Kankkuwau: Iltalehden kuumat kesäpakarat

IL teki sen taas. Paavo Nurmi -yleisurheilukisoihin osallistuvista naisurheilijoista ei näemmä tarvinnut välittää muuta tietoa kuin heidän rusketuksensa sävy ja timmiytensä aste. Näköjään tällainen juttu pitää tehdä vähintään kerran vuodessa.

Erona viime kertaan tosin on se, että näiden daamien kroppia ei arvostella. Vaikeaahan se olisikin, sillä upeita ilmestyksiä jutun kuvissa on. Mutta se ei muuta sitä, että urheilijoiden pakaroiden kuvaaminen ja kroppien hehkuttaminen on kelvotonta journalismia. Turussa oli jälleen kerran esillä sinivalkoista naiskauneutta, kun yleisurheilun Paavo Nurmen -kisoissa kilpaili tukku näyttäviä daameja., kerrotaan ingressissä. Jos tuo sana ”yleisurheilun” olisi tipahtanut taitossa pois, luulisi puhuttavan missikisoista. Kyse on kuitenkin urheilukilpailusta, jossa luulisi muiden avujen kuin sinivalkoisen naiskauneuden olevan pääosassa.

Kuva 1.png

Leidit valmiina starttiin. Toimittajat valmiina kuolaamaan. Kuvakaappaus Iltiksen sivuilta.

Tavallaan on ymmärrettävää, että tällaisia juttuja julkaistaan. Kuvien ”yleisurheilunaiset” ovat viehättäviä ja kivahan heitä on katsoa. Iltalehden toimituksessa myös tiedetään, että tämänkaltaiset jutut ja otsikoinnit tuovat klikkauksia. Varsinkin se aikaisempi, mitä en ehtinyt nähdä. ”Yleisurheilunaiset tiukassa kunnossa” on muutettu otsikko, aiemmassa puhuttiin seksistä. Jos yhtään iltapäivälehden toimittajan otsikointityyliä tunnen, niin veikkaan, että ”daamit tihkuivat seksiä kuumissa kuvissa”. Mutta nyt laitan sanoja muiden suuhun. Se ei ole lainkaan tarpeen, sen verran asiaan liittymättömällä linjalla kuvateksteissäkin liikutaan: Aitajuoksija Lotta Haralalla on kaunis rusketus. Aitajuoksija Elisa Leinosella on keho kunnossa. Pikajuoksija Hanna-Maari Latvalalla on todella tiukka kroppa.

Eihän näihin käy vastaan väittäminen. Mutta olisiko urheilujournalismin tehtävä kuitenkin kertoa, että millaisia suorituksia nämä urheilijat kisoissa tekivät ja mitä saavuttivat, vaikka kuinka nätit pakarat ja timmit vatsalihakset pistäisivät toimittajan päätä sekaisin? Jotenkin kun minulla on sellainen käsitys, että nämä naiset olivat siellä ihan muissa hommissa kuin ulkoisia avujaan esittelemässä ja toimittajalla olisi kenties ollut muutakin raportoitavaa?

Kuva 2.png

Jos sinun tähtäimessäsi on palautteen anto tästä jutusta, niin osoite toimittajalle näkyy kuvassa. Urheiluosion esimies on Karri Lehtiö ja lehden vastaava päätoimittaja Kari Kivelä. Sähköpostit samaa muotoa. Kuvakaappaus Iltiksen sivuilta.

Yllä olevassa kuvassa on Iltalehden näkemys Sandra Erikssonin esiintymisestä kisoissa.

Hän selvästi kiinnostaa kuvaajia, ja Iltiksen mielestä on olennaista näyttää meille, että hän kiinnostaa kuvaajia: miksiköhän. Mutta mitä Eriksson kisoissa teki, jää kertomatta. Tuskin sillä hirveästi merkitystä on, vai mitä luulette: Naisten 3000 metrin estejuoksun Suomen ennätyksen haltija IK Falkenin Sandra Eriksson voitti naisten 3000 metrin juoksun ilman esteitä loistavalla ajalla 8.55,13. Erikssonista tuli seitsemäs suomalainen, joka on juossut 3000 metriä alle 9 minuutin. Tämä tapahtui siis samana päivänä, jonka iltana tämä ulkonäköesittelyjuttu julkaistiin. Onneksi arvojärjestys uutisten välityksessä on kohdillaan.

Varsinaisten suoritusten sivuuttaminen ei kuitenkaan ole se ainoa ongelma tässä. Iltalehden toimituksessa – ja muuallakin – olisi ihan suotavaa lopultakin herätä siihen, että naisten (eikä sen puoleen miestenkään) kroppien saati niiden osien esittely tällä tavalla ei ole asiallista. Se, että nämä naiset ovat kiistatta myös ulkonäöllisesti hyvässä kunnossa, ei ole uutinen eikä siitä kirjoittaminen kelvollista urheilujournalismia. Tällaiset jutut halventavat näiden urheilijoiden suorituksia, heidän tekemäänsä työtä, heidän työvälinettään sekä koko (nais-)urheilua. Lisäksi ne ylläpitävät kulttuuria, jossa naisen ruumiin ja sen osien latistaminen objektiksi on hyväksyttävää.

Kun se ei ole hyväksyttävää, oli kohde miten viehkeä tahansa.

MUOKATTU 26.6. klo 12:46: Iltalehden sivuille on tullut seuraava ilmoitus: Juttu poistettu 26.6. kello 12.28.

***

Sports journalism at its best. Photos of buttocks and some brilliant texts about how fit these female athletes are and how pretty their tan is. Oh, did they actually attend to these games? I don’t think so, since there’s no news regarding their performances.

hyvinvointi liikunta suosittelen uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (48)
  1. Iltalehden toimittaja mokasi aika pahasti. Paitsi ala-arvoista toimitustyötä, myös ilmiselvää laiskuutta, kun ei vaivautunut edes urheilutuloksia laittamaan lehteen. Ns. toimittaja-kuvaajan esimies ehkä lähtenyt lomalle, ja kesätyöläinen tms. innostunut vapaudestaan. IL.n uskolliset kannattajat kokeilkoon itse haalareissa urheilemista.

    1. Kieltämättä tuli sellainen olo, että ei tässä kovin ammattitaitoinen henkilö voi asialla olla…

  2. Huhhuh mitä kuvajournalismia. Kuvakaappauksen ensimmäisessä kuvassa kuusi nuorta naista kuvattuna niin ettei päätä näy ollenkaan, takapuoli kuvassa etualalla. Ja myös viimeisessä kuvassa etualalla takapuoli. Kuvista tulee kyllä hyvin esille jutun pääsanoma :O

    1. Niinpä… Sitä tässä mietin, että onko se kuvaajakin oikein varta vasten kuvannut näistä kulmista, vai ovatko nämä sellaisia sattumalaukauksia isossa joukossa ”normaaleja urheilukuvia”? Toivon tuota jälkimmäistä, mutta vähän tästä tulee sellainen olo, että ihan tarkoituksella otettuja ovat :/

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *