Varokaa vaaraa!

Yle uutisoi taannoin, miten seksuaalikulttuurin erot maiden välillä voivat altistaa seksuaaliselle väkivallalle, kun suomalaiset tavat eivät ole kaikille selviä.

On tietysti hyvä, että seksuaalikulttuurista puhutaan avoimesti ja kiihkottomasti. Jotenkin kummassa asia tuntuu kuitenkin menevän siihen, että kaikkia tietyltä alueelta tulevia ihmisiä pidetään potentiaalisina seksuaalirikollisina, kun selvästi hyvin monella ihan kantasuomalaisellakin on vaikeuksia kunnioittaa toisen oikeutta sanoa ei. Rasistisia kommentteja, feminismivihaa ja ”toivottavasti sinut raiskataan” -heittoja netissä levittävät muuttuvat ihan yhtäkkiä raivokkaiksi naisten oikeuksien puolustajiksi, kun kyse on maahanmuuttajataustaisista miehistä. Samaan aikaan Suomessakin elää kulttuuri, jossa naisen pukeutuminen tai päihtymystila ovat teon vakavuutta lieventäviä asianhaaroja varsin monen mielestä. Naisia ohjeistetaan välttämään tiettyjä paikkoja, pukeutumaan tietyllä tavalla ja käyttämään maltillisesti alkoholia. Uhrin syyllistäminen elää vahvana kyllä ihan suomalaisessakin yhteiskunnassa, mikä saa monet uhrit häpeämään ja jättämään rikosilmoituksen tekemättä. Rape culture elää jopa yliopistomaailmassa. Ja olisi hyvä muistaa, että suurin osa maahanmuuttajista ei edelleenkään syyllisty mihinkään rikolliseen. Heidän leimaamisensa on kyseenalaista.

 

Kulttuurieroilla on varmasti merkitystä ja toki seksuaalikulttuurista tulee puhua, vähän niin kuin mistä tahansa muustakin tapakulttuurin osa-alueesta jos halutaan auttaa ihmisiä kotoutumaan. Kuitenkin varsinkin Ylen jutussa tuntui olevan vähän sellainen pohjavire, jossa seksuaaliväkivalta on juuri ulkomaalaistaustaisten ongelma. Jos joku on kotoisin Lähi-Idästä, raiskauksen selittävä tekijä on tietysti naisia polkevassa kulttuurissa, mutta samanlaista yhteyttä ei haluta nähdä kantasuomalaisten miesten ja raiskausten välillä. Naisiin kohdistuva väkivalta on ihan liian yleistä myös länsimaissa ja se heijastuu jopa populaarikulttuuriin. Merkittävä osa raiskauksista tapahtuu lähisuhteissa, ja tekijänä on kantasuomalainen mies, eivätkä parisuhteissa tapahtuvat teot todellakaan kovin usein tule viranomaisten tietoon. Miksi nämä miehet eivät selvästikään ole integroituneet ”suomalaisiin arvoihin”? Miksi yhä ihan liian moni pitää drinkkien tarjoamista baarissa tai jonkun mukaan lähtemistä merkkinä suostumuksesta tai ajattelee, että parisuhteessa toisen velvollisuus on suostua?

Haluaisinkin siis kiihkotonta keskustelua, jossa ei puhuttaisi raiskausten ehkäisemistä yksisilmäisesti kotoutuspolitiikkana, vaan siitä, että ongelma koskee ihan meitä kaikkia. ”Rape culture” ei ole mikään ulkomailta tuleva kauhistus, vaan osa myös suomalaista yhteiskuntaa: esimerkiksi rodullistetut naiset kohtaavat kantasuomalaisten miesten taholta ihan uskomatonta käytöstä. Miesten, joiden ainakin Ylen jutun perusteella pitäisi kunnioittaa kaikkien omaa tilaa. Ihan jokaiselle tulisi tehdä selväksi, että ei on aina ei, eikä mikään temppu esittää ”vaikeasti tavoiteltavaa”. Tai pikemminkin, että toisen suostumus pitäisi aina varmistaa – hiljaisuuskaan ei ole vielä suostumuksen merkki.

En itse ainakaan kaipaa puolustusta miehiltä, jotka seuraavassa lauseessa ovat valmiita lähettämään ”suvakkihuorat” tai ”kukkahattutädit” tuntemattomien raiskattaviksi tai ajattelevat feminismin ”menneen liian pitkälle”. Päin vastoin, feminismi ei ole vielä tarpeeksi pitkällä.

Kommentit (2)
 1. humpuukiheikki
  5.10.2015, 08:49

  Hienoa, blogisi on päässyt Lilyn ”suositeltuihin!”

  Papukaijamaisesti toistan itseäni, mutta tämä oli taas hyvä kirjoitus ja tärkeästä aiheesta.

  Mainitsit kirjoituksessasi tilastollisen tosiseikan, että valtaosa raiskauksista tapahtuu ns. tuttujen piirissä. Suomen lainsäädäntö onkin ollut länsimaalaisittain jokseenkin vulgaaria aina tuonne vuoteen 1994 asti, jolloin vasta avioliitossa tapahtuneesta raiskauksesta tuli raiskaus. Tuo osoittaa niitä piiloasenteita, mitä on ollut olemassa ja on edelleen. Mies ei todella omista naista edes avioliitossa ollessaan.

  Uhrin syyllistäminen puolestaan on mitä hirveintä henkistä väkivaltaa ihmistä kohtaan, joka on muutenkin saanut kokea kauheuksia, joiden seurauksena on usein henkisesti hankalassa tilassa. Pahimmillaan uhrin syyllistämiseen riittää nuo mitä mainitsitkin, muutamat drinkit tms, mutta myös paljastava pukeutuminen tuntuu riittävän siihen, että raiskatuksi tuleminen oli ihan oma vika.

  Sanomattakin on selvää, että seksuaalinen väkivalta on hirvittävää ja tuomittavaa, mutta tuomiot oikeusvaltiossa antaa oikeuslaitos eivätkä yksittäiset pedohunterit tms. En tästä asiasta sen enempää aio avautua, mutta näen tälläisen oman käden oikeuden hyvinkin vaarallisena ilmiönä, joka voi olla syyttömälle yksilölle todella tuhoisa kokemus. Vaikka ei oman käden oikeus ei loukkaisikaan kenenkään fyysistä koskemattomuutta, niin internetissä raiskaajaksi leimautuminen aiheuttaa varmasti fataaleja seurauksia.

  Feminismi ei todellakaan ole liian pitkällä! Usein nämä feminismiä vastustavat tahot eivät ymmärrä, että kyseessä on kuitenkin sukupuolten välistä tasa-arvoa kannattava ideologia eikä miestenvihaus.

  1. Tuli hieman puskasta tuo suositus, sain tietää siitä viime viikolla. Aikamoista!! Kiitos sullekin kun käyt niin ahkerasti kommentoimassa! Näitä on kiva lukea.

   On kamalaa, miten yleistä uhrin syyllistäminen edelleenkin on. Se mielestäni myös aliarvioi miesten kykyä toimia oikein, ikään kuin sitä olisi vain ”viettiensä vietävissä”. Pojat on poikia ja niin edelleen. Suomessa ollaan kyllä tuomioidenkin kanssa oltu aika metsässä liian pitkään: esimerkiksi sammuneeseen tai muuten puolustuskyvyttömään kajoaminen määriteltiin raiskaukseksi vasta joitakin vuosia sitten, jos oikein muistan. Toki olen noista netin lynkkausryhmistä ja oman käden oikeudesta samaa mieltä, tuomioiden tekeminen pitäisi jättää oikeusistuimille. 

   Tuntuu, että tuo feminismin leimaaminen joksikin ”miesten oikeuksien polkemiseksi” tai naisten ylivallaksi on vaan sovinisten tai omien etuoikeuksiensa puolesta pelkäävien tapa mustamaalata. Surullisen hyvin kyllä ovat onnistuneet ainakin joissakin piireissä!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *