Kurpitsa-munakoiso-halloumisalaatti persikoilla ja pähkinöillä

Pöö! 

Salaatti halloween-pöytään. 

Hankin vasta äskettäin uuden grillipannun ja sehän vasta onkin aivan älyttömän kätevä näin syksyisin ja talvisin, jos ei huvita ulkona grillata. Eihän sitä ulkona grillaamista tietenkään estä talvi eikä pakkanen, kuten mökillä meillä mökillä on jo todistettu useana talvena 😉 

1-DSC_0128.JPG

Tässä viikon aikana on tullut osteltua kurpitsoja – jättimäisiä kurpitsoja kannetaan kotiin kaivertamista varten, keskikokoisia ruoanlaittoon ja pienen pieniä pöytää koristamaan. Muutamasta onkin jo valmistunut sosetta, käy katsomassa teko-ohje sekä kurpitsamausteohje täältä.

Kurpitsasosettahan voi käyttää monipuolisesti leivontaan ja ruoanlaittoon ja valmistamalla kurpitsamausteseos leivoksista saa todella herkullisia. Tietenkin kurpitsasta voi myös leikata paloja ja keittää tai höyryttää niitä, taikka grillata kuten tässä salaatissa. Eikä kannata heittää niitä siemeniä roskiin, vaan huuhdella ne ja sen jälkeen kierittää oliiviöljyssä ja suolassa. Siemenet kannattaa paistaa kiertoilmalla 160 asteessa noin 45 minuttia välillä kääntäen. Oikein valmistettuna nämä ovat aivan parhaita naposteluun! 

Tähän viime viikkoiseen salaattiin käytin kurpitsaa pannulla ja siihen kaveriksi paistui halloumijuustoa. 

1-DSC_0139.JPG

Kurpitsa-munakoiso-halloumisalaatti

1 munakoiso

paketti halloumia

kurpitsanviipaleita

oliiviöljyä

kuminansiemeniä

1 tölkki kikherneitä

persikanviipaleita

rucolaa

sitruunanmehua ja mustapippuria

Viipaloi ensin munakoiso ja kurpitsanpalat. Laita kulhoon oliiviöljyä ja kuminansiemeniä ja sekoita viipaleet tässä seoksessa. Paista grillipannulla noin 5 minuuttia per puoli tai kunnes kurpitsa pehmenee. Paista sitten halloumi noin 2 minuuttia per puoli. Laita tarjoilu astiaan rucola, kikherneet ja persikanviipaleet. Asettele grillatut vihannekset ja halloumi sekä purista sitruunamehua päälle. Ripottele mustapippuria sekä pekaaninpähkinöitä. 

1-DSC_0128.JPG

Maukasta keskiviikkoa! 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Hyvä olo Mieli

Gremolatalla höystetty kurpitsakeitto sekä kurpitsasmoothie

Pöö! 

Halloweeni-teema jatkuu ja seuraavana vuorossa kurpitsakeitto appelsiini-gremolatalla ja kurpitsansiemen-juustoleivillä! Kuulostaako hyvältä? No kuulostaa! 

Mun mielestä ruoanlaiton eikä varsinkaan siitä bloggaamisen ei kuulu olla vakavaa tai liian rajoittunutta vain tietynlaisiin ruokiin. Kaikkea kohtuudella on mielestäni paras sanonta mitä tulee ruokaan. Eli kaikkea, jopa niitä ”terveysruokia” ja raakaruokia. Eikös se niin ole, että jos syö 80% ajasta suht puhtaasti eli esimerkiksi vähemmän sokeria, huonoja rasvoja ja vehnää ja sen 20% ajasta nautiskelee niistä herkuista mitkä ovat omaan mieleen parhaita niin aika hyvin on asiat.

”You can’t be 100 percent all of the time, but you can be 80 percent all of the time” 

1-DSC_0329.JPG

Sanotaankin, että jos ihminen syö oikeaa ruokaa, siis oikeita ja vähän käsittelemättömiä raaka-aineta, ei keho kaipaa sokeripullia yms. valitettavasti tämä ei kuitenkaan päde kaikkiin ja vähän väliä sitä löytää itsensä napostelemasta jotain tai himoitsemassa suklaata taikka roskaruokaa. Itselläni se toimii aika hyvin yleensä, mutta se vaatii muutaman viikon ”terveellistä” ruokaa ennenkuin sokeri ja leivänhimot kaikkoavat. Ikävä kyllä ne palavat sata kertaa nopeammin yhden epäterveellisen illanvieton jälkeen. 

1-DSC_0358-001.JPG

Siitäpä päästäänkin tähän Halloween-henkiseen kurpitsakeittoon, joka pitää nälän poissa ja lämmittää muutenkin mukavasti sisukaluja näin kylmänä syyspäivänä. Gremolatahan on tyypillisesti raastetusta sitruunankuoresta, persiljasta ja valkosipulista valmistettu seos. Tässä on kuitenkin vaihdettu sitruuna appelsiiniin ja toimii mainiona piristysruiskeena muuten tavalliseen, noh sosekeittoon.

Kurpitsakeitto ja appelsiini-gremolata

1 sipuli

2rkl oliiviöljyä

2 perunaa

2dl kurpitsasosetta*

1tl muskottipähkinämaustetta

1/2tl kurpitsamaustetta**

ripaus merisuola

1/2 tölkkiä kikherneitä

1l kasvislientä

Gremolata

kourallinen persiljaa

1 appelsiinin kuori

1 valkosipulinkynsi

Leivät

paahtoleipää

cheddarjuustoa

kurpitsansiemeniä

Laita kattilaan oliiviöljy silpotut sipulit. Kuullota hetki. Lisää sitten pilkotut porkkanat ja perunat. * Voit myös käyttää raakaa kurpitsaa soseen tilalla, lisää ne joukkoon tässä vaiheessa. Lisää mausteet ja kasviliemi. Anna kiehua noin 20 minuuttia tai kunnes vihannekset ovat kypsyneet. Lopuksi laita joukkoon kikherneet ja kurpitsasose. Laita keitto tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi.

Gremolataa varten pilko persiljaa kourallinen ja raasta joukkoon yksi appelsiininkuori. Lisää murskattu valkosipulinkynsi ja sekoita.  

Pilko paahtoleivistä reunat pois ja viipaloi leipä kolmeen pitkulaiseen osaan. Raasta päälle juustoa ja ripottele kurpitsansiemeniä. Paista uunissa kiertoilmalla 200 astessa noin 5 minuuttia tai kunnes juusto on sulanut. Nauti! 

1-DSC_0331.JPG

Halusin vielä tähän loppuun lisätä varsinaisen proteiinipommi-smoothien, joka kyllä pitää nälän poissa ja sopii mitä parhaiten aamupalaksi tai välipalaksi.

Kurpitsasmoothie

1dl kurpitsasosetta

2dl mantelimaitoa

1/2 jäätynyt banaani

1rkl mantelivoita

1 kauhallinen sunwarrior-proteiinijauhetta

1tl kurpitsamaustetta**

1-2015-10-17.jpg

** Kurpitsamausteen ohje löytyy täältä.

Makoisaa tiistaita! 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Hyvä olo Mieli