SAMU 2: Feministinen Suomi Finland

Viime toukokuussa nostin esille sen hetken suosikkijuttujani ja yksi niistä oli uunituore Samu-lehti, joka haluaa ravistella luutuneita käsityksiä miessukupuolesta. Nyt lehden toinen numero on juuri saapunut lehtihyllyille ja sehän näyttää vielä paremmalta kuin viimeksi! 

Olen edelleen niitä, jotka lukevat lehtensä mielummin paperilta kuin verkosta. Toki luen valtavia määriä juttuja myös tietokoneen näytöltä, mutta mikään ei voita painomusteen tuoksua ja laadukasta paperia. Samu on siitä kiva lehti, että sitä ei edes julkaista verkossa. Klikkijournalismin ja jakoihin perustuvan näkyvyyden aikana on jotenkin raikastavaa, että kaikki ei olekaan saatavilla netissä.

image.jpeg

Paras paikka lukea? Viherkasvin varjossa, maailman mukavimmassa löhötuolissa.

Kun pohtii viime vuosien muutosta sukupuolirooleissa, yksi trendi pistää silmään: naisille on yhä enemmän hyväksyttävää ottaa omakseen niin feminiinisinä kuin maskuliisina pidettyjä tapoja, kiinnostuksen kohteita tai pukeutumistyylejä, mutta miehille valinnanvaraa on vain vähän. Vaikka seksismi on yhä liian yleistä, naisille sallitaan myös paljon liikkumatilaa – ehkä siksi, että miehisinä pidettyjä ominaisuuksia arvostetaan, naisellisiksi miellettyjä taas ei. Lisäksi naisille on tarjolla vaikka kuinka paljon tasa-arvoa ajavia esikuvia. 

Miehet sen sijaan ovat tilanteessa, jossa vanhoja sukupuolirooleja jatkuvasti haastetaan, mutta mitään uutta ei ole tarjolla tilalle.

Siksi tarvitaan Samun kaltaisia lehtiä, jotka haastavat miehille asetettuja roolivaatimuksia ja käsittelevät mieheyttä tuoreesta näkökulmasta. Minulle oli hirveän iso ilo olla mukana tekemässä Samun uusinta numeroa! Pääsin haastattelemaan esimerkiksi Jani Toivolaa, Aleksi Pahkalaa ja Pepe Willbergia vanhenemisesta. Ihania, inspiroivia tyyppejä!

Mutta ei nyt mennä pelkkään oman hännän nostamiseen. Lehdessä on juttua esimerkiksi miesten prostituutiosta, Japanista ja seksuaalivähemmistöistä armeijassa. Miehille tehdään lettejä ja poliitikko Suldaan Said Ahmed kertoo, miksi jakaa ruusuja rasisteille.  Lehden löyhänä kattoteemana on mikäs muukaan kuin satavuotias kotimaamme, mutta ei se julkisuudessa paistatteleva sankari-Suomi.

image.jpeg

Jos haluaa kuulla lisää Samun synnystä, lehden toinen päätoimittaja Inka Lähteenaro oli vastikään haastateltavana Yle Puheen aamussa. Inkan ajatuksia voi kuunnella täältä vielä huomiseen asti (haastattelu alkaa noin kohdassa 1.33)!

Mistä Samua saa? No verkosta tietenkin! Sekä Helsingistä esimerkiksi kirjakauppa Niteestä, Vaasankadun Levykauppa Äxästä, Gaudeamus Kirja & Kahvista ja monesta muustakin paikasta, joiden yhteystietoja päivitetään nettisivuille. Tavoitteena on, että joku päivä Samua voisi ostaa mahdollisimman monesta paikasta ympäri Suomen, sillä feminismi ei ole vain Helsingin punavihreää kuplaa varten.

Kommentit (6)
  1. Laitoin juuri tuon kakkosnumeron tilaukseen tänne Etelä-Savon pöpelikköön, että kyllä kiinnostusta on Punavuoren hipsterikuplan ulkopuolellakin. 😉 Tykkäsin ekasta numerosta kovin ja odotukset on korkealla myös tämän tuoreen numeron suhteen.

    1. No mutta! Mahtavaa! 🙂 En yhtään epäilekään, etteikö olis, ja onneks ainakin verkkokauppa toimittaa vaikka Utsjoelle, jos ei muuten lähistöllä ole myynnissä. 

  2. Go tyypit! Pitää lukaista itsekin lehti jossain sopivassa välissä 🙂

    1. Jeh! Mahtavaa! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *