8h työpäivä täyttää 100v – onko nyt muutoksen aika?

gg and the moon

Tänään on kulunut tasan 100 vuotta siitä, kun laki työpäivän lyhentämiseksi kahdeksantuntiseksi astui voimaan. Onneksi olkoon! Suomessa on muuhun maailmaan verrattuna lyhyt työviikko, meillä on liukuvia työaikoja, sunnuntain tuplapalkkoja, lomia ja työsuhde-etuja.

Kuitenkin olen viime vuosina miettinyt, onko tässä kahdeksantuntisessakaan työpäivässä mitään järkeä? Jos edellisestä muutoksesta työaikoihin on jo sata vuotta, ehkä on aika arvioida tilannetta uudelleen. Miltä kuulostaisi kuusituntinen tai nelipäiväinen työviikko? Olen erityisen iloinen huomatessani, että STTK on aloittanut keskustelun työviikon pituudesta ja työajoista.

Nykyisessä kapitalistisessa, tuloshakuisessa ja tehokkaassa yhteiskunnassa on melko mahdotonta myöntää, jos ei haluaisi käyttää koko elämäänsä työntekoon. Jos uran rakentaminen ei ole se ykkösjuttu elämässä, leimautuu helposti laiskaksi ja keskinkertaiseen elämään tyytyväksi. Minun on myös vaikea ymmärtää, miksi joku haluaisi puurtaa pitkiä päiviä jonkun toisen yrityksen eteen, jos ei tietysti pidä sitä työtä erityisen tärkeänä.

Työajan lyhentämistä voi tarkastella esimerkiksi näiden muuttujien kannalta:

1. Tehokkuus

Ensinnäkin, kuten Pieta jo erinomaisesti kirjoittikin, kuka pystyy olemaan tehokas kahdeksan tuntia päivässä?

Ihmisillä olisi enemmän vapaa-aikaa oman hyvinvoinnin ylläpitämiseen ja rentoutumiseen, mikä vaikuttaisi tehokkuuteen työpaikalla. Tuntuu, että se keventäisi oravanpyörän vauhtia ja oikeasti antaisi vapautta ihmisille, joiden on kuitenkin tehtävä töitä koko elämänsä ajan, jotteivät olisi yhteiskunnan taakkana.

2. Hyvinvointi

Toiseksi, työpäivän lyhentäminen kuuteen tuntiin lisäisi hyvinvointia aivan valtavasti, ottaen huomioon, että kuukausipalkka pysyisi suhteellisen samana. Göteborgissa eräässä hoitokodissa kokeiltiin kahden vuoden ajan 6-tuntista työpäivää, mutta kokeilu lopetettiin sen kalleuden vuoksi (kulut nousivat 22%, koska palkattiin 17 uutta työntekijää - mahtavaa!). Kuitenkin, tutkimuksessa on saatu vahvaa näyttöä lyhyemmän työpäivän positiivista vaikutuksista työntekijöihin.

Tietysti on mietittävä, olisiko esimerkiksi yrittäjän edes mahdollista lyhentää työpäiväänsä – erityisesti uran alkuvaiheilla todennäköisesti ei. Lyhyempää työpäivää tutkinut Aram Seddigh esittääkin, että kuusituntinen päivä sopisi parhaiten suuriin organisaatioihin, jossa ero työajan ja yksityiselämän välillä on selkeä.

3. Työttömyys

Työttömyys on Suomessa ja koko Euroopassa korkealla. Jos työpäivä lyhenisi, yritys joutuisi palkkaamaan enemmän ihmisiä. Suuri kysymys on, miten yritys voisi maksaa kuuden tunnin työstä saman verran palkkaa kuin kahdeksantuntisesta päivästä ja palkata vielä lisää henkilökuntaa? Uskon kyllä, että isoissa organisaatioissa ehkä tiukan alun jälkeen tämä alkaisi toimia, varsinkin jos lyhyemmästä työpäivästä säädettäisiin laki.

Asiat eivät ole mustavalkoisia, ja tässä keskustelussa on niin monta eri tasoa ja tekijää, jotka vaikuttavat lyhyemmän työpäivän mahdolliseen toteutukseen, mutta rehellisesti sanottuna valtaosalle kansalaisista tämä olisi todella hyvä juttu. Toisaalta yrityksillä ei varmaan ole minkäänlaista motivaatiota tuhlata enemmän rahaa työntekijöihinsä, mutta haluammeko elää pelkästään tuottaen heille voittoa?

Kaiken kaikkiaan voidaan olla varmoja, että maailmassa, jossa työnkuvat muuttuvat niin nopeasti juuri nyt, nykyinen työaika ei ole kehityksen loppuhuipentuma. Tulevaisuuden suuntaviivoja määritellään nyt.

Jos haluat, seuraa Bloglovinissa tai paina sydäntä <3

Kommentit

pieta
Ruista Ranteessa

Hyviä pointteja :) Haluaisin uskoa, että nimenomaan työajan lyhentäminen olis tie esimerkiksi työttömyyden vähentämiseen, mutta monta mutkaa on varmasti matkassa. Saapa nähdä mitä tulevaisuus tuo.

ginty
gg and the moon

Jep! Ei oo kyllä millään tasolla yksinkertainen tai kausaalinen suhde noilla kahdella. Mutta jossain tapauksissa varmasti todella toimiva! Kiitos kommentista, sun blogi on kultaa!

pieta
Ruista Ranteessa

Kiitos itsellesi! :)

Kannatan. Tein itse kaksi vuotta lyhennettyä työaikaa eli nelipäiväistä viikkoa ja vaikka palkka oli pienempi olin onnellisempi.

ginty
gg and the moon

Voin vaan kuvitella. Ihanaa, että sinulla oli mahdollisuus tuohon :) Kiitos kun kommentoit!

kattungar
Kattungar

Tämä varmasti olisi hyvä konsepti monessa työssä, mutta itse tuntityöläisenä ja tulorajojen mukaan köyhyydessä elävänä en tiedä miten kaikilla aloilla tämä toimisi. Tai olenhan jo tehnyt välillä 4 ja välillä 14 tunnin päiviä ravintola-alalla, koska siellä niitä töitä tehdään silloin kun niitä on. Se miten tätä asiaa käsitellään, niin huomaa hyvin, että miten ihmiset eivät voi edes kuvitella kuinka joillakin aloilla "ei saa tehdä" niin paljon tunteja kuin haluaisi. Huonolla tuntipalkalla sitä mielellään tekisi vähän enemmän. Samaa koskee sairaanhoitajia, kaupan alan työntekijöitä, ravintola, hotellimaailman. Perus 8 tunnin työpäivä ei välttämättä koske enää kauhean monia ihmisiä. Ja toki ymmärrän, että tässä puhutaan nyt varmaan kiinteän kuukausipalkan saavista, mutta monesti tuntuu, että heillä on muutenkin jo palkat ihan kohdillaan, jos miettii kuinka huonosti palkattuja aloja on edelleen. Miten tämä valtaosaa kansaa koskeva muutos sitten toteutuisi? Niille varmasti, joilla on jo asiat suht hyvin? En siis mitenkään sarkastisesti kysele, vaan ihan tyhmyyttäni, koska en ole asiaan perehtynyt.

ginty
gg and the moon

Joo, makustelen päässäni tätä lyhyempää työpäivää ja vähän utopistisesti toivon tulevaisuutta, jossa ihminen ei ole suurimmaksi osaksi pelkkä työkone. Ymmärrän täysin, että tämä ei missään nimessä ole yksiselitteinen asia. Itsekin olen tuntityöläisenä ravintola-alalla opiskelujen ohella ja olen vain kiitollinen, että näitä osa-aikatöitä on tarjolla (vähän liikaakin). Ehkä yksi osa tätä työpäivän "laillista" lyhentämistä voisi koskea myös yritysten tekemää hyväksikäyttöä jakamalla yhä enemmän ja enemmän nollasoppareita ja pelkkiä osa-aikaisia ja määrä-aikaisia työpaikkoja...

Ideaalihan olisi, jos palkat nousisivat tai pysyisivät samana mahdollistaen lyhyemmän työpäivän/työviikon tekemällä vähemmän töitä ja saamalla saman verran rahaa. Mutta noilla aloilla mitä luettelit, niissä voisi ottaa käyttöön nelipäiväisen viikon, sillä etenkin sairaaloissa ja ravintoloissa on vähän pakko olla pitkät päivät. 

Esität kyllä todella hyviä kysymyksiä, joita olen itsekin pohtinut. En tiedä. Haluan lukea tästä lisää ja esimerkiksi syventyä siihen, miten tämä muutos kahdeksantuntiseen työpäivään ensisijaisesti tehtiin! Kiitos kun kommentoit ja sait ajattelemaan vielä enemmän ja eri kantilta :) 

kattungar
Kattungar

Niinpä aivan totta! Idea on hyvä ja ehdottomasti kannatan tätä, jos se vaan saataisiin toimimaan, mutta monta kohtaa tässä on mitkä ovat todella epäselviä. Mulla itsellä on luonnoksissa teksti missä olen pohtinut, että esimerkiksi asiakaspalvelutyössä omalla alalla yli 6 tunnin päivät ovat todella sietämisen ylärajoilla. Palkkaus kuitenkin on mitä on ja tuntipalkkalaiset eivät varmasti halua luopua tunneistaan. Kun taas puolestaan työnantajat tuskin ovat valmiita antamaan "tyhjästä rahaa" kun noilla aloilla ovat muutenkin juuri vuokrafirmat ja nollasopparit ja tuntien rajoittamiset koko homman suola. Vaikea asia mutta hyvä kun kirjoitit ja kunpa tämä joskus saataisiin toimimaan ;)  

ginty
gg and the moon

Jep.. On niin tuloshakuista työelämä, että poljetaan työntekijöiden asemaa yhä alemmas. Raivostuttavaa. Tekisi vähän mieli nousta barrikadeille :D Ongelmana on myös se, että työttömyyttä on ja joku aina ottaa sen huononkin pestin ja allekirjoittaa sen nollasopparin. Tulee mieleen yliopistomaailmasta se, että meitä ihan oikeasti kielletään ottamasta vastaan palkatonta harjoittelua, ihan sama kuinka paljon kokemusta ja näkyvyyttä työnantaja lupaa. Jotain tällaista pitäisi tapahtua myös työmarkkinoilla, mutta se on kyllä ihan helvetin vaikeaa. Ja kyllä, asiakaspalvelu on niin rankkaa ja yleensä esimerkiksi tauot niin säännösteltyjä, että ei voi mennä hetkeksi hengittelemään takahuoneeseen jos siltä tuntuu. Kirjoita ja julkaise se! Kiinnostaisi lukea :) 

kattungar
Kattungar

Joo täytyy vähän fiksailla vielä niin ehkäpä julkasenkin ;) kiitos kannustuksesta! Ja aivan totta kyllä! Työttömyys pointti on hyvä ja vaikka itse en ole nollasopimuksia tehnyt niin määräaikaisia sitäkin enemmän ja todella pienillä tunneilla. Minkäs teet, kun "mikä vaan on hyvä". Tästä voisi puhua kauankin ;) heheh.

Karenin (Ei varmistettu)

Ihan hauska ajatus tuo lyhyempi työpäivä ja itse tekisin toki kovin mielelläni vähän vähemmän töitä. Tässä kuitenkin keskitytään vain yrityksiin, yrityksen tuoton tavoitteluun, onko yrityksillä tähän varaa jne. Tuntuu, että kirjoittaja unohtaa sen, miten iso osa ihmisistä työskentelee julkisella sektorilla, jonka toiminnan me kaikki käytännössä kustannamme esim. verojen kautta.

Lyhyempi työpäivä kaikille tarkoittaisi myös mm. sitä, että olisi hyväksyttävä vaikkapa se, että esim. terveyskeskukset ja sairaaloiden poliklinikat ovatkin auki vain 6 tuntia päivässä. Isoin kysymys ei mielestäni myöskään ole se, pystyisikö jokin firma selviämään kustannusten noususta vaan olisiko yhteiskunnalla tähän varaa.

Omalla kohdallani olen varma, että lyhyempi työaika varmasti kyllä lisäisi henkilökohtaista hyvinvointiani, tästä siis samaa mieltä!

ginty
gg and the moon

Jep, sen takia itseasiassa en käsitellyt julkista puolta, koska en tiedä siitä läheskään tarpeeksi. Tämä on niin moniulotteinen tilanne. Sairaaloissa ja jollain julkisen sektorin työpaikoilla voisi ottaa käyttöön nelipäiväisen työviikon ja lisätä työntekijöitä. Sama toimisi esimerkiksi ravintolapuolella, jossa kokit tekevät muutenkin pitkää päivää, ei siinä 6h päivässä olisi oikein mitään järkeä. Julkisen puolen toimistohommissa luulen kahdeksan tunnin päivänä lopputuntien olevan aika tehottomia, ainakin mitä on omissa piireissä jutellut (tietysti tässä yleistän ihan kamalasti), joten luulisi tehokkuuden olevan arvokkaampaa, kuin töissä käytetyn ajan. Jos saa kuudessa tunnissa tehtyä sen, mihin on tarkoitus käyttää kahdeksan tuntia, miksi tuhlata aikaa työpaikalla?

Ja kyllä, myönnän, tämä tuntuu kyllä niin utopistiselta ja vähän naiivilta ajattelulta, mutta jos pystyimme sata vuotta sitten päättämään ja luomaan tämän kahdeksantuntisen työpäivän, pystyisimme myös tähän. Haluan myös lukea tästä enemmän, kuinka kaikki käytännössä eteni silloin 100v sitten. Mutta luulen, että siitä pitäisi pitää metakkaa, ei kukaan huvin vuoksi tätä rupeisi ajaa eteenpäin. Varsinkin nyt kun on oikeistohallitus, ei voisi tätä kuvitellakaan. Vasemmistopuolue tietääkseni ainoana ajaa tätä kuusituntista työpäivää. 

Mutta. Uskon mitä enemmän ihmiset alkavat oikeasti uskomaan tän mahdollisuuteen ja vaatimaan enemmän vapaa-aikaa (tässäkin tulisi arvomaailman ja aatteiden muuttua aika paljon, just nyt ollaan kuitenkin todella "työlästä ja reipasta" kansaa), että tällaista osaisi edes vaatia. Mutta joo, jossittelen vain :) Mielestäni on vain niin surullista, miten kansalaisilla on niin paljon masennusta, johon varmasti vaikuttaa suurena osana elämän ”tuhlaaminen” työpaikalla, saadakseen rahaa ylläpitääkseen nykyistä elämäntyyliä. Kiitos kun osallistuit keskusteluun! 

 

 

Torey
Näissä neliöissä

Onnistuisi julkisillakin varmasti. Olen itse pääasiassa työskennellyt kaupungeilla ja kunnilla. Ennen esim. avustajilla oli erilaisia työaikoja. Oli 30h, 35h ja 38,25h. MUTTA kun avustajia vähennettiin niin se tarkoitti myös sitä, että 35h tippu kokonaan pois. 

Muistaakseni juuri puhuttu siitä, että 4-6h työpäivillä TYÖLLISYYS nousisi. Palkattaisiin enemmän väkeä ja työtä jaettaisiin useammalle.

Vierailija (Ei varmistettu)

Musta ois pikemminkin parempi, että jokainen voisi valita itselleen parhaiten sopivan viikkotyöajan. Esim. mun ystäväpiirissäni monet tekevät noin 45-50 tunnin työviikkoa, koska hommaa ja kiinnostusta riittää. He eivät kuitenkaan saa tästä muuta ylimääräistä korvausta kuin lisää tunteja liukumasaldoonsa. Varmasti ainakin osa olisi siis kiinnostuneita jopa nykyistä pidemmästä työviikosta!

Osalle voisi sitten elämäntilanteen takia sopiaparemmin vaikka 30 tunnin viikko, mutta sekään ei yleensä ole mahdollista, koska järjestelmät ovat rakentuneet sen 40 tunnin mukaisesti. (Puhun siis asiantuntijahommista, joita ei yleensä tehdä tuntitöinä.)

ginty
gg and the moon

Olisi kyllä luksusta, jos työajan voisi itse päättää! Kuitenkin, jonkinlainen "normi" tulee aina olemaan ja eri aloilla se tulee vaihtelemaan. 

Erittäin mielenkiintoista lukea ajatuksia aivan toisenlaisesta näkökulmasta! Tuo kuulostaa niin inspiroivalta, halu tehdä noin paljon töitä, koska intohimoa ja aitoa kiinnostusta riittää. Ylityökorvaus olisi kyllä ehdoton tuossa tilanteessa.

Paljon on tilanteita ja mielipiteitä, toivottavasti tulevaisuudessa voidaan tietyillä aloilla viedä työtunteja eteenpäin työntekijöiden toiveiden mukaan! 

Kiitos kun kommentoit!

Vierailija (Ei varmistettu)

Oikeasti monessa yrityksessä 6 tunnin työpäivä ei vain toimi. Monen työ on sellaista, että kaikkea tietoa on hankala siirtää uudelle henkilölle, jos oletetaan että yritys palkkaisi uusiakin työntekijöitä, jotta kokonaistyöaika olisi se 8 tuntia. Ja kun muissa yrityksissä, joiden kanssa tehdään yhteistyötä (asiakkaat, alihankkijat, kumppanit jne), on sama homma, projektit viivästyisivät jne. kun vasteaika moneen asiaan vain kasvaisi, kun ihmiset eivät ole töissä.

Ihan kiva idea ja ei ainakaan ajatustyötä tekevä olekaan yhtä tehokas koko työpäivää, mutta toisaalta monet ideat vaatii aikaa kehittyäkseen ja yleensä toimenkuvaan liittyy myös rutiinitöitä, joita voi tehdä alta pois silloin, kun ei ole tehokkaimillaan.
Ja monissa töissä sykli on muutenkin vaihteleva, esim. häiriötilanteessa tai kun on asiakasruuhka, on kiire ja sitten on hiljaisempia aikoja, jolloin voi hoitaa asioita, joilla ei ole niin kiire. Ja asiakastyössä on toki nekin hetket, kun asiakkaita ei ole eikä silloin voi lähteä kotiin, koska pitää olla paikalla, jos asiakkaita taas ilmaantuu. Ja ruuhkapiikkeinä sitten täysmiehitys, jos asiakasvirtaa voi ennakoida.

Tietenkin jokainen voi omalta osaltaan neuvotella lyhyemmän työajan ja hyväksyä sen, että myös tulostaso on hieman alhaisempi. Monissa työpaikoissa on kyllä nykyään niin kiire, että voisi palkata muutaman osa-aikaisen. :)

ginty
gg and the moon

Hmm, minusta tämä voisi hyvinkin olla organisointikysymys! 6-tunnin sijaan voisi tosiaan tehdä nelipäiväistä viikkoa. Ehkä projekteissa voisi olla muutama vastuuhenkilö, jotka tekevät eri aikana töitä tai jotain sen suuntaista. Työtapoja on yhtä paljon kuin ammatteja ja yrityksiä, siitä ei pääse mihinkään. Lähinnä itse kokisin, että yhteiskunta olisi onnellisempi, jos työviikko olisi lyhyempi, enkä näe muuta estettä muutokselle, kuin rahan ja vanhoihin rakenteisiin takertumisen. Muilta lukijoilta on tullut myös erittäin hyviä ajatuksia muun muassa osissa tehtävästä työpäivistä.

Ja erittäin hyvä huomio rutiinitöiden tekemisestä, kun ei ole ihan tehokkaimmillaan! Kiitos kun kommentoit, tulee vielä enemmän ymmärrystä siitä, että asia ei ole lainkaan yksinkertainen.

Vierailija (Ei varmistettu)

Yhteiskunta tarvitsee meidän rahoja, jotta voi pyörittää hyvinvointiyhteiskuntaa ja kunnat tarvitsee meidän rahoja, jotta voivat pyörittää palveluja. Toki julkisissa palveluissa on paljon karsimista, mutta niitä harvemmin karsitaan niin, että se hyödyttää tavallista kansalaista. Kaikkihan on periaatteessa järjestelykysymys, mutta käytöntö ontuu, kun ihmisillä on eri prioriteetit. :)
Yrityksen sisällä voisi työaikaa kyllä vähentää ja esim. yhden tiimin työajat voisi jakaa niin, että osa tekee täyttä viikkoa, mutta vajaata päivää ja osalla maanantai ja osalla perjantai vapaa tai kierto olisi juokseva. Halukkaat voisi sitten tehdä täyttä päivää. Siihen en jaksa uskoa, että palkka voisi pysyä samana, vaikka työaika vähenee, koska kyllä yritykset haluavat tulosta. Ja monilla ihmisillä vain talous vaatii täyttä työaikaa, koska esim. asuminen ja liikkuminen maksaa niin paljon. Minullekin sopisi 4- päiväinen työviikko, mutta tällä hetkellä se 5. palkkapäivä on tarpeellisempi.

Hanna K
Sunday Blondie

Hyviä ajatuksia aiheesta, joka on kiinnostava ja ajankohtainen!

Itse en ole kiinnostunut niinkään työajan lyhentämisestä vaan joustosta. Suomessa valitsee yleisesti sellainen työkulttuuri, että työpaikalla ollaan kello kahdeksasta neljään ja käydään siinä välissä nopealla lounaalla, piste. Monilla työpaikoilla on käytössä liukuva työaika, mutta harva uskaltaa hyödyntää sitä, koska pelkää, että työtoverit katsovat pahalla silmällä huomattavasti myöhemmin töihin tulevaa.

Itse olen onnellisessa asemassa ja työpaikassa, jossa voin suunnitella menoni. Voin piipahtaa aamulla tarpeen tullen kiinnostavassa tapahtumassa tai seminaarissa, tulla myöhemmin töihin ja pidentää päivää toisesta päästä. Uskon, että moni meistä muotoilisi työpäiväänsä mieluusti uudelleen, jos se olisi mahdollista: kävisi aamulla urheilemassa ja tulisi vasta kymmeneltä töihin tai näkisi ystävää parin tunnin lounaan merkeissä. Tällainen luksus ei ole tietenkään sovellettavissa kaikille aloille.

Tein aiemmin neljän päivän työviikkoa, mutta huomasin, että minulle kertyi valtavasti ylityötunteja. Nyt teen viisipäiväistä viikkoa, eikä minun tarvitse enää hoitaa töitä vapaa-ajalla.

ginty
gg and the moon

Ah, olisi ihanaa, jos voisi itse määritellä työaikansa! Ja onhan se monille jo mahdollista, mutta vielä useammalle ei varmaan koskaan ja sen takia yleisesti minusta olisi tärkeää vähentää työaikoja. Silloin voisi myös ajatella, että mitä jos nelipäiväinen työviikko ei tarkoittaisi ylityötunteja, vaan realistisesti jaettua työmäärää? 

Työpaikkasi kuulostaa aivan ihanalta :) Mulle ainakin kävely lounaan jälkeen on yksi parhaista jutuista, mitä voin tehokkuuteni eteen tehdä.

Kiitos kommentista ja kivaa keskiviikkoa!

Hanna K
Sunday Blondie

No sepä se, kaikilla ei ole mahdollisuutta määritellä työaikaansa! Siksi keskustelu työajasta on todella tervetullutta :--)

Lounaan jälkeinen kävely on kyllä super! Pieni happihyppely kesken kiireisen päivän tekee niin hyvää. ♥

Superia päivää sulle, ihana! ♥

Torey
Näissä neliöissä

Amen! Juuri tänään viimeksi keskustelin tästä aiheesta.

ginty
gg and the moon

Jes mahtavaa! Puhutaan tästä niin paljon, että se alkaa kuulostaa realistiselta ;) 

Torey
Näissä neliöissä

Itse kahden lapsen äitinä, ja arjen pääasiallisena pyörittäjänä (mies tekee kuljetusalalla sitä 12h päivää...) niin haluaisin tehdä 80%:sta. Lain mukaan tähän minulla onkin oikeus pienten lasten äitinä, MUTTA kukapa minut palkkaisi? Kun oli työsopimus aikoinaan esikoisen ollessa pieni, niin muutos kävi helposti. Mutta nyt työnhakijana moisen pyytäminen tiputtaa minut heti pois listalta. Yksi pomo sanoi jopa miettineensä pitkään minun palkkaamista "kun sulla kuitenkin on ne lapset". KIITOS. Niin on, omasta tahdostani, ja samoin omasta tahdostani halusin töihin. On kiva jos lapsellisten palkkaamista mietitään jopa minun alallani, olen meinaat päiväkodeissa ollut töissä vuosikaudet! Että niin... 

ginty
gg and the moon

Vau, se että päiväkodissa pidetään lapsia työnhakijan negatiivisena puolena on jo vähän surkuhupaisaa... Tuo on kyllä niin hyvä pointti, että siinä on niin iso ero, onko työpaikka odottamassa äitiysloman jälkeen vai joutuuko aloittamaan työnhaun alusta ja vielä osa-aikakriteerein. Toivottavasti löytyisi semmoinen paikka, jossa sun toiveet otetaan huomioon! :)  

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.