Kun nainen lyö

Olen viime viikkoina paahtanut kirjastossa kandia, ja aiheen puolesta lukenut niin paljon erilaista tekstiä, että aivot tuntuvat vähän ylikuumenevan. Syytän siitä keskittymiskyvyn heikkenemistä esikouluikäisen tasolle. Jokainen lauseeksi asti mietitty ajatus tuntuu jäävän puolitiehen.

Mietin pitkään, mistä tekisin kandini. Olen opiskelujen suhteen kunnianhimoinen, mutta vähän sellainen mukavuudenhaluinen löllö, joka saa aikaiseksi, mutta jättäisi mielummin tekemättä. 60 opintopistettä töiden ohella, utopiaa! (Ehkä voisin joskus kirjoittaa suorituskeskeisyydestä :D)

Kuten parhaat ajatukset yleensäkin, idea tuli keskellä yötä. Jotenkin tiesin, että haluaisin pohtia naisten väkivaltaa, parisuhteissa. Aihe on vähän vaikea, melkein nolottaa puhua siitä ääneen, en tiedä miksi. Ehkä pelkään oletuksia jostain mens right activist -tulokulmasta….. Naisten väkivalta on yhteiskunnassamme niin vaiettu asia, hoivaavan äitimyytin rikkomus, että siitä ei ehkä edes osata keskustella. Koen kuitenkin aiheen tärkeäksi ja mielestäni on hirveän mielenkiintoista pohtia sitä, minkälaisiin muotteihin yhteiskunta meidät asettaa. Minkälaisia seurauksia väkivaltaisuuden kieltämisestä on naisille?

Väkivaltaisuus on liitetty maskuliinisuuteen, no, kauan, ainakin länsimaisessa yhteiskunnassa. Myytti ihanteellisen, viattoman naisen kuvaa rikkovista demoninaisista elää sitkeänä. Lähihistoriasta mieleeni tulee punaisten puolella taistelleet naiset, jotka saivat osaksen erityisen julmaa kohtelua. He sotivat niin paljon vallitsevaa naiskuvaa vastaan, joka esittää naiset heikkoina ja empaattisina, että heidät halutaan leimata hulluiksi, hysteerisiksi tai vähemmän naisiksi. Väärää käytöstä sanktioidaan ja tytöt opetetaan olemaan kilttejä, sillä eihän väkivalta ole naisille luonnollista siinä missä miehille. Mutta mitä tapahtuu, kun naiset opetetaan häpeämään aggresiivisuuttaan? Naisten on tutkimuksissa todettu vastaavan ärsykkeisiin yhtä voimakkaasti kuin miestenkin, mutta ulkomaailmassa muiden ihmisten katse saa naiset kontrolloimaan impulssejaan miehiä paremmin, etenkin toisten naisten katseen alaisena meistä tulee varovaisempia. (Ja jos joku haluaa nyt sanoa, että ”testosteroni tekee miehistä aggressiivisia”, niin väitteelle ei ole löytynyt biologisia selityksiä). Miten yhteiskunta ja oikeusjärjestelmä kohtelevat naisia, jotka ovat syyllistyneet väkivaltaan, etenkin omilla ehdoillaan (eli ei itsepuolustuksena tai kostona aiemmasta väkivallasta)? Onko naisille tarjolla sitä apua, jota he tarvitsisivat? Sillä todellisuudessa, halusimme nähdä sitä tai emme, naisetkin syyllistyvät väkivaltaan, usein heikoimpiaan kohtaan: lapsia tai vanhuksia. Lievä väkivalta parisuhteissa konfliktinratkaisukeinona, vaikka ei missään nimessä verrattavissa vakavaan parisuhdeväkivaltaan, on usein sukupuolisymmetristä. Naisetkin siis läpsivät, tönivät ja käyttävät psykologista väkivaltaa. Naisten välisissä parisuhteissa vakava parisuhdeväkivalta on yhtä yleistä kuin heterosuhteissa. En missään nimessä puolusta väkivaltaa, tai kannusta naisia siihen emansipaation nimissä, ainoastaan ravistella monta vuosisataa pölyä keränneitä myyttejä empaattisista, muurahaisia polulta lakaisevista naisista. Koska pahimmillaan se myytti on vahingoksi juuri naisille (mitenkään vähättelemättä myöskään väkivaltaa kohdanneiden miesten haasteita).

(Myös oman aggressiivisuuden tunnistaminen on pelottavaa. En tiedä onko siinä jotain häiritsevää, että on tosi kiva hakata nyrkkeilysäkkiä.)

Naiset ovat olleet ja ovat yhä väkivallankäytössä useimmiten uhreja, etenkin kun kyse on parisuhdeväkivallasta – poliisin tietoon tulleista pahoinpitelyistä ja henkirikoksista vain noin viidesosa on naisten tekemiä. Naiset perustelevat väkivaltaansa useammin itsepuolustuksella, tuskin turhaan. He kohtaavat suhteissaan vakavampaa, pidempään jatkunutta ja kontrolloivampaa väkivaltaa kuin miehet, ja se on valtava ongelma. En halua siirtää keskustelua pois tästä, sillä se on tärkeää. Haluaisinkin ehkä, että nämä keskustelut voisivat elää rinnakkain, ilman että toinen tekee toisen turhaksi. En halua vääntää vain siitä, kumpi lyö enemmän, vaan siitä, millä tavalla naiset ovat aggressiivisia? Minkälaisessa sosiaalisessa kontekstissa se tapahtuu?

 

Joo, en tiedä oliko tässä nyt mitään jäsenneltyä pointtia, tätä se ajatusten liikenneruuhka teettää. Niin paljon kysymyksiä. En tiedä, olisi tosi kiva vaikka puhua aiheesta!:D

Kommentit (2)
  1. Hyvää pohdintaa ja mielenkiintoinen aihe. Samalla heitän sulle pienen haasteen!

    1. Kiitos kiitos 🙂 Huu, tässähän tehään historiaa, eka ikinä saamani haaste!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *