Muutama ekoteko
Kangaskassi – Olen jo pidempään pitänyt kankaista kauppakassia mukanani kaupungilla ja maailmalla. Vältän muovikassin ja -pussin käyttämistä sekä ostamista parhaani mukaan. Hedelmiä ostaessa valitsen myös biohajoavan pussin. Vältän myös yksittäiseen muoviin pakattuja tuotteita. Valitettavasti tämä on välillä hyvin hankalaa välttää ja se on todella surullista. Myös koirankakkapussit ostan biohajoavina. Niistä joutuu pulittamaan hieman enemmän, mutta se on sen arvoista.
Kierrätys – Meillä kierrätetään mm. muovipullot, lasi- ja metallituotteet erikseen.Pahvit ja paperit palavat iloisesti takassa tai saunan pesässä. Kesällä kun vielä saadaan komposti uusittua, voidaan myös lajitella biojätteitäkin erikseen ja kompostoida paremmin ihan omalla pihalla. Kätevää! Kompostimulta onkin hyvin ravinnerikasta ja hyvälaatuista multaa, eli tämä amatööripuutarhuri saa omaa multaa hyötykäyttöön.
Kierrättäminen – Myös hyvin pidetty ja vähän käytetty tavara kelpaa mainiosti, eli kaikkea ei aina tarvitse saada upouutena suoraan kaupan hyllystä. Toimivaa tavaraa ei myöskään kannata heittää roskikseen, vaan kierrättää. Olen itse jo pidemmän aikaa hyödyntänyt nettikirppareiden tarjontaa, missä voi löytää aarteita kotiin edulliseen hintaan. Kodin pienkoneet kuten mm. leivänpaahdin, espresso- ja vedenkeittimet ovat laitteita jotka ostin vähän käytettyinä ja ne ovat toimineet moitteettomasti. Myös tämä aarre löytyi kirpparilta. Myyn myös itse hyväkuntoiset ja tarpeettomat vaatteeni sekä vempeleet eteenpäin tai sitten lahjoitan niitä vähävaraisemmille tai annan hyväntekeväisyyteen.
Säästäminen – Pyrin myös kävelemään tai pyöräilemään lyhyempiä matkoja, varsinkin kaupunkialueella. Isolle kirkolle lähtiessä (lue Helsinkiin) käytän ainakin osan matkasta julkista liikennettä. Aina autoa ei tarvitse ottaa joka paikkaan vaikka mukavaa puuhaa se onkin, mutta niin on myös raitis ilma ja hyötyliikunta.
Kestävyys – Ennen ostopäätöstä kysyn nykyään itseltäni: tarvitsenko todellakin tätä tavaraa/vaatetta? Jos vastausta joutuu miettimään edes hetken, on vastaus selkeä EI. Laatu korvaa määrän ja tämä ei aina tarkoita sitä, että mitä kalliimpi sen parempi. Tiedämme kuitenkin, että laadusta joutuu yleensä maksamaan hieman enemmän varsinkin jos tuote on vielä vastuullisesti tehty. Tiedän ainakin itse innostuvani tuotteista jotka on tehty kierrätysmuovista. Jotkut kauniit sielut ovat keränneet roskia pitkin rantoja ja metsiä tehdäkseen roskasta ruusun samalla kun vaalivat tätä maapalloa. Pyrin nykyään myös välttämään pikamuotia. Onpa muuten ruma sana toi #pikamuoti. Tiesitkö, että pikamuoti saastuttaa enemmän kuin lentäminen. Suosin mielelläni myös kotimaisia tuotteitta ja lähituotettu on taas kova sana.
Parannettavaa on vielä monessa asiassa, mutta jostain on aina hyvä aloittaa ja sanoisin että tässä on ihan hyvä alku. Kun itse tiedostaa ja ymmärtää mistä on kyse muuttuu kaikki helpommaksi ja huomaan jo nyt, miten helppoa on tehdä järkevämpiä ja kestäviä valintoja pienillä muutoksilla. Kyllä ne pienetkin valinnat ja teot vaikuttavat ympäristöön ja ihan varmasti enemmän kuin osaa arvata. Lopuksi vielä lause, joka sai ainakin minut heräämään muovijätteen suhteen: ”It’s only one straw,” said 8 billion people…