Kymmenen asiaa raskaudessa jotka yllättivät minut täysin

EA8B1CDF-CF1D-426A-95DD-39D4EA080390.jpeg

EDBD4364-2075-46D4-BB3C-F52B6DB276E7.jpeg

 1. Etteivät kaikki oksenna raskaana ollessaan 
  Jostakin syystä olin aina kuvitellut, että yksi raskauden ensimmäisistä merkeistä olisi oksentaminen. (Onhan se, muttei kaikille) Itse en ole kertaakaan oksentanut raskaana ollessani, enkä varsinaisesti ollut niin huonovointinen kuin luulin kaikkien raskaana olevien olevan. Kyllä minullakin on ollut huonovointisuutta, muttei lähellekään siinä suhteessa kuin mistä olen joidenkin kuullut kärsivän, tai mitä itse odotin raskauden aikana olevan. 

 2. Outoa himoa tiettyihin ruokiin ei tullut
  Olen himoinnut jäätelöä ja tiettyjä ruoka-aineita olen syönyt mistä en ennen pitänyt, esimerkkinä BBQ-kastike, mutta en ole saanut sitä varsinaista himoa outoihin ruoka-aineisiin,mitä kuvittelin, että jokainen saa. Olen himoinnut tiettyjä ruokia ja ne ovat vaihdelleet päivittäin, mutta minulla ei tullut himoa syödä sementtiä tai tiskiainetta. 

 3. Hajut ja tuoksut 
  Yllätyin miten tietyt hajut ja tuoksut ovat muuttuneet itselleni. Esimerkkinä bensan haju oli raskauteni alussa jotakin todella kamalaa. Muistan kuinka tankkasin autoa ja jouduin kaulaliinalla peittämään nenäni kun se haju oli jotakin niin kamalaa,  sain siitä ihan päänsärkyä ja kuvotusta. Kun automme vaihtui, vaihtui se bensa käyttöisestä dieseliin niin huomasin, ettei diesel haissut samalta enkä saanut samaa kuvotuksen tunnetta kuin aiemmin. Voi myös olla, että asiaan vaikutti se, etten ollut enää niin alussa raskauteni kanssa. Ehkä kummallisempaa on se, että permanentti tussi tuoksuu todella hyvältä.. Ja ei, en ole alkanut tussin haistelijaksi, mutta permanentti tussia käyttäessä se vain tuoksuu hyvältä.  

 4. Vauvan liikkeiden voimakkuus 
  Kun vauvan liikkeet alkoivat tuntua pieninä kutituksina vatsassani, ei minulla ollut tietoakaan miten voimakkaiksi ne voivat tulla. Potkut voimistuivat siihen pisteeseen, että kylkiluuni meni sijoiltaan. Rib displacement. Suomennettuna siis kylkiluu sijoiltaan? En edes tiennyt tämän olevan mahdollista, ennen kuin lääkäri siitä minulle puhui. Kuulema alimmat kylkiluut voivat ”liikkua”. Kipu on jotakin aivan kamalaa ja minulla on vieläkin kohta oikean rintani alapuolella joka pistelee, puutuu ja aina vihlaisee kuin puukoniskuista tietyssä asennossa. Jalkapalloilija on meillä vissiin syntymässä.  

 5. Turvotus 
  Kyllähän kaikki ovat kuulleet siitä raskausajan turvotuksesta, mutta se on yllättänyt minut ihan täysin. En olisi ikinä uskonut, että jalat voivat turvota siihen pisteeseen, ettei omia kenkiä saa enää jalkaan. Iho on myös niin kiristyneen tuntuinen, että vaikuttaa kävelemiseen. Kuumuus on varmasti vaikuttanut asiaan, sillä Sydneyssä oli kunnon helleaalto päällä ja silloin jalkani olivat pahimmillaan. 
   

  5E3C3F2E-03C4-414A-8E10-4E830D829962.jpeg

   

 6. Rannekanava oireyhtymä 
  Turvotuksesta puheenollen tämä on ollut yksi kamalimmista asioista raskauteni aikana. Ai mikä rannekanava oireyhtymä? Turvotus esimerkiksi raskauden aikana voi ahtauttaa rannekanavaa, ja lihaksia hermottava keskihermo joutuu puristuksiin ranteen kohdalta. Tämä voi aiheuttaa puutumista ja pistelyä sormissa sekä käden toimintakyky voi heikentyä. Itselläni oikean käden peukalo, etusormi sekä keskisormi ovat puutuneita oikeastaan kaiken aikaa enkä saa kättä nyrkkiin oikeastaan ollenkaan. Sormet pistelevät taukoamatta ja tuntuu, että kättä täytyy ravistella saadakseen jotakin tuntoa sormiin. Todella epämukava ja kivulias vaiva. Vasen käteni on myös alkanut oireilemaan, muttei onneksi siinä määrin kuin oikea käteni. Käytän lääkärin suosituksesta ranteessa lastaa/tukea öisin, mutta en tiedä auttaako tämä oikeasti ollenkaan vai ei. Toivon vain, että tämä vaiva lähtee synnytyksen jälkeen pois kun kehon nestetasapaino palautuu ennalleen. 

 7. Liikkumisen vaikeus 
  Ei minulla käynyt pienessä mielessäkään ennen raskautta, tai edes raskauden alkuaikoina, että miten hankalaksi se liikkuminen voikaan käydä. Se ettei pysty kävelemään normaalisti, tai että happi loppuu ihan vain autosta ylöspääsemisen aikana yllätti minut täysin. Myös se, että hyvää asentoa on mahdotonta saada ihan vain sohvalla makoilun aikana. Aamuisin sängystä ylöspääseminen on oma ohjelmansa ja tuntuu kuin olisi ollut autokolarissa yönaikana, sillä joka paikkaan koskee ja ensimmäiset askeleet tuntuvat jokaisessa kehon lihaksessa. 

 8. Tunteiden kärjistyminen 
  En jotenkin ajatellut, että ne tunteet on niin pinnassa kaiken aikaa. Yhtenä hetkenä kaikki on hyvin ja seuraavassa hetkessä itkettää. Olen itkenyt ihan ilman sen suurempaa syytä ja tehnyt pienestäkin asiasta todella ison ja muka tärkeän. Mies parka. 

 9. Pelko 
  En ole varmasti koskaan pelännyt mitään niin paljon kuin olen pelännyt raskautta, tai sitä että kaikki menisi hyvin. Ensin pelännyt sitä, että mitä jos raskaus meneekin kesken, sitten sitä että mitä jos rakenneultrassa onkin jotakin ja lopulta sitä, että mitä jos kaikki meneekin hyvin – olenko sittenkään valmis? Nyt raskauden loppuaikoina olen pelännyt sitä äidiksi tuloa ja miettinyt ja pohdiskellut miten se tulee vaikuttamaan minun ja meidän elämään ja osaanko kasvattaa lapseni kunnolliseksi mieheksi. 

 10. Painon nousu 
  Olen joko syönyt terveellisesti ja liikkunut hyvin tai ollut hetken liikkumatta ja syönyt suklaata niin painoni on noussut samaa luokkaa viikko viikon jälkeen. Aluksi stressasin asiaa todella paljon ja totta puhuen se on vaikuttanut itsetuntooni todella paljon. Kun huomasin, että liikun tai en niin painoni nousee sen saman verran siitä huolimatta niin aloin miettimään, että mitä sitä stressaamaan kun stressaan sitä kuitenkin. Ja olenhan minä sitä jäätelöäkin syönyt enemmän viime aikoina kun varman koskaan elämääni aikana, mutta jos se on saanut minun itkemisen hetkeksi loppumaan niin se on pieni paha. Painoa saa sitten tiputettua kuitenkin – toivottavasti. 

5B36C9FE-E679-4A57-B544-EAFCD99E4E45.jpeg

Seuraathan myös? FACEBOOK // INSTAGRAM 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *