Ruokasuositukset ja mättömutsin kapina

Yhdeksi lastenkasvatuksen mysteeriksi minulle on jäänyt neuvolan kauravelli- ja perunakiima. Tuntuu kärjistetysti siltä, että on hyve, mikäli lapsi oppii syömään mahdollisimman mautonta ruokaa. Ruokakeskustelut neuvolassa menevät aina osapuilleen näin:

Neuvola: No mites ruoka, maistuuko pottu ja kauravellit on aloitettu?

Minä: Joo, hän on tosi kaikkiruokainen, tänään herkutteli kirsikkatomaateilla ja kesäkurpitsalla ja…

Neuvola: Hyvä, laitan tänne, että perunaa yms. on jo aloiteltu. Aina aamuisin ja iltaisin kannattaa antaa kauravelliä, niin nukkuu yönsä hyvin.

Valottakaa toki, jos tiedätte miksi juuri perunan ja kauravellin tulisi olla vauvan ruokavalion kivijalka (maidon lisäksi). Ymmärrän, että kauran varhainen syöminen ehkäisee keliakiaa, mutta meillä se on uponnut paremmin marjoilla maustettuna. Ja miksen maustaisi, onhan se terveellisempääkin niin. Perunan ja kauran ravintoarvot ovat vähäiset, joten näkisin tärkeämpänä muiden kasvikunnan tuotteiden monipuolisen nauttimisen. Ja onhan ne nyt paljon maukkaampiakin.

En käsitä, miksi lapsi pitäisi totuttaa mahdollisimman mauttomaan ruokavalioon. Enhän itsekään syö pelkkiä perunoita ateriakseni, enkä koskisi veteen tehtyyn laihaan kaurasoseeseen. Mä pyrin tekemään vauvalle ruokia, jotka myös itsestäni maistuvat hyviltä. Mun mielestä ruoka saa olla nautinto, ja on hyvä opettaa, että terveellinen ravinto voi olla maistuvaa. Yritän katsoa vauvalle kaupasta sesongin mukaisia, juuri silloin herkullisimpina olevia kasviksia. Niin kuin itsellenikin.

Mutta mikä on mauttomuuden ihailemisen takana? Pelätäänkö, että lapsi alkaa nirsoilemaan, jos makuun kiinnitetään huomiota? Että lapsi lihoo, jos oppii herkuttelemaan? Eikö Suomessa arkiruoka ole nautintoa varten? Vai onko peruna ja kaura niin suuri osa suomalaista ruokavaliota, että niihin täytyy ensisijaisesti tottua? Mä pelkään kuulostavani nyt kovin omahyväiseltä, mutta uskon olevani itse hoikka, koska osaan nautiskella muullakin kuin roskaruualla. Salaatin voi tehdä ihan todella maukkaaksi, ja mulle pääruoka on aina herkutteluhetki. Tuun pahalle mielelle, jos syön jotain epämääräistä mössöä, jonka tarkoituksena on vain täyttää vatsa. Onko tämä huono tapa, jonka nyt siirrän eteenpäin? Kaura ja peruna ftw?

Kommentit (10)
 1. Ne on vaan vähän pönttöjä siellä neuvolassa.

  Mä kokkailin vauvalle ”Luomuruokaa lapselle” -kirjan ohjeilla ja siinä ruokia maustettiin ihan reilusti. Meillä ei uponnut kaupan Piltit, mutta itsetehty bolognese jauhelihalla, spagetilla, porkkanalla, palsternakalla, valkosipulilla ja reilulla yrttimäärällä toimi kuin häkä. Laitoinpa siihen vielä pienen kierroksen chilimyllystäkin.

  Varmaan mentiin tosi vikaan, mutta nyt 2-vuotias syö homejuustoja (oikein vaatii kaupassakin päästä tiskille maistamaan), sienisalaattia, chorizoa ja ylipäätään kaikkea oikealle ruoalle maistuvaa. Päiväkoti voikin sitten olla ensi viikosta alkaen vähän karu kokemus, jos ruoka on siellä maustettu noiden virallisten oppien mukaan… 😀

  1. Kai neuvolajärjestelmä rakentuu sen ajatuksen pohjalta, että jos kaikki tekevät kaiken samalla tavalla, niin vältetään voimakkaita ylilyöntejä suuntaan jos toiseen. Kuulin 4-kuukautisen lapsen äidistä, joka oli ylpeillyt syöttäneensä lapselleen metwurstia… 😀 Jos henkilökunta törmää tällaisiin tapauksiin useinkin, voi tuntua järkevältä standardisoida kaikki. 

   Mun mielestä kuulostaa oikein hyvälle teidän meininki! Parempi noin, kuin että lapsen saisi syömään vain hot dogeja ilman mausteita. Toivottavasti ei opi nirsoilua tarhassa. 🙂 Mullakin on ollut ajatuksissa lähiaikoina maustaa ruokaa ainakin yrtein. Toivottavasti maittaa!

    

    

 2. Noihin suosituksiin on ymmärtääkseni parikin syytä. Eka on tuo yllä mainittu allergia-asia, eli yhdellä ruokalajin lisäyksellä viikossa saadaan huomattua mahdolliset allergiat. Jos allergioita ei ilmene, niin voi lisätä lajeja tiheämpäänkin tahtiin. Suosituksina on aloittaa niillä aineilla, joiden kohdalla on havaittu vähemmän allergioita. Toinen syy on se, että kun aloittaa noilla mauttomilla, niin lapsi oppii mietoihin makuihin ja sitten niistä kehittyy makuaisti voimkkaampiin makuihin. Ja samalla oppii syömään niitä mietojakin. Nuo ovat ne viralliset syyt 🙂

  1. Allergiamahdollisuudelle en varmasti itse antanut tarpeeksi painoarvoa, koska minulla tai perheessäni ei allergioita ole. Ihan pätevä syy siis! 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *