Ihana Sunnuntai – Omena-mustikkakakku sekä oikeasti hyvä chiapuuro ja tomaattimehu!

Huomenta päivää! Lauantai suhahti ohi niin nopeasti ja taas ollaan sunnuntaissa. Jotakin vähän parempaa aamupalaksi ja uskaltauduinpa kokeilemaan tomaattimehua. En pysty niiitä kaupan valmiita vihannesmehuja juomaan, mutta omatekemissä on vain niin eri maku! 

Eilen oltiin ”kaupungilla ostoksilla” herra minä itse 2-veen-kanssa. Tarkoituksena oli palauttaa muutama kirjastonkirja, viedä poika parturiin sekä hankkia hänelle uudet kengät syksyksi. Mukaan otettiin smarties-karkkeja (joita poika oli saanut pienen rasian viime viikonloppuna lastensynttäreiltä) ihan rehellistä lahjontaa varten. Taisipa muuten samaisilla synttäreillä maistaa karkkia ylipäätänsä ensinmäistä kertaa.

Kirjastossa juostiin portaista ylös alas ja parturissa jouduttiin vuorotellen pitämään sylissä ja nyt niitä hiuksia vieläkin löytyy paidan kauluksista. Kenkäkaupoista sen verran, että ensimmäisestä jouduttiin poistumaan ilman kenkiä tai edes jalanmittausta ja seuraavasta kaupasta jalan mittaukseen, kenkien valintaan ja maksamiseen meni yhteesä noin 40 sekunttia. Seuraavan kerran lähdetään kaupungille ehkä parin vuoden päästä 🙂

Kotona olin jo paistanut valmiiksi tämän omena-mustikkakakun, joka maistui hyvin sokerihumalaiselle lapselle sekä väsyneelle isille.

Omena-mustikkakakku

3 omenaa

1,5dl kookosöljyä

1/2dl ruskeaa sokeria

2 banaania

3dl jauhoja (käytin speltti)

1dl mantelijauhetta

1tl kanelia

1dl pakastemustikoita

1tl leivinjauhetta

Pilko omenat viipaleiksi ja laita uuni lämpeämään 180 asteeseen. Sulata ensin kookosöljy. Sekoita siihen sokeri. Lisää sitten muussatut banaanit. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää märkien joukkoon. Lisää mustikat lopuksi.

Voitele vuoka kookosöljyllä ja laita omenanviipaleita reunoille ja pohjalle. Kaada vuokaan puolet takinasta. Lado omenan viipaleita ja kaada loputkin taikinasta vuokaan. Paista noin 1 tunti tai kunnes kakku on kypsää.

1-DSC_0061.JPG

 Toinen aamupalaherkku mitä oli ihan pakko kokeilla on chiapuuro. Näitähän on monia variaatioita, eikä todellakaan ole kaikkien makuun. Tällä reseptillä tämä kuitenkin on aivan vastustattoman hyvää! 

Chiapuuro vadelmahillolla

1 tölkki full fat kookosmaitoa

2dl kaurahiutaleita

3rkl chiansiemeniä

2rkl vaahterasiirappia

1tl kanelia

Vadelmahillo

150g vadelmia

1rkl vaahterasiirappia

ripaus suolaa

3rkl chiansiemeniä

1tl sitruunamehua

Sekoita chiapuuro ainekset keskenään ja laita ilmatiiviiseen purkkiin. Laita purkki jääkaappiin yön yli, näin sinulla on aamulla valmis aamupuuro. Hilloa varten laita vadelmat (voi toki käyttää muitakin marjoja) kattilaan ja lisää vaahterasiirappi. Anna kiehua noin 10 minuttiia. Vadelmista irtoaa paljon nestettä ja haluat suurimman osan siitä haihtuvan. Lisää sitten chiansiemenet ja anna poreilla matalalla lämmöllä, kunnes lähes kaikki vesi on haihtunut. Ota pois levyltä ja lisää sitruunamehu – sekoita. Anna jäähtyä ja laita purkkiin jääkaappin. 

Aamulla laita vadelmahilloa puuron päälle ja lisää halutessa tuoreita marjoja tai hedelmiä. Tämä muuten maistui pojalle todella hyvin, varsinkin vadelmahillo! 

1-DSC_0177.JPG

Viimeisenä se peljätty tomaattimehu! 

Tomaattimehu

6 tomaattia

1 iso selleri kokonaisena

2 omenaa 

3cm pala inkivääriä

Huh, tuli aika tujaus inkivääriä! Ihan juotavaa kyllä muuten, omena vie tomaatinmaun ja loppumaku melko raikas! 

1-DSC_0183.JPG

Mukavaa sunnuntaita! 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Mieli Lapset

Kurpitsahommia

Halloween lähestyy!

Eli kuinka selättää kurpitsa ja ottaa siitä kaikki hyöty irti. Kaikkihan lähti siitä, etten sitten millään löytäny kaupasta kurpitsasosetta vaikka sitä ennen olen siellä nähnyt ja näin halloween lähestyessä kurpitsaa menee ja paljon tällä tulevalla viikolla. Aion valmistaa herkkuja valmiiksi pakkaseen tulevaa vierasta varten. Pojan kummitäti on tulossa meille pitkäksi viikonlopuksi ja kun on rajoitetusti aikaa, on helppoa ottaa pakkasesta sulamaan päivän kahvinisut 😉

1-DSC_0049.JPG

Ostin siis 3 pientä kurpitsaa ja muutaman koriste-mini-kurpitsoja halloween pöytää koristamaan. Pistä ensin kurpitsat paloiksi ja osiksi, kaavi siemenet sekä keskusta pois ja leikkaa veitsellä hyvät osat kattilaan. Keitä vedellä peitettynä noin 20 minuuttia tai kunnes kurpitsat ovat pehmenneet. Valuta vedet ja muussaa kurpitsat tehosekoittimessa tai sähkövatkaimella. 

1-DSC_0001.JPG

Ota siemenet talteen ja huuhtele ne siivilän läpi. Levitä ne sitten uunin pellille ja laita sekaan oliiviöljyä sekä ripottele päälle suolaa.

1-DSC_0009-001.JPG

Anna paistua 160 asteessa noin 45 minuuttia, välillä sekoittaen. 

1-DSC_0073-001.JPG

Kurpitsansiemeniä kannattaa käyttää kaiken päällä, niin aamupuurossa kuin muffinsseissa ja salaateissa. Ne voi järjestellä riviin smoothie bowliin tai vain napostella pitkin päivää! Kurpitsansiemenet sisältävät  runsaasti mm.magnesiumia, sinkkiä ja K-vitamiinia.

Toinen mikä täytyy tehdä valmiiksi ennekuin voi alkaa leipomaan halloween herkkuja on kurpitsamauste. Sitä voi käyttää kaikissa kurpitsaleivoksissa, eikä juuri muuta tarvita! 

1-DSC_0017.JPG

Kurpitsamauste

4tl kanelia

2tl inkiväärimaustetta

4tl muskottipähkinää

2tl all spice-maustetta*

2tl jauhettua neilikkaa**

Sekoita mausteet ja säilytä ilmatiiviissä purkissa.

* kutsutaan myös pimentoksi tai Jamaican pippuriksi.

** käytin kokonaisia, jotka jauhoin itse.

1-DSC_0022.JPG

Nyt on jääkaapissa iso rasia kurpitsasosetta odottamassa ja ensi viikolla luvassa hyviä halloween reseptejä! 

Pian myös tehdään kurpitsanpäitä pihalle!

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Hyvä olo Mieli