Ruokasuositukset ja mättömutsin kapina
Yhdeksi lastenkasvatuksen mysteeriksi minulle on jäänyt neuvolan kauravelli- ja perunakiima. Tuntuu kärjistetysti siltä, että on hyve, mikäli lapsi oppii syömään mahdollisimman mautonta ruokaa. Ruokakeskustelut neuvolassa menevät aina osapuilleen näin:
Neuvola: No mites ruoka, maistuuko pottu ja kauravellit on aloitettu?
Minä: Joo, hän on tosi kaikkiruokainen, tänään herkutteli kirsikkatomaateilla ja kesäkurpitsalla ja…
Neuvola: Hyvä, laitan tänne, että perunaa yms. on jo aloiteltu. Aina aamuisin ja iltaisin kannattaa antaa kauravelliä, niin nukkuu yönsä hyvin.
Valottakaa toki, jos tiedätte miksi juuri perunan ja kauravellin tulisi olla vauvan ruokavalion kivijalka (maidon lisäksi). Ymmärrän, että kauran varhainen syöminen ehkäisee keliakiaa, mutta meillä se on uponnut paremmin marjoilla maustettuna. Ja miksen maustaisi, onhan se terveellisempääkin niin. Perunan ja kauran ravintoarvot ovat vähäiset, joten näkisin tärkeämpänä muiden kasvikunnan tuotteiden monipuolisen nauttimisen. Ja onhan ne nyt paljon maukkaampiakin.
En käsitä, miksi lapsi pitäisi totuttaa mahdollisimman mauttomaan ruokavalioon. Enhän itsekään syö pelkkiä perunoita ateriakseni, enkä koskisi veteen tehtyyn laihaan kaurasoseeseen. Mä pyrin tekemään vauvalle ruokia, jotka myös itsestäni maistuvat hyviltä. Mun mielestä ruoka saa olla nautinto, ja on hyvä opettaa, että terveellinen ravinto voi olla maistuvaa. Yritän katsoa vauvalle kaupasta sesongin mukaisia, juuri silloin herkullisimpina olevia kasviksia. Niin kuin itsellenikin.
Mutta mikä on mauttomuuden ihailemisen takana? Pelätäänkö, että lapsi alkaa nirsoilemaan, jos makuun kiinnitetään huomiota? Että lapsi lihoo, jos oppii herkuttelemaan? Eikö Suomessa arkiruoka ole nautintoa varten? Vai onko peruna ja kaura niin suuri osa suomalaista ruokavaliota, että niihin täytyy ensisijaisesti tottua? Mä pelkään kuulostavani nyt kovin omahyväiseltä, mutta uskon olevani itse hoikka, koska osaan nautiskella muullakin kuin roskaruualla. Salaatin voi tehdä ihan todella maukkaaksi, ja mulle pääruoka on aina herkutteluhetki. Tuun pahalle mielelle, jos syön jotain epämääräistä mössöä, jonka tarkoituksena on vain täyttää vatsa. Onko tämä huono tapa, jonka nyt siirrän eteenpäin? Kaura ja peruna ftw?