Inkiväärin terveyshyödyt + Smoothie

Inkivääri, joka on kotoisin Aasiasta on varsinainen terveyspaketti. Kiinalaisessa lääketieteessä inkivääriä on käytetty jo tuhansia vuosia ja sitä on tutkittu myös länsimaisessa lääketieteessä. Tämä kasvi kuuluu inkiväärikasvien heimoon, johon kuuluu myös maustekurkuma ja kardemumma. Kun puhutaan inkivääristä tarkoitetaan kasvin maavartta, ei juurta kuten monesti luullaan. (http://fi.wikipedia.org/wiki/Inkivääri)

inkivaari580.jpg

 

Inkivääri sisältää liudan ainesosia, kuten kapsaisiinia, beta-karoteenia, kurkumiinia, salisylaattia ja kaffeiinihappoa, jotka kaikki vähentävät kipua ja tulehdusta. Sanotaankin, että inkivääri on yksi luonnon parhaita omia lääkkeitä esimerkiksi erilaisia tulehdustauteja vastaan. Kiinassa inkivääriä on käytetty jo ammoisista ajoista myös reumatautien hoitoon, ja nykyäänkin inkivääriuutteita käytetään lievittämään reumaattisten sairauksien aiheuttamaa kipua ja edistämään nivelten notkeutta. Inkivääri voikin olla oiva apu reuman tukihoitona.

Inkiväärin tiedetään auttavan erilaisiin vatsavaivoihin ja estävän pahoinvointia. Inkivääriä voi kokeilla myös helpottamaan kuukautiskipuja tai ilmavaivoja. Inkiväärin sanotaan purevan myös flunssaan. Esimerkiksi lämpimällä inkiväärijuomalla kerrotaan olevan tukkoisuutta lievittävä ja flunssapotilaan oloa helpottava vaikutus.

Inkiväärin kerrotaan parantavan verenkiertoa, poistavan nestettä ja vähentävän turvotuksia. Inkiväärille on löydetty käyttöä myös astman ja allergioiden hoidossa, sillä inkivääri irrottaa keuhkoista limaa. Puhdistavat vaikutukset ulottuvat sisäelimistä myös iholle. Kosmetiikassa inkivääriä löytyy esimerkiksi parfyymeista, hierontaöljyistä ja ihovoiteista. 

Inkivääri laajentaa pintaverisuonia ja parantaa samalla verenkiertoa. Tämän vuoksi inkivääriä käytetään paljon trooppisilla alueilla, koska laajentaessaan ääreisverenkiertoa, inkivääri lisää hieneritystä ja viilentää näin ihoa.

Inkivääri kannattaa nauttia tuoreena, jos siihen on mahdollisuus. Tuore inkivääri on kuitenkin tuhtia tavaraa, joten sen käyttö kannattaa aloittaa varovasti, ettei väkevyys pääse yllättämään. Suomessa inkiväärin tai inkiväärivalmisteiden käyttöä ei suositella raskaana oleville naisille eikä varfariinia tai muita veren hyytymistä estävä lääkkeitä syöville potilaille. Ja vaikka inkivääriä käytetään vatsavaivoihin, voi se niitä myös herkkävatsaisille aiheuttaa.(http://ohjelmat.yle.fi/akuutti/tiesitko_taman_inkivaarista)

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan inkivääriuute tehosi hiiren eturauhassyöpään pienentäen sitä jopa 56%. Inkiväärin syöpää parantavien ominaisuuksien lisäksi havaittiin sen vähentävän tulehduksia ja sisältävän paljon terveellisiä antioksidantteja. Kymmenet muut tutkimukset ovat päätyneet samankaltaisiin tuloksiin ja vertaisarvioidut tutkimukset vahvistavat inkiväärin toimivan sataan sairauteen ja vaivaan ilman sivuvaikutuksia. (http://www.magneettimedia.com/inkivaari-tappaa-syopasoluja-vaarallisia-syopalaakkeita-tehokkaammin/)

Inkivääriä käytetään tunnetusti aasialaisessa keittiössä mausteena ja erilaisia flunssajuomia esim. haudutettuna teen muodossa hunajan kera juotuna toimii myös hyvin. Itse tykkään käyttää inkivääriä smoothieissa ja lisään sitä yleensä n 1cm x 1cm palan muiden ainesosien joukkoon. Tässä yksi usein tekemistäni smoothieista 🙂

Reippaasti jotakin vihreää: pinaattia, mustakaalia, lehtikaalia

Marjoja: esim 200g mustaherukoita tai mustikoita

Pala inkivääriä

Pala chiliä

Pala sitrunaa kuorineen

Jotakin superfoodia, esim macaa, lucumaa, tocoa, 

Proteiinilisä: 25g herajauhetta tms proteiinipitoista jauhetta

Hyviä rasvoja esim chia siemeniä, hamppuöljyä tai camelinaöljyä

Nestettä tarvittava määrä että homma pyörii, esim pakurihauduketta tai mantelimaitoa

Lisää makeutta esim steviasta oman maun mukaan 🙂

Sitten vaan tehosekoitin pyörimään ja lopuksi nauttimaan!!

 

Koristeena tässä kookoshiutaleita ja kaakaonibsejä 🙂

inkivaari.jpg

Kommentit (2)
  1. Toki, olisin voinut lisätä vielä sitaatit tekstiin, jolloin se olisi ollut täysin oikein, mutta laitoin linkit siihen juuri tästä syystä, koska kyseessä ei ole oma, itse tuottamani teksti, mutta kiitos palautteesta! 🙂

  2. Siis oot kopioinu tän tekstin suoraan ylen akuutin sivuilta, oisit nyt ees voinu vaihtaa vähä sanajärjestystä :DDD

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *