Onko sukupuolitetuissa juoksutapahtumissa mitään järkeä?

Olen lähdössä Tukholmaan puolimaratonille. Naisten puolimaratonille. Olen aivan jipoissani, enkä vähiten siksi, että maalissa saa Edbladin korun mitalin sijaan.

Olen kuullut myös juttua jostain Ameriikoissa juostavasta naisten kokomaratonista, jossa maalissa saa Tiffanyn korun, smokkiin pukeutuneelta palomieheltä.

womens health halvmarathon.jpg

Todellakin haluan tuollaisen mieluummin kuin mitalin! Kuva järjestäjän sivuilta.

Mutta pelkästään naisille tarkoitettu tapahtuma? Ja tuommoisia kliseitä? Eikö se kuulosta vähän muinaisjäännökseltä? Ja eikö vain miehille tarkoitettu tapahtuma, jossa saisi maalissa…hhmm…pullonavaajan? ruuvimeisselin? kuulosta ihan urpolta? (No ei välttämättä. Haluaisin mielelläni juoksutapahtuma-pullonavaajan. Paitsi että en pääsisi osallistumaan miesten puolikkaalle. Höh.)

Pelkästään naisille tarkoitetut juoksu- tai urheilutapahtumat ovat varmasti olleet aikoinaan tärkeitä. Eihän pitkien matkojen juoksemista aikanaan pidetty naisille soveltuvana. Esimerkiksi Naisten Kymppi on edelleen tapahtuma, johon uskaltaa mennä jaksamisestaan epävarma, ei niin urheilullinen tyyppi. Matalan kynnyksen osallistuminen on aina hieno juttu, ja jos se vaatii sen, että on muiden osallistujien kanssa samaa sukupuolta, niin mitä sitten? (Noo, se, että matalan kynnyksen ”Miesten Kymppiä” ei ole olemassa.)

Ymmärrän naisten kuntosalitkin oikein hyvin, vaikka toisaalta tarkka kahtiajako tuntuu hassulta. Nuorena en tykännyt käydä sekasaleilla, koska yleensä en ehtinyt olla siellä kuin pari minuuttia ennen kuin joku herrasmies tuli ”neuvomaan”. Nyt voi tietysti kysyä, että mikä siinä on niin pahaa, jos joku haluaa olla ystävällinen ja sosiaalinen? No se, että minä en halunnut olla ystävällinen ja sosiaalinen. Jos olisin halunnut, olisin voinut mennä harrastusporukkaan. Nykyisin saan olla melko rauhassa, joten en koe tarvitsevani pelkästään naisille suunnattuja saleja.

Silti on täysin ymmärrettävää, jos joku ei halua treenata vastakkaisen sukupuolen arvioivan katseen alla, oli katse sitten kuinka asiallinen tahansa, todellinen tai kuviteltu. Vain miehille suunnattuja saleja ei taida olla, enkä tiedä, missä määrin miehet sellaista kaipaisivat. Mutta en usko, että vain naiset tuntevat epävarmuutta katseen kohteena olemisesta.

Vain omalle sukupuolelle suunnattu sali ei tietenkään sulje pois sitä, etteikö joku voisi katsella treenaajaa sillä silmällä. Entä mille salille tai mihin tapahtumaan pääsee hän, jonka sukupuoli on jotain muuta kuin se, mitä ulkonäkö tai henkilötunnus sanoo?

Vaikka ihmisten niputtaminen sukupuolen alle tuntuu hölmöltä, on silti naisten puolikkaalle osallistuminen minusta hauska ajatus. Menisin mielelläni myös tsemppaamaan miesten puolimaratonille ja voisin huudella jotain maalissa saa kaljaa ja makkaraa -tyyppisiä juttuja. Siitä huolimatta, että vastaava tsemppilause sopisi minullekin kannustimeksi, enkä ajattele kaikkien miesten olevan oluen ja lihajalosteiden ystäviä.

Mitä mieltä olet? Onko mitään järkeä jakaa juoksutapahtumia tai kuntosaleja sukupuolen mukaan? Onko se hauskaa tai tarpeellista vai urpo muinaisjäänne?

***

I’m, about to attend women only halfmarathon. I think it’s a fun idea, and I just love that runners won’t get a medal but a necklace. But is that a dated concept to have women only -races?

hyvinvointi liikunta suosittelen ajattelin-tanaan
Kommentit (31)
  1. Kati maailman toiselta puolen
    25.4.2015, 04:00

    Mä en ole yhtään juoksija tyyppiä mutta kyllä sitä yhden maratoonin juoksis jos maalissa odottelee palomies smokki päälle.. Täältä tullaan 😀

  2. kissakahvila
    23.4.2015, 12:48

    Omat kokemukset naistensalilla on samanlaisia. Siellä käy kaikenlaista porukkaa ja tunnelma on salliva. Monet ovat varmasti juuri niitä, jotka eivät olisi ilman turvallista paikkaa uskaltaneet aloittaa koko liikuntaharrastusta. Ja turvallisella paikalla tarkoitan sellaista, missä on hyvä olla eikä ahdista. Itsekään en olisi sekasalille uskaltanut mennä niiden klassisten koululiikuntatraumojen jälkeen. On tärkeää, että kaikille olisi turvallisia liikuntapaikkoja ja liikuntayhteisöjä joissa voi harrastaa juuri sellaisena kuin on, ja omilla ehdoillaan. Eikä se turvapaikka aina määrity vain sukupuolen mukaan. Ameriikassa valloilla oleva (ja toivottavasti myös Suomeen tuleva) body positive yoga- liike tuo esille kaikenlaisia joogaajia, ei vain laihoja valkoihoisia naisia.

     

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *