Kuvia katoavasta maailmasta

Taannoisella Tukholman reissulla ehdimme käydä Fotografiskassa katsomassa pari valokuvanäyttelyä. Alakerrassa oli esillä Inez van Lamsweerden ja Vinoodh Matadinin upeita muotikuvia (tai no, ei niitä ehkä voi rajata vain muodiksi), visuaalista karkkia. Herkistyin vähän katsoessani heidän tekemiään videoita, koska tajusin, että Lady Gaga on aika kovis. Siistiä, että joku tuntuu tekevän asioita niin omilla ehdoillaan.

 

219163.jpg

Kuva: Nick Brandt.

Parasta oli kuitenkin Nick Brandtin näyttely yläkerrassa. Tunnen valokuvamaailmaa niin huonosti, että nimi ei ollut alun perin tuttu. Brandt on vuodesta 2001 omistautunut Itä-Afrikan luonnon ja eläinten kuvaamiselle, ja ikuistanut maailmaa, joka uhkaa kadota. Brandt ei käytä kuvatessaan telelinssiä, vaan menee oikeasti lähelle eläimiä, ja kuvaa perinteisesti filmille. Oikeaa hetkeä hän saattaa joutua odottamaan päiväkausia, ja juuri sen oikean hetken tavoittaminen vaatii herkkyyttä. On ihailtavaa, että tässä nopeassa ajassa joku jaksaa paneutua yhden kuvan ottamiseen niin pitkäksi aikaa. Kuvat rikkovat perinteistä (mielestäni vähän tylsää) luontokuvausnormia, jossa eläimet ovat ihasteltavia objekteja ja muistuttavat sen sijaan enemmän ihmisistä otettuja muotokuvia. Ne ovat inhimillisyydessään hätkähdyttäviä. Tietysti ihmisenä projisoin omia tunteitani eläimiin, mutta kuvissa niiden katseesta välittyi jotain sellaista viisautta, jota en osaa kuvata.

Näyttely teki kuitenkin myös vähän surulliseksi (TAAS se maailmantuska, hehheh). Oli kuvia salametsästäjien jälkeensä jättämistä norsujen torahampaista. Metsästäjien jälkeensä jättämät, kuin voitonmerkeiksi ripustetut eläinten päät näyttivät savannimaisemassa erityisen groteskeilta. Nykyisin ihminen pitkälti määrittää sen, onko kaikki tämä kohta enää olemassa.

Brandtin kuvia on ollut  esillä Suomessakin, mutta jos ei ole vielä tuttu nimi niin kehotan vaikka kysymään Googlelta. Brandt on julkaissut myös useita valokuvakirjoja, ja perustanut kuvaamansa luonnon pelastamiseksi säätiön. Vahva suositus. Onko kukaan teistä nähnyt viime aikoina näyttelyitä, jotka olisivat tehneet jollain tavalla vaikutuksen?

kulttuuri suosittelen suosittelen
Kommentit (2)
 1. humpuukiheikki
  18.9.2015, 15:23

  Hei!

  Vaikka kyseessä ei olekaan valokuvanäyttely, niin suosittelen ajatuksia herättävää Jani Leinosen Tottelemattomuuskoulu -näyttelyä Kiasmassa.

  Jottei mene ihan ohi aiheen, niin on todettava että Sanomatalossa pidetty World Press Photo -näyttely oli kaikessa ahdistavuudessaan ja synkkyydessään todella vaikuttava.

  1. Tuo Jani Leinosen näyttely onkin pitänyt käydä tsekkaamassa! Kiitos kun muistutit,  sateisen viikonlopun ohjelmaan sopisi tuokin.

   Harmi että toi Sanomatalon näyttely jäi näkemättä, loppui ihan äskettäin näköjään.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *