Tähtilipun taakse: Alec Soth Valokuvataiteen museossa

Koko syksyn ajatellin, että pian, pian menen Kaapelitehtaalle katsomaan amerikkalaisvalokuvaaja Alec Sothin näyttelyn. No, ehdin vasta nyt, kun näyttely on auki enää viitisen päivää!

Olen kirjoittanut New York -ihastuksestani aikaisemminkin, ja jollain tapaa olen loputtoman kiinnostunut Yhdysvalloista muutenkin, etenkin ristiriidasta amerikkalaisen unelman ja todellisuuden välillä. Alec Soth on mestari tavoittamaan juuri tuon mielikuvien ja todellisuuden välisen ristiriidan. Kuvissa näkyy Yhdysvallat, joka on kaukana parrasvalojen loisteesta. Tavallisuus on usein kimallusta kiinnostavampaa.

image.jpeg

Etenkin Trumpin valinnan jälkeen olen kokenut vielä suurempaa tarvetta ymmärtää amerikkalaista todellisuutta, tai todellisuuksia. Ehkä siksi laitoin väkisinkin poliittiset lasit päälle, vaikkei näyttely sinänsä ole poliittinen. Luulen, että osa Sothin kuvista onnistui tiivistämään enemmän kuin yksikään artikkeli, tutkijan lausunto tai kolumni on tähän mennessä pystynyt kertomaan. Siksikin sen näkeminen tuntui nyt tarpeelliselta. ”Todellisuus on monimutkainen” kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta jostain syystä se usein konkretisoituu vasta valokuvissa. Esimerkiksi Trumpin äänestäminen ei kumpua vain yhdenlaisesta todellisuudesta, jossa tietyillä ihmisillä on yksiselitteisesti valtaa ja toisilla ei.

Joskus ”kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa” pitää todella hyvin paikkansa. Olen usein tuskaillut kirjoittajana sen kanssa, että monia voimakkaitakin kokemuksia tai mielikuvia on niin vaikea pukea sanoiksi. Tuntuu, että kokemukselle tekee jonkinlaista väkivaltaa, kun sen yrittää tunkea sanojen asettamiin raameihin. Alec Sothin kuvien herättämät ajatukset ovat juuri sellaisia, vaikeasti sanallistettavia, joten käykäähän katsomassa!

Alec Sothin Gathered Leaves -näyttely 15.1.2017 asti Valokuvataiteen museossa Helsingissä.

Kommentit (2)
  1. Voi hitsi, tämä on mennyt ohi… ellei sitten vielä viikonloppuna ehtisi tuonne päin..!

    1. Kannattaa ehdottomasti käydä! Se ei ole valtava, joten siihen ei tarvitse varata tuntikausia. Mutta jos ei ehdikään, niin onneksi Soth on julkaissut paljon kirjoja, myös noista näyttelyssä olevista kuvista! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *