Iästä viis

Ei jaksa enää yrittää olla cool, mietin eilen.

Ikävuosina 16-23 käytin ihan liikaa aikaa sen miettimiseen, miten ikäiseni pitäisi elää. Reppureissata Kaakkois-Aasiassa, bailata enemmän kuin päntätä ja niin edelleen. Usein se tuntui vähän väkinäiseltä. Ehkä joku muukin parikymppinen tunnustaa käyttäneensä liikaa aikaa sen murehtimiseen, että pitäisi olla aina jossain elämässä täysillä sen sijaan, että nauttii kirjoista kotona.

Ei sillä, että kokisin olevani jotenkin erikoinen 24-vuotias. Pidän monista jutuista, joista parikymppiset tykkäävät. Oluesta, festareista, musiikin kuuntelusta kovaa, tatuoinneista.

Karsastan monia asioita, joita parikymppiset karsastavat. Jakkupukuja, rivitaloja, Volvoja, Espoota, golfausta.

Image.jpg

Olin lapsena jo pikkuvanha ja fiilistelin 10-vuotiaana Mozartia. Teini-iässä en ollut millään mittareilla cool, vaan järjestin teekutsuja. Siitä sai kuulla. Teini-ikä jätti kovan halun näyttää olevansa aallonharjalla, vaikka hampaat irvessä. En tiedä kenelle, mutta kuitenkin. Podin jonkinasteista ikään liittyvää identiteettikriisiä pitkään. Jostain syystä 20-vuotiaana vähän hävetti tykätä enemmän pullan leipomisesta kuin teknosta.

Mutta kun eilen olimme keikalla taas lähes ainoat alle 30-vuotiaat, ajattelin, että anti olla, turha tässä on taistella vastaan. On kivaa käydä oopperassa tai kuuntelemassa jazzia. Yle Suomella on hyvää ohjelmaa ja lavatanssit on kivoja. Käsityöt kiinnostaa.

Tosi monen asian sopivuus on sidottu ikään syistä, jotka tuskin ovat kovin selviä kenellekään. Kolmenkympin jälkeen ei sovi käyttää minihametta, eikä teinin vetäytyä perjantai-iltana huoneeseensa lukemaan Dostojevskia. Nuorena kuuluu olla radikaali ja iän myötä vetäytyä johonkin konservatismin pehmoiseen kuplaan.

Eiköhän ole aika tunkea nämä romukoppaan! Siispä otin kaiken irti eilisestä keikasta ja hurrasin muiden mukana, kun Mikko Alatalo (…) astui lavalle esittämään 70-luvun progea. Sitten 70-vuotiaana voin pukeutua glitteriin ja kuunnella teknoa.

Minkälaisia ikään liittyviä stereotypioita teillä on?

(Ehkä tällä viikolla voisi kuunnella räppiäkin, ihan vaan vastapainoksi.)

puheenaiheet hopsoa ajattelin-tanaan
Kommentit (7)
 1. Sheriffi Tikkurilasta
  17.9.2016, 01:49

  En tiedä miksi, mutta jostain syystä tästä kirjoituksesta tuli mieleen Jätkäjätkien Pahan miehen polkka. Suosittelen siis kaikille kuunneltavaksi!

  https://www.youtube.com/watch?v=J2SrCA9ZvVA

  1. Terve Teemu (?:D), hyvä kun muistutit, täytyy pistää levy pitkästä aikaa pyörimään! Lauantaina sinne Tiksiin!

 2. Haha tämä kyllä iski ja kovaa! Kirjoitin itsekin hetki takaperin vähän tästä samasta teemasta, jota kutsun omalla kohdallani ”taideopiskelijan wanna be cool” -syndroomaksi 😀

  1. Haa, täytyi käydä lukemassa tuo sun juttu telkkariohjelmamausta, paljon tutulta kuulostavia tunteita – Ru Paul’s Drag Race on ihan paras 😀 Varmaan jossain Punavuoren punaviininlipittäjäkuplassa / taideopiskelijapiireissä / hipsulitoimistoissa tällaiset asiat saa vähän liikaa merkitystä. 

   Kiitos kun linkitit blogisi, jään innolla seuraamaan! Vaikutti tosi kiinnostavalta 🙂

   1. Voi kiitos kehuista! Ja kiva kuulla, että jäät kuulolle 🙂 Mä kanssa pistin tän sun blogin aktiiviseurantaan. Olen tosin jo aiemminkin fanittanut sellaisella matalalla profiililla.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *