Sorretaanko laihoja malleja?

Ranskassa on tehty lakialoite, jonka tarkoituksena on kieltää alipainoisten mallien esiintyminen maan catwalkeilla. Vastaavat lait ovat jo voimassa Italiassa ja Espanjassa. Yleensä alipainon rajana pidetään painoindeksiä 18,5. Lakialoitteessa ei täsmennetty painoindeksiä, mutta 18,5 tarkoittaa, että 175 senttisen mallin tulisi painaa vähintään 57 kiloa.

Mielestäni tämä kuulostaa oikein hyvältä. On tunnettua, että mallimaailmassa on paljon syömishäiriöitä, ja ainakin väitetään, että jo ennestään hyvin hoikkia nuoria naisia painostetaan laihtumaan lisää, jotta he kelpaisivat milloin kenenkin suunnittelijan lavoille ja mainoskuviin.

a97982_anorexia_7-campaign.jpg

Isabelle Caro vaatemerkki No-L-itan anoreksian vastaisen mainoskampanjan kuvassa 2007. Caro sairasti anoreksiaa 13-vuotiaasta ja kuoli 2010.

Mallit ovat lähes sataprosenttisesti hyvin hoikkia nuoria naisia, ja perustelu on se, että vaatteen mittasuhteet ja leikkaukset näyttävät parhammilta tai näkyvät parhaiten laihan kantajan yllä. Itse en allekirjoita tätä. Jos suunnittelija ei saa vaatetta istumaan kuin yhdenlaisen kropan päällä, olisi ehkä aika opetella hieman lisää kaavoituksesta. Ja jokainen meistä on varmasti nähnyt upeita vaatteita upeiden, muiden kuin mallimittaisten vartaloiden yllä. (Jos et ole, niin kurkkaa kuvia vaikka tästä postauksesta.)

Mutta okei, mennään sillä että mallien halutaan olevan hoikkia koska näin nämä jutut nyt vaan ovat. On silti erittäin hienoa, jos muotitaloissa siirrytään siihen suuntaan, että mallien ei tarvitsisi olla äärimmäisen laihoja.

Helposti luulisi, että tätä ajatusta kannattaisi suunnilleen jokainen. Vaan ei. Ympäri nettiä tämän uutisen alla on lukuisia kommentteja siitä, kuinka lakialoite sortaa alipainoisia malleja. Jos suunnittelija haluaa alipainoisen mallin niin mitä haittaa siitä kenellekään on? Minäkin olen ollut alipainoinen koko elämäni ja olen terve. Miksi pitää ruveta rajaamaan jonkun kokoisia ihmisiä pois lavoilta? Tämä on ulkonäköfasismia!

On totta, että painoindeksi (BMI) ei ole mitenkään ongelmaton mittari. Se on keinotekoinen, se ei ota huomioon kehon koostumusta, se ei kohtele eri pituisia ihmisiä samalla tavoin ja niin edelleen. Se antaa kuitenkin kohtalaisesti toimivat viitearvot siihen, minkälaisessa painossa ihmiset yleensä voivat henkisesti ja fyysisesti hyvin. Poikkeuksia on, niin asteikon ala- ja yläpäässä kuin keskelläkin.

Alle 18,5 painoindeksi ei välttämättä tarkoita sairautta tai ongelmia, kuten ei yli 25 painoindeksikään. Mutta tutkimusten perusteella näyttäisi siltä, että iso osa ihmisistä saa jonkinlaisia terveysongelmia, mikäli oma lukema poistuu näiden arvojen sisäpuolelta. Siksi niitä käytetään, ei siksi, että haluttaisiin osoitella sormella jonkun olevan väärän kokoinen.

Samalla tavoin lakialoitteen tarkoituksena on taata se, että malleilta ei vaadittaisi painoa, joka saattaa olla vaaraksi heidän terveydelleen. Voi olla, että osa malleista menettää töitä tämän takia, ja mitä tunnutaan nyt pidettävän laihojen sortona. Entäs ne kaikki mallit, jotka on käännytetty castingeista sanomalla, että he ovat liian lihavia? Ollaanko heidän sortamisestaan yhtä lailla huolissaan?

Eiväthän catwalkit ole koskaan olleet avoimia kaikille. Toki lavoilla on nähty eri ikäisiä ja ”rotuisia” malleja, varsinkin iso osa ensimmäisistä kuriositeettina. Niin sanottuja plussakoon mallejakin on ollut jo pidempään, mutta he ovat selvästi vähemmistö. Mallimaailman plussakokoinen tapaa olla normaalipainoinen, ylipainon puolelle menevällä painoindeksillä ei silläkään pääse näytöslavalle.

Alipainoisten mallien käytön kieltämisessä ole kyse ulkonäköasioista vaan terveydestä. Voi olla, että joku muotisuunnittelija on joskus jossain perustellut, ettei käytä pyöreähköjä malleja siksi, että hän ei halua tukea epäterveellisiä elämäntapoja, mutta minä en ainakaan ole moiseen väitteeseen tärmännyt. Karl Lagerfeld otti aikoinaan nokkiinsa kun H&M mitoitti hänen suunnittelemiaan vaatteita myös muille kuin hoikille. Valitettavasti en tavoittanut Karlia kommentoimaan, onko mielipiteen takana huoli terveydestä.

Osaa uutisen vastustajista tuntui myös huolettavan laihojen leimaaminen sairaiksi. Sen verran tällainen koko ikänsä normaalipainon raameissa viettänyt tapauskin on saanut kuunnella syötkö sinä ikinä mitään -juttuja, että en yhtään epäile laihuudesta huomauteltavan ja leimattavan lähes yhtä lailla kuin ylipainostakin. En silti usko, että Ranskan lakialoite muuttaa suhtautumistamme siihen suuntaan, että alipainoisuudesta tulisi erityisen paheksuttavaa tai epäilyttävää.

Mitä taas tulee näihin asenteisiin ja letkautuksiin: niihin voimme jokainen vaikuttaa joko pitämällä kiinni korvamme tai suumme, ja suurempi painoarvo on jälkimmäisellä keinolla.

 

P.S. Muista osallistua Kehonpainoharjoittelu-kirjan arvontaan!

***

The French government is considering a law that would ban hiring underweight models to fashion shows. Surprisingly I’ve read a lot of comments saying how wrong this is.

Kommentit (29)
 1. http://www.mtv.fi/lifestyle/ohjelmat/mallikoulu/uutiset/artikkeli/mallikoulun-tuomarit-tiukkoina-mallin-pitaa-olla-erittain-hoikka/4943622

  Näin meillä Suomessa ^ Vähän pettynyt olo siitä, että Lilyn ja Trendin päätoimittaja ilmeisesti myös vierailee sarjan tuomaristossa. Jotenkin odottaisin, etteivät Lily ja Trendi tue tällaisia arvoja. Nämä ihmiset ajattelevat, että mallin laihuus vaikuttaa vain malliin, mutta todellisuudessa mallit ovat ihmisiä, jotka määrittävät millainen ihmisen ja naisen tulisi olla, sillä heidän kuvansa välkkyvät kaikkialla.

  1. Ei helvetti mitä juttua taas.

   Joo kyllä mä ymmärrän, että tilanne on tällä hetkellä, ja jos haluaa menestyä mallina niin nämä ovat reunaehdot nykyään. Mutta kyllä näitä asioita luulisi aikuisten ihmisten kyseenalaistavan eikä vaan toistelevan että tämmöstä tää on, näin sen pitää olla, ota tai jätä.

   On ihan selvä juttu, että mallien laihuus vaikuttaa muihinkin.

   Mitä tulee Trendin ja Lilyn pt:aan, niin mä en pysty sanomaan siitä mitään. Mutta olen samaa mieltä, että tuossa asemassa olisi hyvä nostaa esiin kaikenlaisia kropan kokoja ja muotoja, ja suhtautua kriittisesti ns. vallitseviin totuuksiin tavoiteltavasta ulkonäöstä.

 2. AnnaAusseista
  23.3.2015, 05:48

  Aina kun laihat/lihavat mussuttavat netissä, että miten niitä haukutaan koko ajan, ainut mitä itse ihmettelen on, että millaisten tyyppien kanssa nämä ihmiset oikeasti hengaavat? Jos joku on mulkvisti ja huomattelee painosta, voisko ehkä todeta niille, että leipäläpi lukkoon ja pidä huoli omista korvapuusteistas? Ei kai nyt mulkvistien takia ole pakko hengata, varsinkin jos siitä tulee vain paha mieli. 

  1. Sortoa ja haukkumista voi tapahtua myös ilman että kohde tuntee haukkujat henkilökohtaisesti/ ilman että kritiikki on kohdistettu suoraan yhteen tiettyyn ihmiseen, eli pelkkä seuran vaihtaminen ei ole läheskän aina ratkaisu. Jo esimerkiksi useat rakenteet luovat epätasa-arvoa tässäkin tapauksessa. Ja jos mussuttajan pahan mielen syy onkin yhdessä ihmisessä, ei esim. työkavereista tai kiusaajista eroon pääseminen ole helppoa. 🙂

  2. Ja monestihan nämä ovat esimerkiksi perheenjäseniä tai sukulaisia, työpaikoille pesiytyneiden lisäksi. Ihan yleisesti sitä kuulemma kaduillakin huudellaan.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *