Mitä partioleirillä oppii?

Jostain syystä puolisoni usuttaa minua tekemään asioita kommentilla kun sähän olet vanha partiolainen. En ole. Enkä ymmärrä mistä moinen käsitys on voinut syntyä! Kouluaikoina partiotytöt olivat niitä, jotka mennä lompsottivat kumisaappaissaan eivätkä hätkähtäneet mistään. Kuten madoista, hyönteisistä tai ulkovessoista. Eihän sellaista reippautta voinut kuin ihailla, mutta tunsin olevani täysin eri rotua kuin he.

P8021023.JPG

Kävin kyllä kerran kokeilemassa partiossa. Siellä askarreltiin ja puhuttiin joistakin merkeistä, ja koin itseni ulkopuoliseksi. En mennyt takaisin. Teininä hiippasin jonkin verran metiköissä porukan kanssa, josta iso osa oli partiolaisia. Heillä oli kivoja yhteisiä juttuja ja ihmeellisiä erämiestaitoja. Silloin harmitti, etten ollut jatkanut. Joten kun sain mahdollisuuden päästä partioleirille näin aikuisena, tartuin totta kai tilaisuuteen. Siitä huolimatta, että olin kovin huolissani pärjäämisestäni.

Pääsin siis bloggaajana mukaan Partiomestari-tosi-tv-sarjan kuvauksiin Turun Kemiönsaarella. Toisin kuin ohjelmaan osallistuvat oikeat partiolaiset, me bloggaajat yövyimme leirissä vain yhden yön, emmekä olleet mukana Partiomestari-kisassa, vaikka pääsimmekin osallistumaan tehtäviin.

Partiomestari-kilpailussa tarpojaikäiset nuoret eri puolilta Suomea suorittavat tehtäviä ja saavat niistä pisteitä. Tehtävät edellyttivät muun muassa suunnistustaitoa, luovuutta ja päättelykykyä. Pisteiden määräytyminen oli suunniteltu niin, että pelkällä kovaa juoksemisella tai päättelyllä ei pärjännyt, vaan taitoja yhdistelemällä. Partiohengen mukaisesti pojoja jaettiin myös muiden auttamisesta ja yhteishengestä.

P8010944.JPG

Aivan kuten ne pelottomat tytöt kumisaappaissaan, olivat nämäkin lapset uskomattoman reippaita. Heillä oli tiukka kuvausaikataulu, aikaisia herätyksiä ja ainakin minun mielestäni melko hurjia tehtäviä, mutta meininki näytti silti olevan mahtava. Muita kannustettiin ja rohkaistiin (myös meitä!), ja vaikka kyseessä oli kilpailu, ei se tuntunut vaikuttavan yhteishenkeen. Ja miten taitavia he olivat! Edelleen en voinut kuin ihailla, mutta enää en tuntenut itseäni niin hirveän ulkopuoliseksi.

Minä en yövy teltassa edes festareilla. Nyt kuitenkin kokeilin, ja toisin kuin muistin, se oli oikein mukavaa! Nukahdin elokuun yön lämpimässä hämärässä heinäsirkkojen siritykseen ja aaltojen kohinaan. Olin luullut, että tällaista kokeakseen pitää mennä vähintäänkin Kreikkaan asti. Nuotiolla paistettujen ahvenien ja lettujen syöminen oli melkoinen elämys sekin, rannalla joogaaminen ja pötköttely ihanaa, pöpelikössä suunnistaminen ja taktikointi varsin hauskaa, Flow Parkissa kiipeilystä ja merellä melomisesta puhumattakaan!

P8020959.JPG

Suurin osa tästä touhusta oli minulle täysin vierasta, mikä on sääli. Mukana ohjelman kuvauksissa ollut löytöretkeilijä Pata Degerman puki hyvin sanoiksi, miksi: emme uskalla mennä luontoon jos emme tiedä, miten siellä toimitaan. Sepä se. Silloin kouluaikoina ajattelin, että ne rohkeat partiolaiset ovat perustavalla tavalla erilaisia kuin minä, mutta ehkä kyse onkin siitä, että he ovat tottuneet luontoon ja toimimaan siellä.

Kirjoitin aiemmin siitä, pitääkö pelkojaan pyrkiä voittamaan. En edelleenkään kannata ajatusta siitä, että pakottaa itseään epämukavalta tuntuviin juttuihin tai ryhtyy väkisin reippaaksi. Mutta kuten kirjoitin silloinkin: kannattaa uskaltaa, jos pelon takia menettää jotain huikeaa, jonka haluaa kokea. Olen erittäin iloinen siitä, että uskaltauduin metsään ja yöpymään siellä. Itse asiassa tunnen itseni nyt niin rohkeaksi, että suunnittelen oikein telttalomaa jossain välissä. Ehkä jopa liikun meloen kunhan vähän opin lisää! 

P8010954.JPG

Partiolaisten tunnuslausehan on Aina valmiina. En ollut koskaan ajatellut, mitä se oikeastaan tarkoittaa. Epäilemättä juuri sitä, että ei koe itseään epävarmaksi yllättävissä tilanteissa ja luottaa selviytyvänsä niistä. Erämiestaidot ovat hieno juttu, mutta vielä parempaa on, jos harrastus antaa lapselle varmuutta ja uskoa itseensä ja pärjäämiseensä.

*

Palaan reissun tunnelmiin vielä myöhäisemmissä postauksissa.

– Partiomestari-ohjelma tulee TV2-kanavalta maanantaisin alkaen 1.9.!

– Partioon voi liittyä missä iässä tahansa, ja lippukuntia löytyy joka nurkalta.

– Partio perustuu vapaaehtoistoimintaan, joten jos haluat olla mahdollistamassa lapsille partioleirien kaltaisia elämyksiä ja tällaisten tärkeiden taitojen oppimista, liity mukaan!

***

I was at the scout camp and actually really enjoyed it!

suhteet oma-elama mieli suosittelen
Kommentit (7)
 1. Olipa kiva lukea juttu partiosta! Pitkän linjan partiolaisena ei voi todeta muuta kuin että on se älyttömän monipuolinen harrastus ja mulla itselleni erityisesti luontosuhteen ja ihmissuhteiden rakentaja. Parasta ja tärkeintä partiossa on mulle siellä opittu ”mennään eikä meinata”-asenne, jossa yhdessä tehdään asioita eikä vaan valiteta ja ihmetellä :). Toinen tärkeä asia olikin sitten tuo rohkeus olla luonnossa kuin kotonaan, nauttia niin helteessä, pakkasesta kuin sadekuurostakin. Ja letuista tietty ;)! Nyt muutama vuosi partiotaukoa takana, ja ikävä tositoimiin alkaa olla kova. Onneksi on taitoja tehdä itsenäisesti vaelluksia ja muuta mukavata.

  1. Joo, just tuommoista tuolla leirilläkin välittyi!

   Mun tekisi ihan hirveästi mieli vielä mennä jonnekin metsään yöpymään nyt kun kerran uskaltauduin sitä kokeilemaan 😀

 2. Olen ollut partiolainen 7-vuotiaasta. En tosin ole koskaan ajatellut, että tärkeintä partiossa olisi erätaitojen oppiminen. En tiedä voisiko ero olla siinä, että olen kotoisin maalaispaikkakunnalta ja viettänyt ison osan lapsuudestani vanhanaikaisella sähköttömällä kesämökillä, jossa isäni opetti puiden hakkaamista, soutamista, nuotion tekoa ja muita ns. ”erätaitoja”. Taidettiin myös aika usein nukkua mökillä teltassa. Tottakai luonto on iso osa partioa, mutta partio on paljon muutakin.

  Mielestäni partio on maailman paras harrastus, koska siinä yhdistyy niin hienolla tavalla luonto, tekemällä oppiminen, yhteisöllisyys, kaikkien hyväksyminen, extreme-kokemukset, vastuunkantaminen ja rento hengailu. Partiossa olen eksynyt metsään, nukkunut taivasalla vesisateessa, kajakoinut merellä, tutustunut kaupunkeihin, opetellut kirjanpidon saloja, laulanut ääneni käheäksi iltanuotiolla, nauranut vedet silmissä ystävien kanssa, valvonut öitä jutellen henkeviä, tanssinut villisti discossa monen tuhannen muun nuoren kanssa ja syönyt itseni ähkyyn milloin mistäkin ruuasta. Monipuolisempaa harrastusta saa hakea 🙂

  1. Joo toi monipuolisuus on kyllä hieno juttu. Ja sekin, että partiossa on kaikenlaista liikunnallista puuhaa, mutta ei niin että se olisi varsinaisesti urheiluharrastus. Ajattelin, että se on varmasti hyvä niille, joita liikuntaharrastus ei ajatuksena innosta, mutta sitten tulee kuitenkin vaellettua ja uintia sun muuta.

   Semmoinen tuli mieleen, että olin tosi katkera joskus nuorempana kun partiossa oli niitä seikkailu/mysteeritehtävä-juttuja, täällä meilläpäin sellainen kuin Hiipivä haamu. Olisin niin halunnut siihen mukaan!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *