Yritys hyvä kymppi: leipätikut
Anopilla on komea kasvimaa, jota hän antaumuksella hoitaa. Mikäs siinä, kyllähän ihminen eläkkeellä kerkiääkin. Me onnekkaat saamme mukaamme joka kerta anopilla käydessämme säkkikaupalla vihanneksia. Viime kerralla mukaan tuli pinaattia, lehtikaalia, tomaatteja ja jättimäinen selleri.
Lehtikaalisipsejä on tullut tehtyä nyt jo muutamaan otteeseen ja viimeksi niitä jäi yli sen verran, että päätin ujuttaa niitä taaperon ruokaan jollain nokkelalla tavalla. Sipsejä hän kun ei suostunut edes maistamaan. Leipätikkuja sensijaan hän voisi nakertaa elääkseen. Siis niiden tekoon.
Lehtikaalileipätikut
4dl grahamjauhoja
2tl kuivahiivaa
1,5dl lämmintä vettä
2rkl oliiviöljyä
1rkl hunajaa
1 valkuainen
1 keltuainen
Sekoita 2 desiä jauhoja, hiiva ja suola. Toisessa kulhossa yhdistä vesi, öljy ja keltuainen. Lisää seos jauhoihin ja sekoita tehosekoittimella tasaiseksi taikinaksi. Lisää puulastalla lisää jauhoja niin paljon kuin pystyt. Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja lisää loputkin jauhot leipomalla taikinaa. Peitä ja anna kohota tunti. (Tässä vaiheessa käy suihkussa, syötä lapset, petaa sängyt, siivoa puurot, pue lapset, koirat yms. ja lähde ulos)
Jaa taikina kahtia ja jaa molemmat puoliskot kahdeksaan osaan. Pyörittele paloista pitkulaisia leipätikkuja. Tässä vaiheessa lisäsin sekaan uunissa kuivattuja lehtikaalisipsejä, murskattuna. Asettele tikut leivinpaperille, peitä ja anna kohota 45minuttia. (Tässä kohtaa siivoa loputkin sotkut plus kaaos keittiöstä, kokkaa lounas ja paista niitä lehtikaalisipsejä taas. Vastaanota appiukko ja sen vaimo, viihdytä ujostelevia lapsia)
Kun tikuistasi on tullut paksuja pötköjä, voitele ne munanvalkuaisen ja veden sekoituksella (valkuainen ja 1rkl vettä) Paista 220C noin 10 minuuttia tai kunnes pinta ruskea. Siirrä ritilälle jäähtymään. (Syö se lounas ja laita lapset päiväunille. Ihmettele ja maista leipäpökäleitä. Sammuta se uuni jo. Istu alas ja nosta jalat ylös.)
Eikä se lapsi edes tykkää näistä. Lol.