Food Detective yliherkkyystesti

fdetec.jpg

Food Detective, eli yliherkkyystesti, joka mittaa verestä IgG vasta-aineita. Testin verkkosivuilta poimittu:

Ruokayliherkkyys voi aiheuttaa mm. turvotusta, väsymystä, kutinaa, ummetusta, ripulia, päänsärkyä, unettomuutta ja paino-ongelmia. Jos olet kärsinyt tällaisista oireista, Food Detective™ voi auttaa sinua löytämään niitä aiheuttavat ruoka-aineet.

  • Food Detective™ testaa reaktiosi 59 tavalliseen ruoka-aineeseen vain 40 minuutissa. Jos reagoit joillekin ruoka-aineille, sinulla on mahdollisuus parantaa elämänlaatuasi yksinkertaisesti poistamalla ne ruokavaliostasi.
  • Voit tehdä testin helposti kotona tai yhdessä ravitsemusneuvojasi kanssa. Tuotepaketti sisältää kaikki tarvikkeet testin tekemiseen sekä kattavan tietopaketin avuksi ruokavalion suunnitteluun.
  • Food Detective™ mittaa verestä verestä ruoka-ainekohtaisia IgG vasta-aineita, jotka yhdistetään ei-allergiseen ruokayliherkkyyteen. Testi ei mittaa mahdollisia ruoka-allergioita, laktoosi-intoleranssia tai keliakiaa. (http://www.food-detective.fi/food-detective/) 

fdetecti.jpg

Testipaketin mukana on hyvät selkeät ohjeet ja Youtubesta löytyy myös videoita, joissa näytetään konkreettisesti miten testi tehdään. Koin, että testi oli helppo tehdä. Puhelimen ajastimella otin aikaa, jotta vaikutusajat menevät oikein. Vaikein kohta minulle oli itseasiassa ihan ensimmäinen, eli kapillaarin täyttäminen verellä, sillä siihen tuli herkästi ilmaa ja sitä täyttäessä se tyhjeni toisesta päästä! Kapillaari on siis tarkoitus täyttää kokonaan ja täsmällisenä ihmisenä pyrin sen tekemään, mutta eipä onnistunut. Vaivuin hetken verran jo epätoivoon, että menikö testi nyt siinä sitten mönkään, mutta päädyin lopulta lisäksi valuttamaan verta suoraan sormesta 1. pullon nesteen sekaan. Päättelin, että tärkeintä, että verta on riittävästi kuin liian vähän. Tarkoitus oli tietty että sitä olisi juuri kapillaarin verran joka siis täytettynä tuli heittää pullon nesteen sekaan, mutta minkäs voit kun ei täyttynyt, niin ei täyttynyt. Onnekseni ratkaisuni ei koitunut kohtalokseni ja testitulos oli onnistunut, kun testin viimeinen ruutu myös värjäytyi onnistumisen merkiksi!

fdetectiv.jpg

Tältä näytti reagenssialusta ja minun testitulos:

fdetective.jpg

…sinistähän siellä näkyy, kuten saatoin odottaakin…

Tässä selvennys näistä:

fdetectivee.jpg

Haaleammat siniset eivät ehkä kuvasta kovin hyvin erotu, mutta tästä kortista näkee paremmin mitkä ruoka-aineet kohdallani värjääntyivät. Merkkasin ylös kaikki kohdat, myös ne, joissa hyvin lievää, kenties lähes olematontakin reagointia.

Pahimmiksi koituivat siis kananmuna ja parapähkinä, jotka lähtivät nyt samantien tauolle ruokavaliostani. En ole näistä toisaalta yllättynyt, koska ovat hyvin helposti herkistäviä molemmat ja näitä on tullut popsittua päivittäin jo pidemmän ajan. Seuraavaksi listalla on gluteeni ja hiiva, joista hiiva oli ehkä suurin yllättäjä ja muutenkin kaikkein haastavin poistettava/ vähennettävä. Gluteenin olen jo jättänyt pois arkiruuastani, mutta en ole totaalikieltäytynyt, jos sitä esim. ravintola-annoksessa tai leivän muodossa on tarjottu. Suuria määriä gluteenia en kuitenkaan ole syönyt nyt vuoteen. Nyt voi todeta, että siitä huolimatta se pieni satunnainen määrä aiheuttaa edelleen oiretta kehossani. Hiiva sitten tosiaan oli yllättäjä. Nyt kun sitä aloin tutkimaan, niin vaikka en syö esim leipää, tai käytä hiivaa hiivana missään, niin tuleehan sitä kaikissa käymiseen perustuvissa valmistamisen muodoissa! Salakavala tyyppi onkin! Muistan aikanaan, kun olin etikkakoukussa, silloin himoitsin suolakurkkuja, etikkapunajuuria ja ketsuppia joita upposi päivittäin älyttömiä määriä! Jokin kehon epätasapaino ilmeisesti sekin, jota en tuolloin ymmärtäyt… Nykyään olen käyttänyt satunnaisesti luomuketsuppia ja balsamicoa/ vinegretteä ja totesinpa, että hiivauutetta on lykätty esim. luomulihaliemikuutioihinkin. Soijakin, on käymistuote, sekä ihana hapankaali, jota olen kuluttanut viime aikoina ajatellen sen tekevän hyvää vatsalleni. Täytyypä miettiä nyt uudelleen. Viinikin…vaikka sitä harvoin nautin, kuuluu tähän kategoriaan. Sokerit ruokkivat tunnetusti hiivaa. Ruokavaliooni ei kuulu valkoinen sokeri, hyvin harvoin hunaja tms kaloripitoinen makeuttaja. Hedelmiä ja marjoja syön päivittäin, myös usein kuivattuja hedelmiä ja hiilaria tulee lähinnä tattarista, riisistä, quinoasta ja bataatista.

Länsimainen lääketiede ei pidä perusteltuna tutkia hiivan määrää esim suolistosta, koska se on luonnollinen osa normaaliflooraa. Funktionaalinen lt. sen sijaan tutkii myös sen, koska heidän ajattelun mukaan elimistössä voi olla sitä liikaa. Nuorena olen syönyt paljon antibioottikuureja ja viimeksi vielä reilu vuosi sitten söin ab-kuurin. Nämä vaurioittavat voimakkaasti elimistöä. Itse uskon lopulta pitkäaikaisen stressin, sekä yksipuolisen herkkyyksille altistavan ”body-ruokavalion” korostaneen vatsa-ongelmiani, joihin on jo pitkään liittynyt IBS-tyyppisiä oireita. Sen lisäksi olen pitkään kärsinyt ihottumista, lähinnä oikeassa käsivarressa (jostain syystä?) eri kohdissa. Syksyllä sainkin IBS-diagnoosin, mutta en todellakaan tyydy siihen. Minun mielestä kaikelle on olemassa syy ja selitys, IBS ei ole kumpaakaan. Siitä syystä lähdin tutkimaan asiaa nyt FD:en avulla. Katsotaan mihin se johtaa… Minulla ei ole todettuja allergioita, IgA-vasta-aineita (eli välitöntä allergiaa) ei ole. Minulla ei ole keliakiaa, mutta tämän testin mukaan olen tällä hetkellä herkistynyt gluteenille. Laktaasi geenitestissä todettiin geeni, jossa 70% todennäköisyydellä reagoi jollain tavalla laktoosiin. Itse en ole aiemmin huomannut mitään erityisiä oireita ja mikäli niitä nyt on, ovat ne hyvin lieviä. Testin mukaan lievää reagointia on, mutta ohjeet neuvovat vain tarkkailemaan tätä. Maitotuotteet olen rajannut tällä hetkellä lähinnä vai heran käyttöön, eli protskujauhon muodossa. Heran korvaaminen ainakin ajoittain muulla tuotteella (riisi-, hamppuproteiini) on käynyt mielessä, mutta on vielä vaiheessa…

Jokainen voi tahollaan kyseenalaistaa FD:n luotettavuutta, toki minäkin mietin pitkään satsaanko tähän testiin. Mielenkiintoista oli joka tapauksessa lukea testin tulos ja nyt toteuttaa sitä ja karsia herkkyyttä aiheuttavia ruoka-aineita ruokavaliosta ja kokeilla tuottaako se tulosta. FD suosittelee välttämään 3kk ajan niitä ruoka-aineita, joille reagoi kaikkein voimakkaimmin. Tarkoitus ei siis ole lakata syömästä niitä loppu elämän ajaksi, vaan pikku hiljaa myöhemmin sisällyttää ne lopulta takaisin ruokavalioon.

Kommentit (6)
  1. Tiedän kyllä miten vaikeaa se on, kun itsekin työskentelen julkisella sektorilla… Kannattaa kuitenkin päättäväisesti oireiden kanssa mennä lääkärin juttusille kokeilemaan, josko sieltä edes jotakin irtoisi 😉 Keliakian ja laktoosin + IgA:n saa kyllä testattua jos oireita on. Jos IgA-vasta-aineita löytyy tarpeeksi, tehdään ruoka-aine erittely. Minulle ei tehty, koska arvo oli niin matala = ei pidetä silloin merkittävänä/ riskinä. Se ei kuitenkaan poissulje yliherkkyykisä, mutta niistä ei julkisella puolella minun kokemukseni  mukaan yleensä olla kiinnostuneita.

  2. Ai että kun on mielenkiintoinen! Yritän selvitellä epämääräistä pähkinäallergiaani ja muutenkin penskana allergiat olivat pahoja, nykyään helpompia, mutta tarkka tilanne olisi mielenkiintoista nähdä 🙂

    1. Ensisijaisesti allergioiden kohdalla pyrkisin saamaan lähetteen verikokeisiin, eli labraan. Tämän testin voi toki tehdä siinä myös ohella, mikäli on joitain kuvaan sopivia vaivoja tai epäilee yliherkkyyksiä, kuten itse tein. Uskon, että oireiden syiden selvittely on kaiken vaivannaön arvoista ja lopulta tuo myös tulosta 🙂

      1. Nuo kun heikosti suostuvat testailemaan kunnallisella mitään, kakaranakin jokainen allergia käytiin ruokavalio testauksilla läpi…:/ ehkä olis helpompi tämä! Tai sitten se ruokavalio. Ja kun tosiaan noi yliherkkyydet kiinnostaa kovasti, etenkin gluteeni sun muut, joten sinänsäkin!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *