla painoa…. Olisitte ihan oikeasti nähneet kun hän aina pamahti jostain takavasemmalta sanomaan ”ALEMMAS!” ja ”VIELÄ JAKSAA, LIIAN KEVYTTÄ!”. Jumpejampe ei aina jaksa! 😀
Whitneyn videoihin pääset TÄSTÄ. Herra aviomiehellä ei ole omaa kanavaa, pahoittelen.
3. Suunnitelmallisuus, jalat maan pinnalla pitäen
Jos rakastat kalentereita, good for you! Listaa tulevan viikon treenit sunnuntaina kalenteriin, näin niistä on helpompi pitää kiinni. Käytin aikoinani itse kalenteria, nykyisin teen enää mielessäni hahmotelman tulevasta viikosta. Suunnitelmallisuus on siitä mahtava juttu, että mitä enemmän sitä harjoittelee sitä paremmaksi siinä tulee! Jos en joku päivä pääse, tiedostan jo toisen hetken milloin liikkuminen onnistuisi tai korvaan esimerkiksi ryhmäliikunnan reippaalla kävelyllä/juoksulla. Tällä viikolla en esimerkiksi pääse treenaamaan pe-su akselilla, joten hoidan nämä ma-to vaikken normaalisti pidä peräkkäisinä päivinä treenaamisesta.
Ymmärrä myös realismin rajat. Mikäli pyrit jatkuvasti 6-7 urheilukertaan viikossa, vaikka aikataulujesi puitteissa vain 3 kertaa on mahdollinen, kääntyy tavoitteesi sinua vastaan. Ymmärrä siis omat rajasi ja tiedosta jos tulevana viikkona et ehdi esimerkiksi vetämään tunnin treenejä yhtä usein. Älä ylisuorita, et ole menossa kisaamaan. Laatu korvaa määrän!
4. Joustavuus ja armollisuus
Okei, tässä voisin itse vielä kehittyä. Mutta jos et pääse suunniteltuna päivänä treenaamaan, ei se kaada maailmaa – koita uudestaan toinen päivä. Joskus tulee yllättäviä menoja ja se on täysin ok. Ja jos treenit silloin tällöin jäävät väliin, ei se kaada maailmaa.
Henkilökohtaisesti uskon, että kestävät rutiinit muodostuvat nautinnon ympärille. Mikäli pakotat itsesi liikkumaan jatkuvasti verenmaku suussa ei se vain toimi. Ei ainakaan itselläni. Jos sinusta tuntuu, että liikunta on jatkuvasti pelkkää pakkopullaa pohdi seuraavia kohtia A) Mikä siinä ärsyttää B) Vaihtaisitko lajia hetkeksi C) Oletko treenannut liian kauan liian kovaa –> Lepo?
Alkukankeus kuuluu asiaan, mutta jatkuvaa ärtymystä ei ole hyvä kokea.
5. Hyvinvointi koukuttaa
Etenkin toimistotyön myötä liikunta on lisännyt merkitystään – jos en mene sinne salille tai ryhmäliikuntaan, on niska-hartiaseutuni aivan jumissa. Onhan se välillä muutenkin, mutta yleisesti ottaen olen huomannut liikkeen olevan lääke. Ja se jos mikä on mahtavaa ja auttaa jatkamaan päivästä toiseen.
(+ se fakta että voi syödä hieman enemmän = <3 <3 :D)
************************************************************
Näin loppuun haluan vielä todeta, että maailmassa on useita liikuntamuotoja joista valita. Löydä näistä ne joista nautit äläkä yritä vain matkia toista. Se mikä toimii toisella ei ehkä toimi sinulla. Ja tämä on täysin ok.
Muista myös, että se miten paljon liikut ei määrittele ihmisarvoasi. Olet hyvä just sellaisena kuin olet. Tämän olisin itse halunnut muistaa lukioaikoina.
Ole oma itsesi ja nauti siitä mitä teet.
Mutta mites siellä ruudun toisella puolella – mikä teitä motivoi liikkumaan?
Ja kiinnostavatko teitä muuten tällaiset postaukset, kulkevat hieman eri linjaa kuin aiemmat? Halusin koittaa jotain uutta, liikunta kun on itselleni tärkeä juttu 🙂
Vauhtia viikkoon!
xx Krista
PS. Postauksen omat kuvat ovat randomeita selfieitä, en koskaan ole salin puolella ottanut kuvia joten mitään konkreettisia painonnostelukuvia ei tähän nyt ole. Koitin etsiä lisäksi jotain motivaatio-tekstejä, mutta koska ne ovat sorttia ”It hurts now but someday you will call it a warm up” joten jätän välistä. Aivan liian tuskallisen kuuloisia omaan makuuni, jos jollain on joku hyvä niin heittäkää kommenttiboksiin. 😀