Hyvästi, Facebook?

6125C291-280E-4C05-9920-F8824AFE4405.jpeg

Sosiaalisen median jättiläinen Facebook on viimeisen parin vuoden aikana räpiköinyt kohusta toiseen. Oli Cambridge Analytica –kohu, Facebookin rooli Myanmarin väkivaltaisuuksissa, Venäjän vaalivaikuttamisyritykset, tietovuodot ja viimeisimpänä yrityksen johdon kyseenalainen kulissientakainen kähmintä julkisuuskriisien aikana. Viimeksi yhtiötä on syytetty esimerkiksi ihmiskaupan mahdollistamisesta.

Vielä kymmenisen vuotta sitten tuoretta sosiaalista mediaa pidettiin demokratian ja sananvapauden pelastajana, mutta tänä päivänä ne näyttäytyvät erilaisessa valossa. Facebookista on tullut alusta rasismin ja naisvihan levittämiselle ja sen vaikutukset käyttäjien mielenterveyteen eivät ole ainakaan positiivisia.

Ollaan aika kaukana siitä globaalista yhteisöstä, jona Facebookin johto haluaisi yrityksen esittää. Facebook (kuten Google, Amazon ja muut isot teknologiayhtiöt) on kasvanut liian suureksi. Eikä mikään ole osoittanut, että kulttuuri Facebookin johdossa olisi muuttumassa.

Kaikkien näiden uutisten jälkeen ei voi olla kuin ajattelematta, pitäisikö lopettaa Facebookin käyttö kokonaan. Tuntuu pöljältä antaa kaikki henkilökohtaiset tietonsa tuottamaan multimiljonääreille lisää dollareita demokratian ja yksityisyydensuojan kustannuksella. Herää kysymys, onko arvokkaiden henkilötietojensa tarjoaminen palvelun käyttöön edes eettistä.

Yrityksen toimitusjohtaja Mark Zuckerberg johtaa yritystään yksinvaltiaan elkein. Yli puolet Facebookin osakkeista omistavasta Zuckerbergista on tullut maailman vaikutusvaltaisimpia ihmisiä, jota ei ole valittu asemaansa vaaleilla.

Liityin Facebookiin lukiossa ja vaikka en jaakaan yhteisössä kovin aktiivisesti mitään, siitä on tullut vaivihkaa osa jokapäiväistä elämää. Facebookissa jaetaan kutsuja tapahtumiin, pidetään yhteyttä (hello, Whatsapp), kierrätetään tavaroita ja osallistutaan mielenkiintoisiin keskusteluihin.

Toisin sanoen Facebookista on vaikeampi lähteä, kun sinne on kerran liittynyt. Jokseenkin ironista sekin, että tämänkin blogitekstin jaan todennäköisesti Facebookissa (niin että jos te siellä Kaliforniassa luette, niin tehkää jotain).

Mutta menettäisinkö paljoa, jos somen käyttö jäisi vähemmälle?

Kun pian koko maailma on verkossa (Facebookilla on jo yli kaksi miljardia aktiivista käyttäjää ja 55 prosentilla maailman väestöstä on internetyhteys), on välillä ihana lukea teineistä, jotka ovat kieltäytyneet liittymästä sosiaaliseen mediaan. Suurin osa kouluikäisistä olisi tyytyväisiä, vaikka sosiaalista mediaa ei koskaan olisi keksittykään.

Kun sosiaalisen median vaikutusvalta näyttää lyöneen kaikki kielteisessä mielessä ällikällä, alkaa tuntua yhä enemmän siltä, että nykynuoret taitavat olla erittäin oikeassa.

Oletko harkinnut eroa Facebookista tai muista sosiaalisen median alustoista?

puheenaiheet uutiset-ja-yhteiskunta ajattelin-tanaan
Kommentit (2)
  1. Facebookista eroaminen ei ole vielä käynyt mielessä, mutta kirjaudun sisään vain n. kerran viikossa. Tilini on nykyään olemassa lähinnä Messengerin ja erilaisista tapahtumista tietämisen vuoksi, tilapäivityksen teen ehkä kerran parin kuukauden aikana, jos silloinkaan (parhaimmillaan mennyt joskus yli puolikin vuotta päivittämättä mitään).

    https://astuharhaan.wordpress.com/

    1. Joo, mullakin päivittänyt jäänyt vähemmälle, mutta toisaalta Facebookilla on esim. Whatsappin kautta ihan valtavasti tietoa. Harmi, että kerran palveluihin liityttyään jää helposti häviölle, ellei kaikki kaveritkin samalla eroa. Ehkä tästä pitäisi tehdä joku kansanliike? 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *