Täydellinen ”no bake” kurpitsapiirakka
Boo!
Täydellistä kurpitsapiirakkaa metsästäessä kannattaa ehdottomasti kokeilla tätä vegaaniversiota, jota ei tarvitse uunissa käyttää. Voi kunpa tätä voisi syödä joka päivä, kokoajan! Vegaani jälkiruokaa parhaimmillaan 😉 Valmistamisessa ei mene sen kauempaa, mutta hyytymisaika on melkoisen pitkä, joten valmistaminen kannattaa aloittaa muutamaa päivää ennen tarjoilua.
Alkoiko jo pelottaa?
Ei se mitään, ei muakaan 🙂 Tässä kuitenkin ohje tähän mmm niin hyvään ja kokeilemisen arvoiseen piirakkaan. Varoituksen sana, ei kärsimättömille sillä hyytymiseen menee aikaa…
Vegaani ”no bake” kurpitsapiirakka
Täyte
4tl maissitärkkelystä
1/2dl sokeria (käytin kookospalmusokeria)
1/2tl kurpitsamaustetta*
2 1/2dl mantelimaitoa**
1/2tl vaniljaesanssia
2dl kurpitsasosetta*
Pohja
4dl taateleita
4dl pähkinöitä (käytin pekaanipähkinöitä ja manteleita 50/50)
1/2dl kaurahiutaleita
1/2tl kurpitsamaustetta
Kookosvaahto
1 tölkki full fat kookosmaitoa
n.5rkl tomusokeria
1/2tl vaniljaesanssia
Aloita tekemällä ensin täyte. Laita kaikki kuivat aineet kattilaan ja sekoita. Lisää sitten kurpitsasose ja sekoita. Seuraavaksi kaada joukkoon mantelimaito ja sekoita. Laita kattila levylle matalalle lämmölle, älä anna kiehua ja sekoita usein. Kun seos alkaa kuplia, laita levyä pienemmälle ja anna kiehua kunnes seos alkaa paksuuntumaan. Käytä tässä vaiheessa muovista spatulaa, jotta seos ei pala pohjaan tai reunoille. Poista levyltä ja lisää vanilja. Anna jähmettyä noin 10 minuuttia ja siirrä sen jälkeen lasikulhoon. Peitä kelmulla niin, että kelmu koskettaa täytteen pintaa. Näin siihen ei pääse muodustumaan kalvoa päälle. Laita jääkaappiin useaksi tunniksi tai yön yli.
Huom! Laita tässä välissä kookosmaitotölkki jääkaappiin tai se ei muuten vaahtoonnu.
Tee pohja laittamalla taatelit tehosekoittimeen. Sekoita kunnes taateleista alkaa muodostumaan pallo. Ota pois tehosekoittimesta ja laita koneeseen seuraavaksi pähkinät, kurpitsamauste ja kaurahiutaleet. Sekoita kunnes seoksesta tulee lähes jauhomaista, lisää sitten taatelit takaisin vähän kerrallaan. Painele pohja kevyesti voideltuun piirakkavuokaan ja varmista, että koko pohja peittyy, eikä siihen jää reikiä tai koloja. Peitä pohja kelmulla ja laita jääkaappiin odottamaan, kunnes täyte on jähmettynyt.
Kookosvaahtoa varten ota jääkaappikylmä kookosmaito kaapista, älä sekoita vaan avaa purkki varovasti ja kaavi paksu kerma pois. Vispaa maitoa ja sen pitäis alkaa paksuuntumaan, Mikäli näin ei käy (minulla ei käynyt…) lisää joukkoon tapioca-jauhoja (ei ollut, siksi kuvissa kookoskermavaahto lähinnä kastiketta, maku silti hyvä!). Laita lopuksi haluamasi määrä tomusokeria makeuttamaan sekä vaniljaesanssi. Laita takaisin jääkaappiin ja anna olla muutama tunti ennen käyttöä, mieluiten yön yli.
* Ohje kurpitsamausteeseen ja soseeseen täältä.
** Mantelimaidon teko-ohje täällä.
Huomenna vuorossa kurpitsakeitto ja varsinainen proteiinipommi – kurpitsasmoothie!
Ohje on napattu minimalistbaker-blogista.