Luopuisitko lentomatkustamisesta?

4C2B32AA-1AAD-4314-B1B0-BD7DCFFB867F.jpeg

Kuvat taannoiselta reissulta Englantiin. Brighton.

Kun mietin ekologisia valintoja, monesta asiasta on helppo luopua: asunto voi olla pieni, auto lainattavaa luksusta, tavarat käytettyjä ja lihansyönti juhlapäivien erikoisherkku.

Yhdestä asiasta tuntuisi kuitenkin vaikealta luopua: matkustamisesta.

2000-luvulla halpalentoyhtiöiden myötä spontaanit viikonloppureissut ovat tulleet yhä useamman ulottuville. Talvilomallekin lennetään yhä useammin kaukaisille aurinkorannoille automatkan päässä olevan kylpylän tai hiihtokeskuksen sijaan.

799E42BC-E419-4033-A65D-A03729142C08.jpeg

Torquay.

Kasvoin lentäjäperheessä, jossa on suunnattu nokka aina ennemmin ulkomaille kuin lähiympäristöön. Aikuisiällä välillä vähäisetkin rahat ovat valuneet useimmiten matkustamiseen. Pariisissa ja Genevessä asuessani ajattelin, että alan suosia junaa. Lennot tulivat kuitenkin useimmiten jopa puolet halvemmaksi. Vannoin matkustettuani halvalla bussilla Lontooseen, etten ikinä enää vietä yötä linja-autossa.

E7D0FAC0-FC9B-498B-81E3-0BEACFD5F587.jpeg

White Cliffs of Dover.

Pitkään lentomatkustamisen ympäristövaikutukset on ollut helppo ohittaa sillä, että kokonaiskuvassa niiden osuus on marginaalinen. Vastikään julkaistun tutkimuksen mukaan vaikuttaa kuitenkin siltä, että matkustamisen päästöt ovat kaikkea muuta kuin pisaroita meressä. Lisäksi päästöjen määrä on voimakkaassa kasvussa turismin räjähdysmäisen kasvun myötä. Lentomatkustamisen päästöistä puhutaan kyllä, mutta silti harva tuntuu pitävän ristiriitaisena sitä, että lihan ilmastosyistä skippaava kommuuniasuja lentää kaukomaille joogaretriittiin. Yksi kaukomatka kuitenkin vastaa useamman vuoden henkilökohtaisia päästötavoitteita. 

0C65DF7B-FA39-4C6F-BA9C-E6E718793716.jpeg

Bath.

Joudun yhä työn vuoksi matkustamaan lentokoneella enemmän kuin haluaisin (koti Suomessa, mutta työpaikka ulkomailla), mutta vapaa-ajalla lentomatkustamisen määrää olisi kyllä varaa vähentää rajustikin. Silti huomaan haaveilevani kaukaisista rannoista, eurooppalaisista suurkaupungeista, Japanista ja roadtripista Yhdysvaltoihin.

Aseena päästöjen vähentämiseksi olisi varmaan tulevaisuudessa suunnata kauas pidemmäksi aikaa ja reissata useassa maassa yhdellä kertaa. Kaukokohteiden sijaan tänä kesänä päätin ottaa haltuun kotimaanmatkailun ja syksyllä suunnata junalla Pietariin. Vinkkejä retkeily- ja lähimatkailupaikoista otetaan vastaan kommenttikentässä!

Oletko pyrkinyt vähentämään lentomatkustamista tai matkustamisen ympäristövaikutuksia? 

puheenaiheet vastuullisuus matkat
Kommentit (4)
 1. Tää tulee kyllä olemaan iso kysymys, ja olisi kiinnostavaa kuulla mitä asialle aiotaan tehdä konkreettisesti lähitulevaisuudessa – vastuu tästä kun ei voi jäädä vaan yksilön käsiin. Mulle tulee heti tästä niin monta kysymystä ja ajatusta mieleen, että odotan jo innolla milloin maailmanlaajuinen keskustelu tästä todella breikkaa!

  Sitä ennen olen tietysti perus moraalishoppailija ja lennnän kesällä Balkanille ja takaisin, ja silloin tulee onneksi kierrettyä useampi maa kerralla. Mutta jos esim. raiteita pitkin pääsisi perille edullisemin, valitsisin toki toisin. Eli kyllä painotan lainsäädännön merkitystä tässä asiassa.

  Jänniä aikoja!

  1. Oon samaa mieltä kyllä! Helposti tulee puhuttua vain yksilötason valinnoista, koska niihin voi itse suoraan helposti vaikuttaa (ja ehkä tää yksilönvastuun korostaminen on muutenkin meidän ajalle tyypillistä). Tietysti silloin ne systeemitason muutokset jää ihan sivuun, eikä kukaan uskalla niihin tarttua. Ehkä nää EU:n muovisäädökset ja muut on askel oikeaan suuntaan tälläkin saralla!

   Ootan kyl suurella mielenkiinnolla sun juttuja Balkanilta! 😀 Kuulostaa jo nyt mahtavalta reissulta. 

 2. ”Harva tuntuu pitävän ristiriitaisena sitä, että lihan ilmastosyistä skippaava kommuuniasuja lentää kaukomaille joogaretriittiin.” Tää oli niin hyvin sanottu!

  Olen pyrkinyt vähentämään lentämistä ja onneksi onnistunut siinä. Mietitään mieheni kanssa aina että voidaanko saada samankaltaisia elämyksiä myös Suomessa tai muualta mahdollisimman läheltä. Hankalaksi tekee sen, että meillä kummallakin on sukua ja perhettä ulkomailla. Mutta yritetään tässäkin toimia mikä on parhaaksi: kun menimme naimisiin tämän kuun alussa Suomessa, sen sijaan että koko mieheni turkkilainen suku olisi lentänyt tänne, lensimme me sinne viettämään kihlajaisia.

  Vielä on matkaa lennottomaan elämään mutta jos jokainen meistä vaikka yrittäisi. 🙂

  1. Joo toi on varmasti hankalaa kun perhe asuu ympäri maailmaa!:) Mutta on tullut myös huomattua, että helposti tulee täysin sivuutettua kaikki kivat paikat kotimaassa, kun ulkomaille on ollut suhteellisen halpaa lähteä.

   Mutta juurikin näin! Ja lisätään vielä painetta tuonne yrityspuolelle, että tähänkin keksittäisiin vähemmän ympäristöä kuormittavia teknologisia ratkaisuja!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *