Kohti vastuullisempaa vaatekaappia, osa 3: Näin tunnistat laadun + video!

Kohti vastuullisempaa vaatekaappia jatkuu taas! Tätä sarjaa on ollut tosi kiva tehdä ja on ollut myös mahtavaa huomata, että aihe on ollut paljon esillä viime aikoina. Kannattaa lukea esimerkiksi tänään Hesarissa ilmestynyt Parsons-muotikoulun professori Timo Rissasen haastattelu tai blogipostaus muotisuunnittelija Annina Nurmen suunnitelmista vähentää muotiteollisuuden veden käyttöä. Täällä taas puhutaan pukeutumisesta ja köyhyydestä. Tarpeellinen keskustelu sekin. 

Pääsin tällä viikolla ennakkonäytökseen katsomaan Machines-dokkarin, jonka mainitsin sarjan edellisessä osassa. Luulenpa, että dokkari ansaitsee vielä ihan oman postauksensa – sen verran ajatuksia herättäviä olivat sekä dokkari että sitä seurannut keskustelu! 

Puhutaan kuitenkin ensin vaatteiden laadusta. Aiheesta on kirjoitettu paljon lehdissä ja blogeissa, mutta ajattelin, että eipä tästä ainakaan haittaa ole! Huomaan itse, että olemme usein vieraantuneet siitä, minkälainen on laadukas vaate. Pahiten asiakkaita petkuttavat usein ne niin sanotut ”keskihintaiset” merkit (jos vastakkain asetetaan todella kallis luksus ja halvimmat ketjumerkit), joiden odottaisi hinnan perusteella olevan laadukkaita, mutta jotka eivät käytössä kuitenkaan kestä kauempaa kuin moninkertaisesti halvempi ketjutuote. Eivät ne usein ole sen eettisempiäkään.

Videolla juttelen vaatteista, kengät ja laukut vaatisivat ihan oman videonsa. Niissä kannattaa mielestäni välttää seuraavia:

Tekonahka. Tiedän, että moni vegaani on tästä eri mieltä, mutta ei öljypohjainen, maatumaton tekonahkakaan ole eettistä. Etenkään, jos tuote on niin laaduton, ettei se kestä puolta vuotta kauempaa käytössä. Nykyään tosin löytää laadukkaitakin vegaaninahkoja, mutta usein ne ovatkin sitten niitä satojen eurojen kenkäpareja. Ei keskivertokukkarolle, siis.

Muoviset vetskarit. Kannattaa kiertää kaukaa! Eivät kestä jatkuvaa käyttöä, etenkään kengissä. Paitsi että halpa vetoketju kertoo siitä, että kenkä tai laukku on luultavasti muutenkin huonoa laatua, rikkoutunut vetoketju tietää kallista suutarikeikkaa.

Kiinni liimatut pohjat. Hyvässä kengässä pohja on kiinnitetty kenkään ompelemalla. Monissa kengissä on feikkiompeleet, mutta laadukkaassa kengässä ompeleet näkyvät useimmiten (nahka)pohjassa. 

Kaiken kaikkiaan kannattaa ostaa vain sellaisia vaatteita, joita oikeasti voi käyttää. Ainakin, jos on sellainen kävelevä katastrofi, kuin minä. Tomaattikeitot ovat aina rinnuksilla ja kahvit housuilla. Siksi suurimman osan vaatteista pitää olla konepestäviä tai ainakin sellaisia, että pesulassa vaikeinkin tahra irtoaa. Niin, ja kenkien sellaisia, että en kestävät Suomen kuuluisat ”neljä vuodenaikaa” (eli sen, että 80% ajasta on märkää).

Jäikö jokin olennainen sanomatta? Kerro ihmeessä kommenttiboksissa! 🙂

Sarjan aiemmat osat löytyvät täältä:

Osa 1: Vastuullisuus vie vararikkoon!

Osa 2: Parhaat dokumentit.

Kommentit (10)
 1. Kiitos tästä postaussarjasta! Todella hyödyllistä tietoa!

  Olisi ihanaa, jos tekisit postauksen vaatemerkeistä, joilta löytyy laadukkaita vaatteita. Ja vaikka laatu tietysti maksaa, niin mahdollisimman kohtuullisella hinnalla sitä aina tietysti toivoo pääsevänsä. 😀
  Tietysti monilla merkeillä osa vaatteista on laadukkaampia kuin toiset, mutta jos sulla on jotain hyviä vinkkejä, että MISTÄ niitä laadukkaita vaatteita löytää, niin olisi ihanaa saada vinkit jakoon!

  1. Kiva kuulla, kiitos! 🙂 

   Hyvä postausidea, täytyy ehdottomasti toteuttaa! Itse metsästän vaatteita usein kirppiksiltä tai aleista/ystävämyynneistä. Silloin pienemmälläkin kukkarolla on varaa vähän parempaan. Luottopaikkani on helsinkiläinen Kaivarin Kanuuna, josta olen löytänyt paljon hyvälaatuisia merkkivaatteita pilkkahintaan. Samoin vanha kunnon UFF! Laadukkaita perus-t-paitoja ja kollareita saa esim. R-Collectionilta ja Nansolta. 

 2. Mun täytyy vaan sanoa, että hyviä tekonahkakenkiäkin löytyy about satasella. Ne mitä peruskaupoista löytyy on yleensä nahkakenkien halpoja versioita eli koko pointti on tehdä mahdollisimman edullisia kenkiä ja se näkyy tietty laadussa. Mutta jos tekonahkakengistä maksaa yhtä paljon ku nahkakengistä niin löytää kyllä hyviäkin. Mulla on ollut tekonahkamaiharit 4 vuotta nyt. Maksoin niistä 120e vegekenkäkaupassa ja toimii edelleen hyvin 🙂

  1. Oh, hyvä tietää!:) Varmasti tollaset nimen omaan vegaanituotteisin erikoistuneet paikat tekee keskimääräistä laadukkaampia tekonahkatuotteita. Loistojuttu!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *