Viisi syytä miksi ajattelin olevani huono äiti

Jokainen vanhempi varmaan tietää tunteen kun jotakin tapahtuu ja sinulla ei ole mitään tietoakaan miten asiaan reagoida tai mitä tehdä. Itse olen niin tuore äiti, että panikoin varmasti useammasta asiasta kun ne vähän kokeneemmat äidit, sillä olen pelästynyt sekä ylireagoinut jo useammastakin asiasta. Olen tuntenut itseni huonoksi äidiksi ja itkenyt jo monet kerrat.

Tuntuu, että kun teet jotakin väärin tai jotakin tapahtuu niin niistä asioista ei niinkään puhuta. Ehkä pelätään, että tuomitaan tai saa paheksuntaa osakseen tai ihan vain ajatellaan, että onpa siinä huono äiti. Kukaan meistä ei kuitenkaan ole täydellinen ja uskon, että jokainen uusi vanhempi varmasti kokee asioita, joista oppii tai ihan vain asioita joille ei voi minkään.

Tässä viisi asiaa jotka ovat saaneet minut panikoimaan ja miettimään olenko huono äiti..

 1. Vauva oksensi yön aikana ja huomasin tämän vasta aamulla
  Aamulla kun olin menossa vaihtamaan vaippaa ja valmiina aamun ensimmäiseen syöttöön huomasin, että vauva oli oksennuksen peitossa. Oksennus oli jo kerennyt kuivumaan, joten tämä oli tapahtunut jossakin välissä yötä. Paniikkihan siinä tuli kun ensimmäisenä ajatuksena mielessä, että mitä jos vauva olisi tukehtunut omaan oksennukseensa. Enkä minä herännyt missään vaiheessa oksennuksen ääniin. Taisin itkeä ja herättää Ryanin myös.. Tämä siis tapahtui muistaakseni toisena yönä sairaalasta kotiuduttuamme.
 2. Nukahdin kesken imetyksen ja vauva tipahti rinnaltani
  Imetin lastani keskellä yötä ja heräsin kun hän tipahti rinnaltani syliini, ei siis sen vakavampaa, mutta pelästytti silti. Ensimmäisenä ajatuksena tietenkin, että olen huono äiti eikä minun tulisi ikinä nukahtaa lapsi rinnalla. Toisena ajatuksena, että mitä jos hän olisi tippunut sylini sijasta lattialle.. Pelottaa ajatuksena vielkin! Tämäkin tapahtui hänen ensimmäisenä viikkonaan kotona. En ole nukahtanut kesken imetyksen sen jälkeen ja pitänyt tästä huolen. Lisäksi olen vuorannut ympäristöni tyynyillä, ehkä vähän ylireagointia, mutta näin tunnen oloni paremmaksi kesken yösyötön..
 3. Vauvan huone kastui yönaikana sadevedestä
  Meillä oli vauvanhuoneesta ovi pihalle auki, ja sade oli yltynyt niin kovaksi, että kun yöllä heräsin poikaa syöttämään huomasin sadeveden tulleen sisälle asti. Ei kuitenkaan sen suuremmin kuin oven edustalle, mutta lattia oli kuitenkin kunnolla märkä sekä pehmolelut oven vierellä. Meillä on jokaisessa uloskäynnissä kaksi ovea, se kunnon ovi sekä verkko ovi eli ovet eivät ole koskaan auki ilman sitä verkko ovea jotta ötökät eivät löydä tietään sisälle ja oven saa lukittua. Syy miksi sadeveden tuloa sisälle pelästyin oli se, että mitä jos sade olisikin yltänyt vauvan sänkyyn asti tai mitä jos vastasyntynyt sairastuu. Ovi on ollut tiukasti kiinni kun sadetta on ollut tiedossa.
 4. Vauva ei saanut tarpeeksi maitoa
  Kun hoitaja kävi ensimmäisellä kotikäynnillä oli poikani huutanut täyttä kurkkua edellisestä yöstä lähtien. Olin koittanut kaikkeni ja imettänyt tunti tolkulla. Siinä vaiheessa kun hoitaja tuli paikalle olimme sekä minä että vauva jo niin loppu, että ei varmasti ollut näky minkä hoitaja odotti näkevänsä.
  Vauvan punnittua hoitaja totesi pojan menettäneen painoaan melkein 10% syntymästä ja koska päivä oli todella kuuma hoitaja sanoi, että poika huutaa nälkäänsä ja tarvitsee enemmän kuin normaalina päivänä sen helteen takia. Sanoi vauvan olevan siis aliravittu. Minulla ei ollut aavistustakaan ja olin ajatellut, että ei hän ainakaan nälkäänsä voi huutaa koska on ollut rinnalla niin paljon. Minun maitoni ei siis ollut vielä tullut kunnolla ja jouduin pumpulla avittamaan maidon tuloa. Itselläni ei siis vielä ollut rintapumppua ja olin tämän ajatellut hankkimani myöhemmin jos sen tarve tulee.Koska vauva oli selvästi maidon tarpeessa jouduin sen päivän antamaan hänelle korviketta lisänä ja kun hän sai mahansa täyteen oli minulla kuin uusi vauva. Itkin omaa epäonnistumista imetyksen suhteen ja itkin kun olin joutunut antamaan korviketta. Tunsin itseni niin epäonnistuneeksi ja huonoksi kun en ollut ymmärtänyt ettei minulla ole tarpeeksi maitoa. Tietysti annoin korviketta ja vauvani hyvinvointi on aina ensimmäinen mikä merkitsee.
  Mutta siinä tilanteessa päällimmäisenä tunteenani oli epäonnistuminen. Nyt jälkikäteen ajateltuna ajattelen asiaa jo eri tavalla. Lisäksi nyt imetys on onnistunut ja vauva onkin ollut vain äidinmaidolla.
 5. Napatynkä irtosi
  Napatynkä tietysti irtoaa jokaiselta vauvalta ja asia on täysin normaali. Eihän se napatynkä miltään hienolta näytä ja sitä ihan odottaa milloin se irtoaa. Meillä se irtosi yöaikaan ja hävisi. Siis oikeasti hävisi!
  Illalla kun vauva laitettiin nukkumaan hänellä oli napatynkä ja kun aamulla vauvan vaatteet vaihdettiin oli napatynkä tiessään. Loogisin paikkahan tälle olisi niiden vaatteiden sisällä tai hänen sängyssään, mutta ei. Tästä on nyt viikko aikaa ja napatynkä on vieläkin omilla teillään. Asiahan ei ole sen vakavampi kuin, että vieläkin ihmettelen mitä sille tapahtui?? Tämä ei tietysti minua saanut tuntemaan itseäni huonoksi äidiksi, mutta asia ällötti minua ja paniikissa koitin napatynkää etsiä joka puolelta. Nyt naurattaa ja ehkä se jonakin päivänä jostakin tulee vastaan.

Haluan vielä loppuun sanoa, että jokainen äiti ja isä on varmasti tuntenut itsensä riittämättömäksi, epäonnistuneeksi ja huonoksi, mutta jokaisesta meistä kasvaa vanhempi. Silloin kun vauva syntyy niin syntyy myös äiti ja isä. Ei pitäisi ottaa turhia paineita ja kyllä se oikea tapa olla vanhempi tulee vastaan aivan varmasti. Kunhan muistat aina muistuttaa itseäsi, että teet hienoa työtä ja olet riittävä.

Seuraathan myös? FACEBOOK // INSTAGRAM 

suhteet vanhemmuus vastuullisuus oma-elama
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *