Elämää Sydneyssä – Asunnon vuokraaminen

Australiassa asuessani olen asunut niin hostelleissa, autossa (!!), kimppakämpissä ja ”normaaleissa” asunnoissa. Jaoin myös hetken huoneen sekä sängyn parhaan ystäväni kanssa. Asuin myös hetken huoneessa joka oli rakennettu periaatteessa pihavarastoon. Kerkesin siinä asua vain pari viikkoa kun home puski jokaisesta seinästä läpi ja sitten oli muutettava pois. Muutin Ryanin luo kimppakämppään ja meillä oli talon isoin huone yläkerrassa, muistelen tuota huonetta vieläkin lämmöllä – asuintovereita en niinkään. Nämä olivat vielä niitä reppureissaajan aikoja jolloin piti tiskata toisen jäljiltä astiat että itse pääsi ruoan laittoon. Voi miten vihasinkaan sitä ettei ihmisillä tuntunut olevan minkään näköisiä käytöstapoja tai kunnioitusta yhteisiä tiloja kohtaan. Toisaalta kokemuksia olivat nekin ja tulipahan koettua. Kimppa asuminen ei ole kyllä itseäni varten, mutta reppureissaajan budjetilla se oli kuitenkin parempi vaihtoehto kuin hostelli.

Kun me Ryanin kanssa päätimme, että oli aika muuttaa meidän yhteiseen kotiin kimppakämpästä muutimme pieneen yksiöön aivan Bondi Junctionin sydämeen. Meillä oli yksi tila jaettu keittiöksi, olohuoneeksi ja makuuhuoneeksi joka eroteltiin verhoilla. WC:n ja kylpyhuoneen jaoimme toisen pariskunnan kanssa. (En tiedä mitä ajateltiin) Asunto oli pieni mutta meidän yhteinen. Kimppakämpän jälkeen se oli aivan ihana ja sijainti oli täydellinen. Silloin aikaa vielä kului paljonkin baareissa ja terasseilla niin kahdenkesken kuin ystävien seurassa. Asuimme siinä vuoden jonka jälkeen muutimme Queens Park-lähiöön joka oli vain kymmenen minuutin kävelymatkan päässä edellisestä asuinalueesta, mutta rauhallisempi. Meillä oli silloin yhden makkarin asunto ja tämä asunto on se mikä tuntui ensimmäiseltä kunnon kodilta. Muistan miten vuokrattiin iso pakettiauto ja ajeltiin ympäri Sydneytä etsien meille oikeanlaisia huonekaluja ja kodin tarvikkeita. Siinä asunnossa tuli vietettyä monta ihanaa hetkeä ja ainoa syy miksi muutimme pois oli se että muutimme lähemmäksi minun työpaikkaani. Kahden tunnin ajomatka suuntaansa ei ollut mitenkään mieluisa.

Muutimme lentokentän viereen Arncliffe nimiseen lähiöön ja vain parin viikon asumisen jälkeen huomasimme että suoraan sanottuna vihasimme koko asuinaluetta. Vuoden vuokrasopimuksen kirjoitettuamme emme voineet kuitenkaan muuttaa pois, sillä olisimme menettäneen monen tonnin takuuvuokran. Asunto oli aivan täydellinen, kaksi makuuhuonetta, kaksi kylpyhuonetta, iso parveke sekä oma piha-alue ja kaikki oli uutta. Asunnossa ei ollut mitään vikaa mutta naapureiden äänet kuuluivat häiritsevästi sisälle ja naapurin äidin päivittäinen huutaminen lapsilleen suorastaan inhotti. Asuinalue ei tuntunut omalta sillä kaipasin rantaa sekä puistoja, Arncliffessä ei ole kumpaakaan. Tai on siellä pieni puisto, mutta sen kävelee kymmenessä minuutissa ympäri.

Raskaaksi tultuani päätimme että muutamme asunnosta heti pois kun mahdollista. Ja niin teimme, muutimme pois viikkoa ennen kuin vuosi tuli täyteen ja vuokrasopimuksen viimeisenä päivänä palautimme avaimet asunnonvälittäjälle. Olimme pyytäneet saada muutaman viikon armoa muuton suhteen, mutta omistaja kieltäytyi. Muutto osuikin tasan viikko ennen laskettua aikaani. Ei ollut helpoin muutto mutta tulipahan muutettua. Muutimme Maroubra lähiöön ja meiltä kävelee viidessä minuutissa kahteen eri puistoon ja viidessätoista minuutissa hitaasti kävellen on rannalla. Asuinalue on täydellinen. Asunnossakaan ei ole mitään vikaa ja olemme saaneet siitä meidän näköisen. Ensimmäinen kotimme perheenä. Tai no, olemmehan me perhe kahdestaankin, mutta ensimmäinen asunto kolmihenkisenä perheenä. Ryan ei muuten nähnyt asuntoa ennen kun tultiin paikalle kirjoittamaan vuokrasopimukset sillä minä olin yksinäni käynyt asuntonäytössä hänen ollessa töissä. Otin silloin videon asunnosta ja koitettiin näköpuhelua ollessani täällä mutta hän ei siihen pystynyt niinkään keskittymään työpäivänsä aikana. Onneksi osasi luottaa, että valitsin asunnon oikein. Toivottavasti. 

Sitten itse asiaan, miten asunto vuokrataan täältä? Me ollaan aina käytetty asunnon etsimiseen joko domain.com.au tai realestate.com.au nettisivuja. Vuokra-asuntoja mainostetaan joko heti vapaina tai ihan muutaman viikon sisällä vapautuvina. Asuntonäytöt ovat pääsääntöisesti aina lauantaisin ja asuntoja etsiessä tulee yleensä lauantai kiirehdittyä näytöstä toiseen. Sopimuksen mukaan näyttöjä voi koittaa järjestää myös arkipäiviin, mutta yleensä näytöt koitetaan hoitaa lauantaisin.

Asunnosta kiinnostuessa laitetaan vuokrahakemus asunnonvälittäjälle ja tämä onkin asia erikseen. Hakemuksen täytyy tehdä 100 pisteen tunnistautuminen ja tämä tarkoittaa sitä että täytyy liittää kopiot esimerkiksi passista, ajokortista, sairausvakuutuskortista, pankkikortista tms että 100 pistettä tulee täyteen ja todistat olevasi juuri sinä. Normaalisti täytyy myös todistaa, että on voimassa oleva viisumi eikä ole laittomasti maassa.  Hakemukseen merkitään myös työnkuva sekä vähintään kaksi suosittelijaa. Itse taisin viime kerralla käyttää ystävääni sekä pomoa. Pomolleni soitettiinkin ja tiedusteltiin olenko luotettava. (Taisin olla pomon mielestä, sillä saimme asunnon) Lisäksi hakemukseen merkitään edelliset osoitteet ja kauanko niissä asui ja viimeisimmän vuokra-asunnon välittäjän tiedot. Heiltä normaalisti kysytään maksoimmeko vuokran ajallaan, oliko meistä mitään ongelmaa, oliko mitään jälkiä asunnossa meidän muutettua pois jne. Olen aina täyttänyt hakemuksen huolella ja kirjoittanut lyhyen kuvauksen meistä ja joka kerta me olemme saaneet sen asunnon jota haimme. Kerran muutimme mieltämme ja jouduimme sanomaan ei kiitos ja yhden kerran hakemuksen laiton jälkeen meille ilmoitettiin, että omistaja olikin muuttanut mieltään eikä ole vuokraamassa enää.

Normaalisti asunnosta maksetaa kahden viikon vuokra etukäteen ja vuokratakuu joka normaalisti on neljän viikon vuokran suuruus. Vuokrat siis maksetaan yleensä viikoittain, ei kuukausittain kuten Suomessa. Me maksetaan vuokra joka toinen viikko kahden viikon ajalta.
Asuntoon muuttaessa saa täytettäväkseen asunnon kuntorapotin (onkohan kuntoraportti oikea suomen sana??) johon merkitään kaikki jo asunnossa olleet viat sinne muutettaessa. Me ollaan opittu kantapään kautta, että siihen kannattaa merkitä ihan jokainen naarmu ja kolhu ettei asunnosta lähtiessä niitä koiteta laittaa meidän viaksi ja vähentää vuokratakuusta. Olen myös ottanut valokuvat jokaisesta viasta/kolhusta ja tallentanut ne päivämäärä leimojen kanssa sekä tulostanut ja liittänyt siihen raporttiin joka palautetaan kahden viikon kuluessa. Parempi kun katua myöhemmin.

Entä saako Australiassa asumislisää tai muuta avustusta vuokranmaksuun? Tietääkseni saa tietyin ehdoin – Kansalaisuus/Tulotaso yms. En ole asiaa sen kummemmin tutkinut kun ei ole itseä koskettava asia. Tietääkseni myöskään Australialaiset ystäväni eivät saa. En tiedä ovatko tulorajan yläpuolella vai eivät muutoin oikeutettuja, en ole kysynyt eikä ole asiani muutoinkaan. Avun suuruudesta en myöskään tiedä. Mitä tulee muutenkaan Australiassa saataviin avustuksiin on minulla aika huono tietämys tällä hetkellä, ehkä tulevaisuudessa parempi, jos meille pysyvät oleskeluluvat myönnetään.

Ovatko Australia aiheisen postaukset mieleesi?

Seuraathan myös? FACEBOOK // INSTAGRAM 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *