Estenomiopinnot osa 1. – Mikä on estenomi?

Tutkintonimike: Estenomi (AMK)

Tutkinnon nimi: Sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan ammattikorkeakoulututkinto

Laajuus ja opintojen kesto: 210 op, 3,5 v

Tasaisin väliajoin joudun selittämään mitä oikeastaan opiskelen ja mikä estenomi oikein on. Lyhyesti sanottuna se on kosmetiikan kemiaa ja liiketaloutta. Monille estenomi tuntuu olevan vielä vieras ammattinimike ja lyhyt selitys ei auta ymmärtämään mitä opinnot oikeasti pitävät sisällään. Tämän postauksen tavoitteena on, että edes pari ihmistä lisää tietäisi mitä estenomi tarkoittaa ja mitä opintoihin sisältyy. Olen toisen vuoden opiskelija ja tässä postauksessa kerron omasta näkökulmastani mitä opinnot sisältävät ja millaisiin tehtäviin estenomit voivat työllistyä. Jatkan opintoihin liittyvää postaussarjaa vielä myöhemmin ja kerron miksi minä opiskelen juuri estenomiksi.

Estenomi on siis kauneudenhoitoalan ammattikorkeakoulututkinto, jonka voi opiskella suomeksi ainoastaan Laureassa, Tikkurilan kampuksella. Koulutus yhdistää liiketalouden ja kosmetiikan kemian osaamisen.

Koulutus sisältää mm. liiketalouden opintoja​, kosmetiikan raaka-aineiden tuntemusta, kemiaa, biokemiaa, kosmetiikkatuotteiden valmistamista laboratoriossa, myynnin- & markkinoinnin- ja mainonnan kursseja​, lainsäädäntöä, kieliopintoja​, yrittäjyyttä, pakkausmateriaalitietoutta, brändin rakentamista ym.

Estenomikoulutus liippaa melko läheltä tradenomikoulutusta, mutta estenomit tarkastelevat kaupallista alaa lähinnä kosmetiikka-alan näkökulmasta. Lisäksi  kosmetiikan kemia ja raaka-ainetietous ovat isossa osassa, joten ihan täysin tradenomeihin meitä ei voi verrata. Jokainen voi toki valinnaisten kurssien ansiosta valita mihin haluaa eniten suuntautua, mutta pakollisia kursseja on sekä liiketalouden että kosmetiikan kemian puolelta. Liiketalouden opintojen ansiosta estenomi voi mahdollisuuksien mukaan työskennellä myös muiden alojen tehtävissä ja estenomeilla on hyvät lähtökohdat jatkokouluttautua esimerkiksi kaupallisella puolella.

Kemiallisen puolen opintojaksoilla perehdytään esimerkiksi kosmetiikan säilyvyyteen, yleisiin tuotemuotoihin kuten emulsioihin ja geeleihin. Lisäksi tutustutaan  tuotteiden koostumuksiin, toimintaan, inci-listoihin, säilöntäaineisiin ja opitaan tunnistamaan mitä erilaiset aineet tuotteissa tekevät, miksi niitä tarvitaan ja miten ne toimivat iholla tai hiuksissa.

Kosmetiikka-alalla työskentelevän on myös tunnettava jonkin verran alaan liittyvää lainsäädäntöä sekä esimerkiksi pakkausmateriaaleihin liittyviä asioita. Liiketalouden opinnot opettavat mm. idoimaan ja kehittämään liikeideoita kauneus- ja hyvinvointialalle. Lisäksi opitaan mm. budjetointia ja kirjanpitoa sekä suunnittelemaan kosmetiikka-alan yrityksen markkinointiviestintää ja tuottamaan visuaalista markkinointimateriaalia.

Estenomit voivat työllistyä monenlaisiin tehtäviin. Ei ole tiettyä työtä mitä estenomi voi tehdä vaan ala on todella monipuolinen ja täynnä erilaisia mahdollisuuksia. Harjoittelujen aikana pystyy hyvin tutustumaan alan työtarjontaan ja miettiä millaisiin tehtäviin haluaisi työllistyä tulevaisuudessa ja mahdollisesti suuntautua jo opintojen aikana.

Valmistuneet ovat työllistyneet esimerkiksi kosmetiikan valmistuksen pariin, tuotekehittelyyn, jakeluun, markkinointiin ja myyntiin liittyviin tehtäviin. Lisäksi he voivat toimia tavaratalojen kosmetiikan sisäänostajina, valikoimapäällikköinä, maahantuonnissa, asiantuntijatehtävissä, kouluttajina, tuotepäällikköinä tai kauneustoimittajina. Estenomeja on työllistynyt myöskin Turvallisuus- ja kemikaalivirastoon kosmetiikkatuotteiden ylitarkastajiksi. Estenomi, joka on suorittanut myös toisen asteen ammatillisen tutkinnon (Kosmetologi, parturi-kampaaja) voi myös hankkia ammatinopettajan pätevyyden ja toimia ammatillisena opettajana.

Tehtävänimikkeiden lista on pitkä ja ei suinkaan lopu tuohon. Estenomikoulutus Suomessa on ainutlaatuinen eikä muista pohjoismaista löydy täysin vastaavaa koulutusta. Koulutus kiinnostaa siis myös ulkomailla ja estenomeilla on mahdollisuus menestyä myös kansainvälisillä markkinoilla ja moni estenomi lähteekin esimerkiksi vaihtoon tai työharjoitteluun ulkomaille.

 

Tarvitseeko olla aiempaa tutkintoa tai osaamista alalta?

Lukiokoulutus tai ammattikoulututukinto on pakollinen haettaessa korkeakouluihin, mutta kauneusalaan liittyvää aiempaa osaamista ei vaadita. Osa estenomiopiskelijoista on kosmetologeja, kosmetiikkaneuvojia, parturi-kampaajia tai heillä on muuten kokemusta alalta. Kauneudenhoitoalan korkeakouluopinnot tarjoavat hyvät mahdollisuudet edetä uralla sekä täydentää jo hankittua osaamista. Laajempi kokemus alalta takaa myös vielä paremmat työllistymismahdollisuudet, mutta myös pelkästään omalla motivaatiolla ja aktiivisuudella pääsee kyllä pitkälle. Monet innostuvat estenomiopinnoista vasta ammattikoulussa ja koulutus on tunnettu alalla toimijoiden keskuudessa, joten sekin on syynä siihen, että usein estenomikoulutukseen haetaan vasta kun ammatillinen tutkinto on suoritettu. Mikäli haluaa ammatinopettajan pätevyyden, on toisen asteen ammatillinen tutkinto pakollinen.

Kommentit (4)
  1. Hei! Kiinnostaisi tietää mihin olet sijoittunut töihin ja työllisyystilanne alalla 🙂

    1. Hei, kiitos kommentista! Kosmetologi-taustani ansiosta olen päässyt hyödyntämään osaamistani myös ammattikoulun puolella ja pääsin harjoittelun kautta töihin kauneudenhoitoalan opettajaksi. Tällä hetkellä siis opetustehtävissä, mutta saa nähdä mitä tulevaisuus tuo tullessaan 🙂 Moni vuosikurssiltani on saanut töitä harkan myötä, mutta toki muutenkin. Estenomin ammattitaitoa arvostetaan ja uusia mielenkiintoisia alan työpaikkoja avautuu koko ajan!

  2. Kiitos kommentista! Kiva kuulla, että aihe kiinnostaa. 🙂 Lisää on tulossa!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *