Kananmunan korvike

Kananmunan voi korvat leivonnassa ja ruoanlaitossa monella tapaa. Monet ainekset joita voi käyttää korvaamaan kananmunan voi ostaa ihan lähikaupasta tai luontaistuotekaupasta. Kananmunalla on muutama tärkeä tehtävä leivonnassa ja ruoanlaitosssa, ja jotta sen voi korvata täytyy ymmärtää mikä tehtävä kananmunalla on kussakin reseptissä.

Jos kananmunaa käytetään sitomaan, kannattaa se korvata joko pellavansiemenillä, hedelmäsoseella tai tofulla. 

Jos kananmuna on kohoamistarkoituksessa, kannattaa se korvata jugurtilla ja ruokasoodalla.

Jos se taas on tarkoitettu kostuttamaan kakkuja, voidaan se korvata hedelmämehulla, maidolla, vedellä tai hedelmäsoseella.

Leivoksissa ja leivissä

  • tofu (1/2dl tofua = 1 muna) laita blenderiin ja sekoita kunnes tofusta tulee kermaista eikä siinä ole jäljellä paloja ja muita möykkyjä näin ollen muut märät ainekset sekoittuvat tofuun hyvin. 
  • omenasose (3/4dl omenasosetta = 1 muna tai 1/2dl omenasosetta + 1rkl leivinjauhetta) paras kananmunan korvike varsinkin suklaa browniessa!
  • luonnonjugurtti (1/2dl luonnonjugurttia = 1 muna) vegaanivaihtoehtona voi käyttää soijajugurttia. 
  • pellavan-ja chiansiemenet (1rkl jauhettua pellavan/chiansiemeniä + 3rkl vettä = 1 muna) murskaa siemenet ja sekoita veden kanssa. Anna seoksen jähmettyä ennen käyttöä.
  • banaani (1dl muussattua banaania = 1 muna) muussaa banaani esimerkiksi brownietaikinaan.
  • hedelmäsose, kuten luumusose, liotettut rusinat ja taatelit (1/2dl = 1 muna)
  • viinietikka ja ruokasooda (1tl ruokasoodaa + 1rkl viinietikkaa, joko omenaviinietikkaa tai valkoviinietikkaa) viinietikka on hyvä vaihtoehto käytettäväksi kakuissa ja muffinseissa, tehden niistä kevyitä ja ilmavia.

Mulla itsellä tulee käytettyä jotakin yllämainituista montakin kertaa viikossa, jo ihan sen vuoksi että kananmunat ovat loppuneet kotoa! Mutta myös vaihtelun vuoksi on kiva välillä korvata kananmuna leivonnassa. Makuun se ei vaikuta sen kummemmin, eikä koostumukseen. Tosin mielestäni hankalinta sitä on käyttää silloin kuin sen pitäisi sitoa yhteen aineita, kuten esimerkiksi kalapihvejä paistaessa…

1-DSC_0379.JPG

 

 

Mukavaa torstaita!  (onhan tänään torstai…?)

 

 

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *