New York Vibes – Ihan turistina

New York postaukset jatkukoon sunnuntain kunniaksi – toivottavasti kaikilla ollut rento viikonloppu 🙂

Otsikostakin jo voi päätellä, että nyt vuorossa yleinen ”turistipostaus”, jonka aiheena ilmaiset nähtävyydet Manhattanilla.Varoitan jo näin ennakkoon kilometripostauksesta… 😀 

Ensin kuitenkin…

Vinkki vitonen liikkumiseen!

New Yorkissa tuli käveltyä paljon, kuten osasimmekin jo ennen reissua odottaa. Omien jalkojemme ohelle metro nousi tärkeäksi kulkuvälineeksi ja hiostavat metrotunnelit tulivatkin viiden päivän reissun aikana todella tutuiksi. Kuten aiemmin mainitsin, asuimme Sohon alueella ja riemuksemme lähimmät metrotunnelit sijaitsivat vain muutaman minuutin kävelymatkan päästä hotellistamme. Yhteydet olivat erinomaiset ja pääsimme huristelemaan niin Uptownin kuin Downtownin suunnalle ilman vaihtoja.  Toki aluksi olimme hieman eksyksissä mihin metrotunneliin meidän piti milloinkin mennä, mutta nopeasti reitit tulivat tutuiksi. Kerran taisimme hypätä väärään metroon 😀

Vinkki vitonen liikkumiseen onkin siis – Metro Card. Kyseinen kortti on ehdoton hankinta, jos haluaa kierrellä eri alueita läpi ja päästä ”hieman” nopeammin paikasta toiseen kuin kävellen. Kortteja on saatavilla erilaisia ja itse ostimme heti ensimmäisenä kokonaisena päivänämme 7 päivän kortit, hinta oli noin USD 30. Toki seitsemän päivää oli meille hieman turha pitkä aika reissumme kestäessä ainoastaan viisi päivää, mutta toinen vaihtoehto oli muistaakseni vain 1-2 päivän kortti. Kuulin kyllä ennen reissuamme huhua, että myös neljän päivän kortti olisi olemassa mutta sitä emme itse kyllä bonganneet/ jaksaneet tiedustella ruuhkaisassa tunnelissa. Kortilla pääsee muuten myös busseihin, eli loistodiili!

Joka tapauksessa seitsemän päivän kortin ostaminen ei harmittanut, sitä korttia tuli kyllä käytettyä koko hintansa edestä. 😀

Nyt turistimeininkeihin!

Central Park


Tättärärää – tuskin yllättää ketään, että Central Park löytyy listan kärjestä. Gossip Girlin lenkkikohtaukset tekivät tehtävänsä ja alueelle oli pakko päästä pyörimään. 

Asia joka Central Parkissa yllätti, uskokaa tai älkää, oli sen kaupallisuus ja turistimeiniki. Vaikka tiesin, että puisto on suosittu, niin kaupallinen puoli tuli (kirjaimellisesti) täysin puskista (hehheh). Hämmästyin kun sain käteeni kartan sekä suosituksen reitistä, jota pitkin kannattaisi kulkea. Jos jenkit jotain osaavat niin alueiden brändäämisen ja hyödyntämisen kaupallisessa mielessä. Kahviloita ja ravintoloita löytyi tasaisin väliajoin, kuten myös hodari- ja jäätelökojuja. Kartta oli kuitenkin mukava juttu, vaikka tunnetusti kartat jäävät kohdallamme suurimmaksi osin laukkuun kummittelemaan. Kuitenkin pari kertaa kartta oli oikein oiva apuri ja sen avulla löytyivät niin bow bridget kuin soutuveneet, joiden vuokraus jäi ensi kertaan. Oli muuten outoa nähdä kymmenittäin soutuveneitä ja ajatella Times Squaren olevan ainoastaan lyhyen kävelymatkan päässä 😀

Vaikka alue oli selkeästi rakennettu turisteja muistaen, oli puisto kokonaisuudessaan kaunis, yllättävän suuri ja hämmästyttävän rauhallinen. Puistossa tuli bongattua niin kilppareita, sorsia kuin hääkuvauksia. Ehkä me otamme jokin vuosi hääpäiväkuvat tuolla..?

Times Square

Lintujen laulusta ja vehreästä puistosta täysin ääripäähän eli Times Squaren keskelle. Times Square oli vauhdikas kokemus. Jättimäiset valotaulut tervehtivät jo kaukaa eikä todellakaan ollut epäselvää missä sillä hetkellä oli. Ensi vierailumme Times Squarelle tapahtui vahingossa ensimmäisenä aamuna kello 11:00 kieppeillä – olimme lähteneet jo 08:00 jälkeen jet lagin vuoksi haahuilemaan hotelliltamme kohti Upper Townia ja lopulta päädyimmekin Times Squaren ytimeen. Olikin hauska nähdä ero aamupäivän, iltapäivän ja iltameininkien välillä. Aamupäivällä alue oli rauhallinen, ihmisiä oli paljon muttei häiritsevästi. Iltapäivällä ihmisiä alkoi olla jo tukahduttavan paljon ja mennessämme viimeisenä iltana katsomaan Broadwayta tuli todistettua Times Squaren iltahulina. Mikä on jotain aivan mahdotonta 😀

Jos pitäisi kuvailla Times Squarea yhdellä sanalla olisi se karnevaalit. Times Squarelta löytyivät niin (ihmis)vapauden patsaat kuin pokemonit. Lisäksi turistien määrä näytti olevan etenkin iltaisin vakio ja alueella maltti olikin valttia edetessä paikasta A paikkaan B. 


 

Brooklyn Bridge

Ah se kuuluisa silta, joka on koristanut omankin makuuhuoneeni seinää teinivuosina. Silta jonka yli pääsee Manhttanilta Brooklyniin ja toisin päin. 

Käpöttelimme Brooklyn Bridgen yli eräänä tuulisena päivänä. Sillalta avautuivat upeat näkymät niin Brooklynin kuin Manhttaninkin puolelle. Toki täältäkin turisteja löytyi kiitettävästi ja valokuvaustuokiot olivat ohikiitävän nopeita muiden turistien vuoksi. Ehkä itse näin jälkikäteen ajateltuna suuntaisin sillalle todella aikaisin aamulla, välttyäkseni muilta kaltaisiltani heh. Jokatapauksessa silta oli mahtava, pitkä ja vaikuttava eli juuri sellainen kuin kuvissa sen on nähnyt.

9/11 Memorial

9/11 muistomerkillä vierailu oli yksi vaikuttavimmista kokemuksista, joita reissulla tuli koettua. Katsoessaan alaspäin suuntaavia ”vesiputouksia”, sekä reunoihin kirjoitettuja uhrien nimiä valtasi epäusko mielen. Tuntui epärealistiselta ajatella, että näiden kahden tyhjän aukon kohdalla olivat ennen pilvenpiirtäjät, jotka tuhoutuivat mielivaltaisten tekojen seurauksena. Se tuska ja suru, jota läheiset kokivat tuona päivänä, on mahdotonta ymmärtää. 

9/11 muistomerkkien vieressä on myös museo, johon suosittelisin ainakin jonomäärästä päätellen ostamaan liput ennakkoon. Itse jätimme kyseisen tällä kertaa väliin, mutta uskon museon olevan todella vaikuttava sekä todennäköisesti myös ahdistava kokemus.

Loppuun sydäntä lämmittävä fakta: vuosittain jokaista uhria muistetaan hänen syntymäpäivänään ruusulla. Jos siis nimen kohdalla näkee ruusun, symbolisoi kyseinen edesmenneen syntymäpäivää. Ruusut eivät tuo ketään takaisin, mutta mielestäni ele kunnioittaa kauniisti jokaisen mennyttä elämää yksilöinä. 

*Kuvat minusta: Antti

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *