Syyspäivän lämmittäjä

Tänään on todellakin tuntunut syksyn kylmyys iholla, ulkona ei tarkene enään oleskella entiseen tapaan. Leikkipaikoilla ja koiranulkoilutus reissuilla tarvitsee jo kaulahuivin ja hanskat. 

Koko aamupäivä vietettiin leikkikerhossa lasten kanssa ja mietin jo siellä, että jotain koko kroppaa lämmittävää syötävää on saatava lounaaksi. Kotiin tultiin kaupan kautta ja ostinkin muutamia puuttuvia mausteita sekä uusia vanhojen tilalla. Mausteet ja yrtit kun eivät säily loputtomiin ja ajankuluessa ne menettävät tehonsa, eivätkä mausta ruokaa niin kuin ne alunperin on tarkoitettu.

Mikäli mausteita ja yrttejä säilyttää viileässä, pimeässä kaapissa poissa auringonpaisteelta saattavat kokonaiset mausteet säilyä jopa 4 vuotta, jauhetut 2-3 vuotta ja kuivatut yrtit maksimissaan 1-3 vuotta. Mausteita ja yrttejä voi testata kotikonstein tarkistaakseen ovatko ne vielä käyttökelpoisia hieromalla tai murskaamalla maustetta kädelle ja haistamalla sitä – jos tuoksu ei ole enään voimakas, kannattaa mauste heittää pois ja hankkia uusi tilalle!

Tässä muutama esimerkki mausteiden säilyydestä:

  • jauhettu kaneli  3 – 4 vuotta
  • jauhettu inkivääri  3 – 4 vuotta
  • laakerinlehti  1-3 vuotta
  • kuivattu oregano 1-3 vuotta
  • chilijauhe 3-4 vuotta
  • kokonainen muskottipähkinä 4 vuotta
  • jauhettu paprika 2-3 vuotta

Parasta olisi tietinkin hankkia mausteet tuoreena, mutta aina se ei ole mahdollista. Niinpä täytyy ottaa irti kaikki mitä lähtee omista maustehyllyn mausteista. 

Tässä linssikastikkeessa maustuu kuminan ja inkiväärin lämpö, syönnin jälkeen olisi ihana istua sohvalle peiton alle teekuppi kädessä…in my dreams.

1-DSC_0197-001.JPG

Vihreät linssit riisillä

2rkl öljyä (kookos tai rypsi)

2tl kuminansiemeniä

1 sipuli

2,5cm pala tuoretta inkivääriä raastettuna

2tl kuminaa

2tl kurkumaa

1 tölkki pilkottuja tomaatteja

400g linssejä

1,5l kasvislientä

1 kanelitikku

limenmehu

1rkl hunajaa

Sulata kookosöljy pannulla tai jos käytät rypsiöljyä, laita öljy pannulle. Lisää kuminansiemenet ja paista kunnes siemenet alkavat poksahtelemaan. Lisää joukkoon pilkottu sipuli, inkivääri, kumina-mauste ja kurkuma. Paista muutama minuutti ja lisää sitten joukkoon tomaatit. Kun tomaatit ovat paistuneet muutaman minuutin, lisää linssit, kasvisliemi ja kanelitikku. Kiehauta ja anna muhia kannen alla hiljaa kiehuen noin 30 minuuttia, kunnes linssit ovat kypsiä. 

Laita sillä välin tumma riisi kiehumaan, ja anna kiehua puolisen tuntia kunnes riisi on valmista. 

Kun linssit ovat kypsyneet, ota kanelitikku pois, purista joukkoon limenmehu ja ruokalusikallinen hunajaa, sekä koristele tuoreella korianterilla.

1-DSC_0202.JPG

Epäilin vähän kuinka tämä uppoaa meidän 2-vuotiaseen poikaan, mutta hän taisi olla sen verran nälissään leikkikerhon jälkeen, että söi jopa kaksilautasellista raejuuston kera. Eli suosittelen kokeilemaan lapselle lounaaksi! 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *