Porkkanan terveysvaikutukset

En ennen juonut aamuisin mehua, varsinkaan kaupan tuoremehuja niiden lisättyjen aineiden vuoksi. Nykyään sen sijaan aamun kuuluu ainakin yksi lasillinen mehua, kerrankin kun saa juoda tuoretta mehua ja vielä ilman syyllisyyttä. Porkkanamehua on mennyt paljon erilaisilla variaatioilla. Tällä hetkellä suosikki on porkkana-greippi-basilika. Lähteepä aamu hyvin käyntiin!

Porkkanamehulla on monia hyviä vaikutuksia, tässäpä muutama.

  • Porkkanassa on kolmea tärkeää ravintoainetta beetakaroteenia, luteiinia ja zeaksantiinia, joilla on positiivistä vaikutusta näkökykyyn. Beetakarotiini voi ehkäistä jopa sokeutta, kun taas luteiini ja zeaksantiini vähentävät ikääntymiseen liittyviä näköongelmia. Porkkanassa oleva A-vitamiini onkin todella tärkeää näölle ja varsinkin ikääntyville ihmisille. 
  • Oransseissa vihanneksissa kuten porkkanassa, oleva antioksidantti voi ehkäistä monia kroonisia sairauksia. Porkkanassa olevia antioksidantteja ovat muun muassa vitamiini C, beetakaroteeni, luteiini, lykopeeni ja zeaksantiini, joilla kaikilla on syöpää ennalta ehkäisevä vaikutus.
  • Vähentää riskiä sairastua sydäntauteihin. 
  • Madaltaa kolesterolia.
  • Hyväksi hampaille! Tietyt mineraalit porkkanassa toimivat antibakteereina ja voivat ehkäistä kariesta ja hammasmätää.
  •  Beetakaroteeni on tärkeää haavojen parantumiselle sekä ihon hyvinvoinnille.
  • Porkkanamehu voi myös auttaa ennalta ehkäisemään sairauksilta, kuten alzheimerin taudilta.
  • Lisää hyötyjä katso täältä ja täältä!

​Eiköhän siinä ollut muutama aika hyvä syy tehdä ja nauttia porkkanamehua päivittäin!

1-DSC_0508.JPG

Ja anteeksi kun näissä mun kuvissa ei ole hienoja tilperhöörejä koristeena taustalla, melkoisen pelkistettyjä ovat koska siinä vaiheessa kun ehdin jotain asettelemaan tulee meidän rakkaudenhedelmä ja ottaa ”koristelut” omiin leikkeihinsä 🙂

Mukavaa keskiviikkoa!

 

Hyvinvointi Mieli Terveys

Maapähkinäjauhosta tehtyä!

Maapähkinäjauho on minulle uusi tuttavuus, kaupassa pisti silmään ja olinhan nähnyt netissä fitness ja terveysbloggaajien hehkutusta tästä vähähiilarisesta, vähärasvaisesta ja huikean proteiinipitoisesta jauhosta. Maapähkinäjauhossa on uskomaton määrä proteiiniä, 50 grammaa per 100 grammaa. 

Mitä tämä ihme jauho siis on? Se on jauhettua maapähkinää, josta on puristetty öljyt pois. Kun öljyt on puristettu pois, jää jäljelle suht vähärasvainen jauho, jossa on vielä jäljellä proteiini, kuidut ja kaikki muut ravintoaineet, jotka tekevät maapähkinöistä niin terveellisiä. 

Maapähkinäjauhoja voi käyttää smoothiessa, leivonnassa ja ruoanlaitossa. Leivonnassa voi osan jauhoista korvata maapähkinäjauholla ja näin vähentää hiilareiden saantia. Normaaleissa gluteenittomissa vaaleissa jauhoissa voi olla noin 80g hiilareita per 100g kun maapähkinäjauhoissa on vain 20 grammaa. Sillä voi myös paksuuntaa keittoja ja kastikkeita. Ja siitä voi tehdä helposti maapähkinävoita, vain lisäämällä vettä, makeutta esim. steviaa ja ripauksen suolaa!

Tästä viisastuneena, kokeilin leipoa maapähkinäjauhoista leipää sekä proteiinipalleroita. Alla ohjeet molempiin. 

1-DSC_0543.JPG

Banaani-Maapähkinäjauholeipä

2 ylikypsää banaania

2 munaa

1tl vaniljaesanssi

3rkl hunajaa

3rk sulatettua kookosöljyä

3/4 kookospalmusokeria

2dl spelttijauhoja

2dl maapähkinäjauhoja

Sekoita kulhossa muussattu banaani, munat, vanilja, hunaja ja sulatettu kookosöljy. Toiseen kulhoon sekoita sokeri ja jauhot. Yhdistä ja vatkaa, kunnes ainekset ovat sekoittuneet. Kaada leipävuokaan ja paista 170 asteessa noin 50-60 minuuttia tai kunnes leipä kypsä.

Nauti maapähkinävoin ja hunajan kera 🙂

1-DSC_0536.JPG

Proteiinipallerot

1/2dl hunajaa

2rkl kookosöljyä

1/2dl maapähkinäjauhoja

2rkl mantelivoita

kookospalmusokeria koristeluun

 

Sekoita ainekset keskenään ja muotoile palloiksi. Pallot voi pyöritellä kookospalmusokerissa. 

1-DSC_0519.JPG

1-DSC_0526.JPG

 

 

Hyvinvointi Hyvä olo Liikunta Mieli