Havaintoja Kymijoen varrelta

Matkustin viikonlopuksi pois Helsingistä, Kymenlaaksoon. Tällaiselle punavuorelaiselle punaviininlipittäjälle tekee hyvää käydä jossain muuallakin joskus. Olen käynyt Atlantin toisella puolella ja Aasiassa, mutta en koskaan Oulussa. Nolottaa. Kouvolassa sentään useammankin kerran.

 

Naapuritaajamassa oli kuluvalla viikolla heitetty vastikään perustetun vastaanottokeskuksen ovelle polttopullo. Yritin etsiä merkkejä jostain pinnan alla kytevästä vihasta. Viikonloppuna mistään jännittyneestä tunnelmasta ei ollut tietoakaan. Autokerhon pihalla miehet kerääntyivät mittailemaan kavereiden kunnostettuja autoja. Oli varmaan tarjolla kahviakin. Lapsiperheet ajoivat kauppaan, mekin olimme liikkeellä perheautolla. Melkein tunsin sulautuvani joukkoon.

Automatkalla ei voinut olla huomaamatta, miten moni tila oli tyhjillään. Hyvinhoidettujen pihojen välistä pilkisti rapistuneita taloja, joiden kellastuneista pitsiverhoista näki, ettei niissä ollut asuttu aikoihin. Pohdin ääneen, kuinkakohan moni siellä asuu kahdenkymmenen vuoden päästä. Talon saisi kuulemma aika halvalla. Myyntihinnalla tuskin saisi Helsingistä yksiötäkään. Eivät kaikki (tietenkään) Helsinkiin haluakaan.

Vastaanottokeskus perustettiin entiseen ammattikouluun, ei sinne kai riittänyt opiskelijoita enää. Tai sitten säästetään. Lukioitakin on lopetettu. Joitakin vuosia sitten suljettiin tehdas, joka taisi viedä mukanaan paljon muutakin. Jalkapallojoukkue meni konkurssiin juuri äskettäin. Baareja oli sentään, ja teatterikin. 

”Mulla alkaa aina kuristaa kurkkua, kun on täällä”, sanoi alueelta kotoisin oleva matkakumppanini, kun tulimme Kouvolan keskustaan. Vähän harmaatahan siellä oli. Tuntui vähän helpommalta käsittää, miksi osa ihmisistä vastustaa muutoksia. Siellä tuntui, kuin joku olisi päättänyt konkretisoida suomalaisen rakennemuutoksen yhteen kuntaan. 

Tuntuu ironiselta, että Kouvolaa on kaiketi yritetty brändätä ”rakkauden kaupunkina”. 

puheenaiheet ajattelin-tanaan
Kommentit (4)
  1. Nuo tyhjät tilat ja harmaus kieltämättä ovat aika surullinen näky. Onneksi Kouvola käsittää myös paljon ihanaa luontoa. 🙂

    1. Joo mekin käytiin viikonloppuna Repovedellä, huikeita maisemia!:)

      1. Oi Repovesi on ihana! Oliko siellä jo paljon ruskan värejä? Meillä olisi tarkoitus käväistä siellä nimittäin alkuviikosta. 🙂

        1. Alkaa jo olla, varmaan kaunein ruska vasta tulossa! Arkena välttyy myös varmaan viikonlopun ryysikseltä (jonoa kansallispuistossa, kaikkea sitä… :D)

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *